Новини
16 Квітня 2020
904

Український стартап створив нейромережу з визначення облич без масок у натовпі

Програма може стати в пригоді, якщо компанія хоче стежити, щоб всі її співробітники носили маски

Українська IT-компанія Fulcrum розробила нейромережу, яка вміє розпізнавати в натовпі людей без медичних масок, пише AIN.UA з посиланням на повідомлення компанії.

Fulcrum виклала код проекту на GitHub, а також описала його процес створення і технології.

“Ідея була в тому, щоб перевірити: чи можна знаходити особи без масок тільки по веб-камерах. Це — некомерційний проект, команді скоріш було цікаво”, — коментує backend-розробник Сергій Калашников.

Згідно з інформацією, на навчання нейромережі пішло два тижні. У фінальній версії нейромережі використані TensorFlow 2 Nightly, OpenCV 2, Keras, Yolov3. OpenCV — для обробки зображень і створення “квадратів” з масками. Yolov3 — “мозок” нейромережі.

Починали з завдання простіше: навчити мережу знаходити маски на зображеннях, а потім вже рухатися до обробки відео. В процесі створили два додатки. Перше написано на Node.js, використовується для створення ярликів. Воно допомагає складати набори даних та трансформувати координати розташування об’єктів на зображенні з Labelbox JSON у XML Yolov3-формат.

Для початку треба було визначити точне положення маски (або будь-якого об’єкта). Для цього використовували сайт Labelbox. Він зручний, оскільки генерує файл з потрібними налаштуваннями: розташуванням маски, розмірами зображення, часу, який витрачений на зображення тощо. Ці файли пізніше потрапляють в одну зі згаданих програм.

Друга програма написана на Python, вона містить Yolov3 і навчає нейромережу. За допомогою цієї програми розробники створили свою модель розпізнавання об’єктів на зображенні.

Веб-камери зазвичай записують короткі відео по 10-15 хвилин. Ці відео можна було б надсилати на сервер, де їх буде обробляти схожий софт. Таке може стати в пригоді, якщо компанія або організація, наприклад, хоче стежити, щоб всі її співробітники носили маски.

Як відомо, за кредитні кошти Європейського інвестиційного банку (ЄІБ) Україна придбає 838 апаратів штучної вентиляції легенів (ШВЛ). Також, із залучених коштів від Світового банку $35 мільйонів підуть на боротьбу з коронавірусом.

Нагадаємо, державні структури станом на 13 квітня витратили 1,47 млрд грн на закупівлю через ProZorro товарів для боротьби з коронавірусом. Найдорожчі закупівлі здійснив Центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Києва.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram