Новини
2 Серпня 2021
709

НБУ: За пів року банки отримали 30 мільярдів гривень прибутку

Фінустанови швидко адаптувалися до роботи в умовах карантинних обмежень

У січні-червні 2021 року платоспроможні банки отримали 30,1 млрд грн чистого прибутку, що на 26% більше, ніж за аналогічний період минулого року — 23,8 млрд грн, йдеться у повідомленні пресслужби НБУ.

Рентабельність капіталу сектору зросла до 29% проти 23% у першому півріччі 2020 року. У другому кварталі 2021 року фінансовий результат банків становив 19,1 млрд грн, що у 2,5 рази більше, якщо порівнювати з аналогічним періодом минулого року.

“Значною мірою цьому сприяло скорочення відрахувань до резервів: за перше півріччя вони скоротилися загалом на близько 70% р/р, відрахування у резерви під кредити — на понад 40% р/р та повернулися до докризового рівня”, — йдеться у повідомленні.

Додається, що банки швидко адаптувалися до роботи в умовах карантинних обмежень, зберегли високу операційну ефективність, суттєво збільшили чисті процентні та комісійні доходи, якщо порівнювати з кризовим 2020 роком.

Чистий процентний та комісійні доходи зростали темпами близько 30% у річному вимірі завдяки здешевленню вартості ресурсів, відновленню споживчого кредитування та зростанню обсягів безготівкових операцій із населенням.

Водночас загалом операційні доходи банків за шість місяців поточного року зменшилися на 2%, витрати — зросли на 12%. “Основна причина зниження доходів — переоцінка індексованих цінних паперів, яка минулого року збільшувала прибуток, а цього — зменшувала. Отримані доходи із запасом покривають операційні витрати й відрахування до резервів під кредитні ризики”, — пояснили у Нацбанку.

Станом на 1 липня 2021 року із 73 платоспроможних фінансових установ 63 фінустанови були прибутковими та отримали чистий прибуток обсягом у 30,3 млрд грн, що перекрило збитки 10 банків на загальну суму у 0,2 млрд грн.

Нагадаємо, згідно з нещодавнім прогнозом Нацбанку, економіка зростатиме сталими темпами — близько 4% на рік. Тим часом інфляція сповільнюватиметься аж наприкінці 2021 року.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram