Новини
30 Серпня 2021
532

В Україні під загрозою промислове птахівництво

Застосування у тваринництві кокцидіостатиків не врегульоване в межах законодавства, що завдає проблем у розвитку фермерства

Виробництво та експорт продукції птахівництва може скоротитися, якщо в Україні найближчим часом не буде розблоковано процес державної реєстрації кокцидіостатиків, пише AgroPortal з посиланням на Європейську Бізнес Асоціацію.

Кокцидіостатики — лікувальні кормові добавки, які використовуються для профілактики захворювань при годівлі птиці. Без застосування цих кормових добавок ризик загибелі (смерті) поголів’я птиці становить понад 80%.

Вони переважно використовуються в промисловому птахівництві, де здоров’я птиці є критичним, оскільки загибель відбувається дуже масово та різко. Імпорт кокцидіостатиків припинився ще в травні, їх виробництво поки також неможливе через відсутність реєстрації, і ситуація з того часу тільки погіршується.

“Річ у тім, що можливість їх застосування у тваринництві поки не врегульоване в межах законодавства через відсутність встановлених максимальних рівнів залишків цих речовин у харчових продуктах тваринного походження”, — пояснили в Асоціації.

Як пише портал, розв’язати це питання може схвалення проєкту Наказу Міністерства охорони здоров’я України “Про затвердження Змін до Показників безпеки харчових продуктів “Максимальні межі (рівні) залишків діючих речовин ветеринарних препаратів у харчових продуктах тваринного походження”, опублікованого 17 лютого на офіційному сайті МОЗ. Вперше з аналогічним питанням представники асоціації зверталися до Кабміну ще в березні.

Подальші затримки з ухваленням згаданого проєкту наказу і розблокуванням процедури державної реєстрації та перереєстрації кокцидіостатиків, на думку експертів асоціації, можуть призвести до різкого скорочення поголів’я птиці в Україні, що, своєю чергою, негативно позначиться на виробництві та експорті продукції птахівництва.

“Сьогодні птахівницькі підприємства змушені шукати заміну технології, однак, зазначу, що на цей процес піде близько шести місяців, протягом якого є значні ризики втрати всього поголів’я. До того ж повністю замінити кокцидіостатики в промисловому птахівництві неможливо. Принаймні, в Україні та ЄС таких прикладів немає”, — зазначає менеджер комітетів Європейської Бізнес Асоціації Дмитро Кирилюк.

Асоціація закликає прем’єр-міністра посприяти якнайшвидшому затвердженню необхідних змін, які дозволять розблокувати можливість застосування кокцидіостатиків і не допустити падіння розвитку птахівництва в Україні.

Тим часом Міністерство економіки України затвердило перелік української сільгосптехніки, вартість якої відшкодовується державою в межах бюджетної програми. Докладніше — за посиланням.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram