Новини
6 Лютого 2020
634

Імпічмент не вдався: Сенат виправдав Трампа

Історія з відставкою пішла президенту США на користь

Президента США Дональда Трампа на фінальному голосуванні в Сенаті США у справі про імпічмент, було виправдано за всіма звинуваченнями – у зловживанні владою та перешкоджанні розслідуванню конгресу, повідомляє NBC.

Про зловживання повноваженнями. За першою статтею звинувачення – “зловживання повноваженнями”, 48 сенаторів проголосували “винен”, а 52 визнали його невинним. Для того, щоб відправити президента у відставку, потрібно було як мінімум 67 голосів від 100-мандатної верхньої палати Конгресу США.

Єдиним республіканцем, який проголосував за визнання Трампа винним був Мітт Ромні, який звинуватив президента в “огидному зловживанні довірою народу”. “Звинувачення у поданні до імпічменту вкрай серйозні. Як сенатор-присяжний, я приніс клятву Господу здійснювати неупереджене правосуддя. Я щиро релігійна людина. Я вважаю дану Господу клятву неймовірно важливою”, – заявив він.

Таким чином Мітт Ромні став першим сенатором в історії США, який, бувши однопартійцем президента, проголосував за його винність у процесі імпічменту. “У відповідь на це син президента Дональд Трамп-молодший заявив, що Ромні треба виключити з партії”, – пише видання.

Про перешкоджання роботі Конгресу. За другою статтею звинувачення у справі імпічменту – перешкоджання роботі Конгресу, “винен” проголосувало 47 сенаторів, “невинен” – 53.

“Сенатор Ромні проголосував за невинність Трампа за другою статтею”, – йдеться у повідомленні. Таким чином Трампа повністю виправдали. Справу імпічменту офіційно завершено.

Пішло на користь. З моменту початку процедури імпічменту популярність президента досягла історичного максимуму у 49% (при середньому показнику з початку правління у 40%), залишаючись незмінно високою серед однопартійців, коливаючись в районі 90%, під кінець дійшовши до 94%.

“Для виборців без конкретних партійних уподобань, які не стежать за політичними подіями, новина у будь-якому випадку буде подана як “президент визнаний невинним” і позначиться на результатах майбутніх виборів”, – зазначає видання.

І додає, що президент має деякі очевидні досягнення. Так, 63% американців задоволені справами в економіці (це рекорд з часів Буша-молодшого, який отримав астрономічну підтримку за всіма пунктами після терактів 11 вересня 2001 року).

“Рівень задоволеності ситуацією в країні також перевищив 40% – це рекорд з 2005 року. Рівень безробіття найнижчий за останні 50 років, а біржові індекси неухильно ростуть”, – йдеться у повідомленні.

Реакція Трампа. Після рішення Сенату про виправдання, американський лідер опублікував ролик на своїй сторінці у Twitter, у якому говориться, що він – “вічний президент”, і показані чотирирічні терміни майбутніх президентів США: 2020 року, 2024 2028 і так далі, які ведуть до напису TRUMP 4EVA – “Трамп назавжди”.

Нагадаємо, наприкінці вересня минулого року палата представників американського конгресу розпочала процедуру імпічменту президента Дональда Трампа через телефонні розмови з українським президентом Володимиром Зеленським. Демократи звинувачували Трампа в тиску на українського президента для розслідування діяльності газової компанії Burisma в Україні, до ради директорів якої входив Хантер Байден.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram