Соцмережі
18 Березня 2021
576

Богдан Данилишин: Інвестори в ОВДП та аукціони

Бюджетна сфера та запозичення.

Упродовж минулого тижня найбільшими вкладниками в ОВДП виступали банки (+3,3 млрд грн) та нерезиденти (+1,9 млрд. грн), які також залишаються найбільшими інвесторами у державні цінні паперами за абсолютними обсягами вкладень (539 млрд та 103,7 млрд грн відповідно).

Загалом обсяг державних запозичень на внутрішньому ринку з початку року становив 92,6 млрд грн, у тому числі у гривні – 74,0 млрд грн, в іноземній валюті – 18,6 млрд грн ($583 млн, €70 млн), що становить 18,6% від планового обсягу внутрішніх запозичень на 2021 рік.

З урахуванням відсутності зовнішніх офіційних запозичень, подальше відставання від плану запозичень на внутрішньому ринку посилюватиме тиск на дохідність первинних розміщень ОВДП Міністерства фінансів та актуалізуватиме питання розширення даного ринку для уможливлення фінансування витрат держави за прийнятною вартістю.

Важливим кроком у цьому напрямі стало рішення Міністерства фінансів про розширення переліку первинних дилерів, які матимуть можливість придбавати державні цінні папери на первинних аукціонах за рахунок фінансових установ, які відповідають вимогам Положення про інститут первинних дилерів (раніше це могли бути лише банки). Дане рішення відповідає рекомендаціям Ради Національного банку, включно із вимогою до первинних дилерів щодо виконання ними зобов’язань з підтримання ліквідності державних облігацій на вторинному ринку.

Бюджетна сфера та запозичення

Упродовж минулого тижня найбільшими вкладниками в ОВДП виступали банки (+3,3 млрд….

Опубликовано Богданом Данилишиным Четверг, 18 марта 2021 г.

 

 

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram