Бiзнес
16 Листопада 2021
1 597

Серед п’яти засновників Tesla лише двоє розбагатіли: Чому так сталося?

Ілон Маск активно інвестував у компанію — азарт і ризик допомогли йому заробити мільярдні статки

Tesla мала п’ять засновників. Один із них став найбагатшою людиною світу. Ще один, найімовірніше, також мільярдер. Що ж сталося з рештою та чому їм не вдалося заробити статки на революції в автопромисловості?

У липні 2006 року Tesla зібрала журналістів в ангарі аеропорту Санта-Моніки, щоб представити прототип свого родстера — двомісного електромобіля вартістю $100 тис., до якого більшість експертів автопромисловості поставилися скептично. Імпульсивний, але досвідчений гендиректор компанії Мартін Еберхард оголосив, що генії із Кремнієвої долини навчать автовиробників із Детройту створювати привабливі машини з нульовими викидами.

Як запевняв топменеджер, перший проєкт Tesla — автомобіль із модифікованим шасі Lotus Elise та сімома тисячами крихітних літій-іонних осередків — стане висококласною концепцією, за якою піде дешевший сімейний седан. Бачення, яке Еберхард описав того дня, пізніше справді було реалізовано, але вже без нього.

Цієї осені Tesla першою з автовиробників досягла ринкової вартості $1 трлн, що раніше здавалося неймовірним. Але гендиректор, який презентував стартап журналістам 15 років тому, не став символом цього бренду. Щобільше, він не став найбагатшою людиною в історії. Ця роль, як ми знаємо, дісталася Ілону Маску, першому інвестору Tesla та її нинішньому гендиректору. Маск також був присутній на тій презентації Tesla 2006-го, але не впадав у вічі й в основному говорив лише про необхідність якнайшвидше відмовитися від автомобілів на бензині.

Першими акціонерами Tesla були Еберхард та Марк Тарпеннінг, який 2003 року й придумав назвати електромобілі компанії на честь винахідника Миколи Тесли. Вони першими заявили про право власності на стартап. Але ні Еберхард, ні Тарпеннінг не зберегли достатньо акцій Tesla для того, щоб стати мільярдерами, не говорячи вже про те, щоб наздогнати Маска: його статки Forbes, за даними на 10 листопада, оцінював у $282 млрд. Саме посівне фінансування від Маска, який міг собі дозволити ці вкладення завдяки віддачі від інвестицій у платіжну систему PayPal, втілило мрії Еберхарда й Тарпеннінга в життя.

Зрештою, це ж відкрило Маску шлях до повного контролю над Tesla: підприємець неухильно збільшував частку в компанії під час дев’яти раундів інвестицій аж до IPO 2010 року. Одночасно кожен із цих раундів зменшував частки Еберхарда й Тарпеннінга. А частка Маска продовжує зростати й сьогодні, оскільки замість зарплати він отримує опціони на акції вартістю мільярди доларів.

Джей Бі Страубел, колишній технічний директор Tesla (Фото: Justin Sullivan/Getty Images)

В інтерв’ю Forbes 61-річний Еберхард повідомив, що зберіг “відносно невелику” частку в Tesla, але не уточнив деталей. “Я давно продав значну частину своїх акцій, — розповів він зі свого будинку на островах Сан-Хуан у штаті Вашингтон. — Люди чомусь думають, що я мав купу грошей, коли заснував Tesla. Але це не так”.

За словами Еберхарда, якби він був багатшим завдяки продажу Rocket eBook — раннього портативного електронного рідера, який він з Тарпенінгом створили наприкінці 1990-х років, — вони не мали б необхідності брати гроші Маска.

Маск часто казав, що його гроші не хвилюють. Минулого року він виставив на продаж свої особняки в Лос-Анджелесі та оселився у скромному модульному будинку на території SpaceX у Бока-Чіка, штат Техас. Проте він продовжує стрімко багатіти. Причина в тому, що Маск рано став власником майже 20% Tesla, а 2018 року підписав довгостроковий компенсаційний план, за яким отримує акції Tesla на мільярди доларів щоразу, коли компанія успішно досягає показників за квартальними фінансовими результатами та капіталізацією.

Крім того, Маск вирішив продати 10% своєї частки (станом на 9 листопада цей пакет коштував приблизно $15 млрд), щоб не сплачувати значних податків після реалізації частини довгострокових опціонів. Своєю чергою, Еберхард продав значну частину своєї частки після того, як 2007-го, ще до запуску Roadster, його змусили залишити компанію.

У 2009 році він подав до суду позов через своє вигнання та наклеп, але пізніше підписав з Маском мирову угоду, умови якої не розкривалися. За умовами він перестав заперечувати проти того, щоб Маск, а також колишній техдиректор Tesla Джей Бі Страубел і один із перших інженерів компанії Ієн Райт стали іменуватися засновниками компанії — так само як і він сам, і Тарпеннінг.

“Коли мене викинули з Tesla, у мене не було грошей — взагалі не було, — каже Еберхард. — Щобільше, я приблизно рік не міг влаштуватися на роботу (через угоду з Tesla про інтелектуальну власність, — Forbes). Після відходу я не брав участі у жодних раундах фінансування”.

Еберхард відмовився повідомити подробиці про свою частку в Tesla, але підтвердив, що він не мільярдер. Тарпеннінг, який наразі є партнером у венчурній фірмі Spero Ventures з Кремнієвої долини, все ще володіє акціями Tesla, але не вказаний серед найбільших акціонерів. Він не відповів на запит Forbes.

Інженер Ієн Райт прийшов у Tesla третім співробітником, одразу після засновників, і звільнився 2005-го (Фото: AP·TASS)

З п’яти офіційних засновників Tesla лише Страубел, крім Маска, гіпотетично міг стати мільярдером. Страубел покинув Tesla 2019 року, якщо припустити, що відтоді він зберіг значну частину своїх акцій, то його частка тепер може становити близько $1,3 млрд. Підприємець, який наразі керує стартапом із переробки акумуляторів Redwood Materials, відмовився від коментарів.

Інженер Райт, що приєднався до Еберхарда й Тарпеннінга через кілька місяців після заснування ними Tesla, пішов 2005-го та створив іншого виробника електромобілів. Він продав свою частку багато років тому. “Наразі я не маю жодної акції Tesla, — розповів він Forbes. — Звичайно, я й уявити не міг оцінку в $1 трлн!”.

Компанія, яка стала символом глобальної революції в автопромисловості, не лише дозволила Маску стати найбагатшою людиною світу, а й збагатила інших інвесторів і членів ради директорів. Серед них — венчурний капіталіст Айра Еренпрайс, Ларрі Еллісон з Oracle, молодший брат Маска Кімбал і незліченні інвестори, натхненні ідеєю чистої енергетики.

Попри успіх Tesla у виробництві електромобілів, новонабуту фінансову стабільність, а також невгамовну тягу Маска опинятися в центрі уваги, ранні дні Tesla були відзначені хаосом у стратегії та управлінні, через що контроль зберіг лише один зі співзасновників. Положення Маска аж ніяк не рідкість, хоча інші ІТ-гіганти з трильйонними оцінками, такі як Microsoft та Alphabet, зробили мільярдерами відразу кількох своїх співзасновників.

“Є частка правди в тому, що інші видатні технологічні компанії дозволили відразу багатьом заробити статки, проте історія Tesla змушує згадати про Apple”, — розповідає викладач менеджменту Уортонської школи бізнесу при Пенсільванському університеті Девід Хсу.  За його словами, частка співзасновника Apple Стіва Джобса на момент його смерті 2011 року коштувала $2 млрд, статки Стіва Возняка наразі оцінюють у $100 млн, тоді як Рональд Уейн, маловідомий третій співзасновник Apple, рано продав свою частку всього за $800.

Нинішнє багатство Маска створено лише завдяки ранній ризикованій ставці, яка принесла йому великий виграш. “Це стосується не лише співзасновників. Відомі випадки, коли інвестори, зокрема бізнес-ангели та венчурні інвестори, упускали вдалі можливості, — наголошує Хсу. — Коли Маск тільки інвестував у Tesla в раунді А протягом досить довгого часу після цього, багато хто сумнівався, що стартап зможе досягти своїх амбітних цілей. Дехто сказав би, що ці сумніви частково справедливі й сьогодні”.

Марк Тарпеннінг, який заснував Tesla 2003 року разом з Мартіном Еберхардом (Фото з офіційного сайту)

Посилаючись на заборону “поширення інформації, що ганьбить”, яку передбачено мировою угодою 2009 року, Еберхард відмовився викладати свої погляди на поведінку Маска. Сам Маск менш стриманий. У січні 2020 року в інтерв’ю подкасту Third Row Tesla, який ведуть шанувальники мільярдера, він описав Еберхарда як “буквально найгіршу людину, з якою йому доводилося працювати”.

Проте перший гендиректор Tesla, якому на момент відходу належало “трохи менше ніж 5%” компанії, зазначає, що не відчуває невдоволення, хоч і міг би заробити на зростанні акцій більше. “Оцінка така, яка є. Я радий успіху компанії. Вкрай важливо, щоб ми відмовилися від викопного палива, а Tesla опинилася в авангарді цього переходу, на що ми з самого початку сподівалися”, — каже Еберхард.

“Якою б не була моя думка про Маска, я, як і раніше, щасливий спостерігати революцію в галузі електромобілів, яку ми все-таки розпочали. І я хотів би, щоб ця революція завершилася перемогою, — наголосив він. — Інакше й не може бути”.

Джерело: Forbes

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram