Новини
4 Травня 2020
1 015

Уперше за 30 років Exxon Mobil Corp завершила квартал зі збитком у $610 мільйонів

Причина – ринкові списання на суму $2,9 мільярда

Найбільша американська нафтогазова компанія Exxon Mobil Corp завершила квартал зі збитками вперше за три десятиліття через ринкові списання на суму $2,9 млрд, про це йдеться у повідомленні компанії.

Так, за січень-березень 2020 року компанія отримала чистий збиток у $610 млн, або 14 центів у розрахунку на акцію, у порівнянні з чистим прибутком у $2,35 млрд, або 55 центів на акцію, за аналогічний період попереднього року.

“Списання обумовлені негативним впливом пандемії коронавірусу COVID-19 на попит, що призвело до надлишку постачань і безпрецедентного тиску на сировинні ціни”, – йдеться у повідомленні.

Без урахування разових витрат прибуток знизився до 53 центів з 55 центів на акцію. При цьому виторг знизився на 12%, до $56,158 млрд, у порівнянні з $63,625 млрд.

Експерти, опитані FactSet, у середньому прогнозували чистий прибуток компанії на рівні 1 центу на акцію при виторзі в $53,5 млрд. Крім того, Exxon оголосила про скорочення капвитрат у поточному році на 30%, до $23 млрд. “Операційні витрати будуть знижені на 15%”, – зазначили у компанії.

Минулого кварталу було збільшено видобуток на 2% у річному вираженні – до 4 млн барелів на добу. При цьому виробництво газу скоротилося на 5%. За словами віцепрезидента Стівена Літтлтона, в поточному кварталі видобуток може скоротитися на 400 тис. бар на добу через ситуацію на ринку.

Котирування Exxon знизилися на 7,2% за підсумками торгів у п’ятницю, 1 травня. При цьому капіталізація компанії з початку поточного року впала більш ніж на третину, водночас фондовий індекс Dow Jones Industrial Average опустився на 14,7% за цей період.

Exxon здійснює розвідку та видобуток більш ніж у 30 країнах, також володіє частками більш ніж у 20 НПЗ і хімічних заводах по всьому світу.

Раніше Investory News писали, що наприкінці березня провідна американська нафтогазова компанія Exxon Mobil через епідемію коронавірусу оголосила, що розглядає варіант тимчасової зупинки реалізації свого гігантського СПГ-проєкту в Мозамбіку вартістю $30 млрд. Крім того компанія заявила про необхідність різкого скорочення капітальних і виробничих витрат.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram