Новини
23 Червня 2021
758

Мільйонерів побільшало: За рік пандемії їх кількість зросла на 5,2 мільйона

Багатіями стали понад 1% дорослих людей

Понад 5 млн осіб стали мільйонерами в усьому світі 2020 року, попри економічний збиток від пандемії COVID-19. Про це повідомляє BBC News з посиланням на дослідження Credit Suisse щодо світового багатства.

За даними дослідження, кількість мільйонерів у світі за рік зросла на 5,2 млн, до 56,1 млн. Таким чином більше ніж 1% дорослих людей у світі вперше стали мільйонерами в пандемію. “Відновлення фондових ринків і зростання цін на житло допомогли збільшити їх добробут”, — йдеться у повідомленні.

За оцінкою авторів доповіді щодо глобального багатства, зростання добробуту нових мільйонерів виявилося “повністю відірваним” від економічних проблем, викликаних пандемією. Економіст і автор доповіді Ентоні Шоррокс зазначив, що пандемія здійснила “гострий короткостроковий вплив на світові ринки”.

“Світове багатство не тільки зберігало стійкість перед обличчям таких потрясінь, а й фактично швидко зростало у другій половині року”, — зазначив Шоррокс. Однак 2020 року різниця у добробуті між дорослими збільшилася. Економіст зазначив, що якби зростання цін на активи, таке ж як зростання цін на житло, було виключено з аналізу, “то глобальний добробут домашніх господарств цілком міг би й знизитися”.

“У нижчих діапазонах багатства, де фінансові активи менш поширені, багатство має тенденцію стояти на місці або, у багатьох випадках, регресувати”, — додав автор доповіді. За його словами, деякі з факторів, що вплинули на зростання багатства “можуть самокоригуватися з плином часу”. “Так, процентні ставки в якийсь момент знову почнуть зростати, і це знизить ціни на активи”, — йдеться у повідомленні.

Загальна світове багатство зросло на 7,4%. З початку століття кількість людей зі статком від $10 тис. до $100 тис. зросла у більш ніж втричі: з 507 млн ​​2000 року до 1,7 млрд у середині 2020-го. Автори доповіді наголосили, що це зростання відбиває “процвітання економік, що зростають і розвиваються, особливо Китаю, та розширення середнього класу в країнах, що розвиваються”.

Головний інвестиційний директор Credit Suisse Наннет Хехлер-Файд’Ербе зазначила, що наразі не можна заперечувати — дії урядів і центральних банків з організації масових програм переказу доходів для підтримки фізичних і юридичних осіб, які найбільше постраждали від пандемії, і шляхом зниження процентних ставок успішно запобігли повномасштабній глобальній кризі.

Вона додала, що скоріше за все, зниження відсоткових ставок центробанками найбільше вплинули на ситуацію. “Це головна причина, за якої ціни на акції та ціни на житло процвітають, і це безпосередньо позначається на наших оцінках добробуту домашніх господарств”, — наголосила вона.

За оцінкою Хехлер-Файд’Ербе, ці втручання “обійшлися занадто дорого”. “Державний борг щодо ВВП збільшився у всьому світі на 20 п.п. і більше у багатьох країнах, — уточнила інвестиційний директор. — Щедрі виплати з державного сектора домашнім господарствам призвели до того, що наявний дохід домашніх господарств був відносно стабільним і навіть збільшився у деяких країнах”.

Нагадаємо, станом на середину травня 2021 року в Україні нараховувалося майже 8,5 тис. мільйонерів. Один киянин задекларував доходи на понад один мільярд гривень.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram