Новини
11 Лютого 2020
749

Білий дім представив бюджет на 2021 рік у $4,8 трильйона

Президент запропонував скоротити іноземну допомогу та соціальні програми заради збільшення витрат на оборону

Фото: Michael Reynolds/POOL

Президент США Дональд Трамп запропонував скоротити іноземну допомогу на 21% і урізати соціальні програми у своєму проекті бюджету на 2021 фінансовий рік обсягом $4,8 трлн. Про це пише Reuters з посиланням на повідомлення високопоставлених представників адміністрації.

Бюджет передбачає виділення коштів на інфраструктурні проекти й оборону, і пропонує заощадити $2 трлн на витратах на обов’язкові програми в США. Документ передбачає доходи в розмірі близько $3,7 трлн.

Трамп в торішній бюджетній пропозиції вже хотів урізати іноземну допомогу, але зіткнувся із запеклим опором Конгресу, який не зміг подолати.

Як розповіли агенції, нові пропозиції президента про витрати адміністрації наврядчи будуть остаточно прийняті підконтрольною демократам Палатою представників, особливо в рік виборів.

Трамп, який у 2016 р. вів передвиборну кампанію на обіцянці звести стіну на кордоні з Мексикою, запросив $2 млрд на продовження будівництва, що значно менше, ніж $8,6 млрд, які він вимагав рік тому.

При цьому в ході кампанії 2016 р. Трамп заявляв, що за стіну буде платити Мексика, яка відмовилася це робити.

Бюджет пропонує знайти кошти на модернізацію інфраструктури — напрямок, який і демократи, і республіканці вважають пріоритетним. “Однак сторони навряд чи дійдуть згоди з якого-небудь великого законопроекту в цьому році, враховуючи боротьбу за Білий дім і Конгрес перед листопадовими виборами”, — вважають експерти.

При цьому бюджет на 2021 фінансовий рік, який починається 1 жовтня передбачає збільшення військових витрат на 0,3% до $740,5 млрд.

Колишній голова Об’єднаного комітету начальників штабів Майк Маллен висловив побоювання з приводу скорочення іноземної допомоги. За його словами, це може негативно відбитися на цивільній присутності США в усьому світі, завдяки якому знижується необхідність у військових втручань.

Проект бюджету Трампа пропонує виділити на іноземну допомогу $44,1 млрд у наступному фінансовому році, повідомив представник адміністрації. Для порівняння, в бюджеті на цей рік на ці цілі виділено $55,7 млрд.

Білий дім пропонує скоротити витрати на $4,4 трлн протягом 10 років.

В контексті бюджету на 2021 фінансовий рік це включає економію в $130 млрд на зміни в ціноутворенні на рецептурні ліки для літніх американців в рамках програми Medicare.

Ще $292 млрд пропонується заощадити на скороченні соціальних програм.

Дефіцит залишиться високим, але в кінцевому підсумку знизиться. Уряд США завершив 2019 фінансовий рік з найбільшим бюджетним дефіцитом за сім років. Як повідомило в п’ятницю міністерство фінансів, зростання податкових надходжень нівелювалося вищими витратами та збільшенням виплат на обслуговування боргу.

Бюджет прогнозує зниження дефіциту на $4,6 трлн протягом десяти років, і передбачає, що економічне зростання в найближчі роки збережеться на рівні 3% в рік.

Представники адміністрації повідомили Reuters, що Трамп прагне збільшити фінансування федерального відомства “Фінансова корпорація з міжнародного розвитку” зі $150 млн в минулому році до $700 млн в рамках зусиль по протидії економічним загрозам з боку Китаю та Росії.

Проект бюджету також передбачає виділення $1,1 млрд на роботу міністерства внутрішньої безпеки по зміцненню кібербезпеки.

Як писали раніше Investory News, Дональда Трампа на фінальному голосуванні в Сенаті США у справі про імпічмент, було виправдано за всіма звинуваченнями – у зловживанні владою та перешкоджанні розслідуванню конгресу.

Нагадаємо, влада Китаю знизить у два рази мита на ряд імпортованих зі США товарів на загальну суму $75 млрд. Зміни наберуть чинності з 14 лютого.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram