Герої
26 Вересня 2019
1 517

Правила бізнесу Юрія Косюка: Мені не цікаве життя поза драйвом і стресом

Investory News підготували добірку цікавих фактів і цитат засновника в Україні виробництва курячого м’яса

До зайняття птахівництвом черга дійшла лише у 1998 році. До того Юрій Косюк імпортував меблі й газ з Туркменістану. Сьогодні йому належить близько 65% компанії “Миронівський хлібопродукт”. Входить до топ-10 найбагатших і найвпливовіших людей України. А в рейтингу світових багатіїв Forbes Косюк посідає 1605 місце зі статком у $1,4 млрд.

Investory News підготували добірку цікавих фактів та цитат “м’ясного” короля.

Цікаві факти про Юрія Косюка

✔️ У ранньому дитинстві хотів стати військовим, пізніше — директором м’ясокомбінату.

✔️ Закінчив середню школу із золотою медаллю. Переможець Всеукраїнської студентської олімпіади з хімії.

✔️ Жайворонок – в шість вже на ногах, в сім сорок в офісі.

✔️ Був брокером на Київській товарній біржі.

✔️ У 1992 році став співзасновником компанії, яка займалася імпортом металу, зерна, газу.

✔️ Перші $100 тис. інвестував у цех по обробці м’яса.

✔️ У 2002 на ринок вийшла торгова марка “Наша ряба”.

✔️ У 2008 “Миронівський хлібопродукт” першим серед українських агропромислових підприємств вийшов на Лондонську фондову біржу.

✔️ У 2008 році отримав Звання Герой України за визначні особисті заслуги перед Українською державою у розвитку аграрної галузі, впровадження сучасних високоефективних технологій у виробництво і переробку сільськогосподарської продукції.

✔️ У 2014 році тимчасово працював першим заступником Голови Адміністрації Президента України та радником Президента.

✔️ Багато уваги приділяє спорту. В офісі “Миронівського хлібопродукту” є спеціально облаштований спортзал.

✔️ Має пару літаків, яхту та Lamborghini.


Улюблена “рибка” Юрія Косюка

Про бізнес

Бізнес-процеси у всьому світі однакові. Немає різниці, в якому секторі працювати.

Я хочу жити в європейській країні. Весь бізнес жив у парадигмі тіньової економіки більш ніж 20 років. І вона промотувалася на кожному кроці. Я думаю, що наступні 20 років ми будемо “вибілюватися”, а це не швидка справа.

Ми переживаємо трансформацію — перехід від традиційної моделі управління бізнесом до спрощення та оптимізації багатьох процесів. Цінність людини не знижується — змінюється її роль і функціонал, ми рухаємося до дуже вузької спеціалізації людей.

Про успіх

Для побудови успішного бізнесу керівник повинен звертати належну увагу на особистісний розвиток своїх підлеглих.

Бізнес-успіх — це пазл, який складається з декількох елементів. Це щоденний вибір і вміння бути відповідальним за нього. Але головним елементом є щасливі люди, які працюють разом.

Робіть все найбільш ефективно і якісно. Ви повинні прагнути бути кращими у своїй сфері. Ваша продукція повинна мати кінцевого споживача. Перш ніж починати бізнес, подумайте, а хто це буде купувати. У цьому полягає головна помилка багатьох бізнесів — підприємці не бачать клієнта, а треба вчитися дивитися на світ ширше.

Про МХП

У 90-ті з успішного трейдера компанія перетворилась на руїну, все було в дуже тяжкому стані. І я для себе прийняв рішення, що будуватиму чіткий і правильний виробничий бізнес, щоб більше не потрапити в подібні руїни.

Миронівський хлібопродукт — це моє дітище, я розчинений в цій компанії.

Зараз всі хочуть сидіти в інтернеті, працювати на аутсорсі, робити проекти, а в полях колупатися, в пилу і в грязі ніхто не хоче. Це стане в майбутньому нашою конкурентною перевагою — робити те, що ми вміємо робити, і те, що ми любимо робити.

Я не хочу, щоб в МХП працювали люди, які роблять щось просто тому, що вони це звикли робити. Я хочу, щоб у кожного була мета і азарт в очах і щоб вони були щасливі.

Про кадри

Люди — головне, що потрібно компанії. Решта — це похідне.

Не можна економити на талановитих людях.

Від щастя кожного окремого робітника залежить те, чи буде бізнес успішним і процвітаючим, чи зможе розвиватися і завойовувати нові ринки.

Потрібно вибрати для людини те, що вона любить і куди вона готова бігти сім разів на тиждень.

Ти довіряєш людині, передаєш їй завдання і далі просто дивишся, як вона з ним справляється. Забезпечуєш людині умови, щоб вона бігла, а вітер дув їй не в обличчя, а в спину.

Важливі якості — адаптивність, вміння вчитися і мотивація.

Критична річ в компанії — чесність. Якщо співробітник в розмові збрехав один раз, далі ми починаємо настільки не довіряти співрозмовнику, що зникає сенс з ним спілкуватися.

Про гроші

Гроші — це свобода. Всього-на-всього.

Не обов’язково багатий буде щасливим, і не обов’язково щасливий повинен бути багатим.

Про держслужбу

Це був громадянський обов’язок. Коли новий президент просить йому допомогти, не піти буде нечесно і неправильно.

Це швидко закінчилося з однієї простої причини. Інструментом на прізвище Косюк Юрій влада невміло користувалася. 

Про майбутнє економіки України

Зрозуміло, що це не буде Німеччина або Франція, але буде країна, краща за Росію, Білорусь, Казахстан. Може, ми будемо йти повільно, але суспільство неможливо змінити в один день. І, звісно, зміни потрібно починати з себе.

Про життя та драйв

Я щаслива людина. Я не буду робити те, що робить мене нещасним. Мені дорога кожна хвилина життя. Гроші як раз дають свободу дій і можливість спілкуватися з тими, з ким ти хочеш.

Мені не цікаве життя поза стресом. Я не можу жити без нього. Мені не цікаве життя поза драйвом і стресом. Розмірене життя на якійсь галявинці, на березі моря або ще десь стає поперек горла вже на другий день.

Про відпочинок

Відпочинок — це мікс бізнес-зустрічей і активного або туристичного відпочинку. Я не люблю пляжі. Для мене, скоріше, пізнання нового набагато важливіше. Через призму якихось історичних речей. Тому що, подивившись історію, можна зрозуміти, що буде завтра або післязавтра.

Про освіту

Сьогодні важливо, наскільки у тебе розвинені soft-skills, наскільки ти мотивований, швидко навчаєшся, наскільки ти високоадаптивний, який ти team member — чи можеш ти працювати в команді. Зараз це важливіше, ніж твій диплом.

Про MBA

Ця штука не стільки дає якісь особливі знання, скільки надягає людям шори, а часто ще й корону. От буває, що людина дурень і не допоможе йому ніякої MBA, але корону одягне. А дурень в короні — це навіть не смішно, це вже страшно.

Про зміни

Я оновлюю історію на кожному новому повороті.

Немає вічного квитка на вічний потяг.

Про досягнення та помилки

Досягнення — МХП. Я створив компанію з нуля і пишаюся цим. Помилка? Розчарування в людях. Я дуже відкритий до людей, і деякі з них мене сильно розчарували. Я раніше думав, якщо ти до людини з відкритою душею і чесною позицією, то і він вчинить так само. Але багато, на жаль, роблять не так.

Про ризики

Вся філософія компанії побудована на мінімізації ризиків. Зробивши кращу фабрику, я прибираю ризик бути неконкурентним. Інвестуючи в людей, я отримую кращу команду на ринку. І так далі, по ланцюжку. Прибираючи ризики, підвищуєш конкурентоспроможність.

Поради молодому поколінню

Ти повинен бути щасливим. Ти повинен побудувати своє життя саме так, як ти його бачиш. Коротка історія. Перестаньте брехати всім і самим собі. Перестаньте здаватися, а краще — будьте. Брехнею ви себе заганяєте в нещастя і рабство. Якщо ви брешете, у вас немає шансів покращитися. У компанії це правило. Твоє брехня не дає розвиватися і покращувати ситуацію в компанії.

Золоте правило

Бути кращим кожен день і постійно змінюватися. Якщо вчора ти був кращим, то завтра повинен стати найкращим.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram