Новини
27 Вересня 2023
365

МХП візьме кредит для виплати боргів

Найбільший виробник курятини в Україні потребує до $400 мільйонів

Компанія “Миронівський хлібопродукт” Юрія Косюка, один із найбільших аграрних холдингів України, збирається рефінансувати євробонди на суму $500 млн із погашенням у травні 2024 року, взявши кредит на суму до $400 млн, йдеться у повідомленні компанії на Лондонській фондовій біржі.

“Зважаючи на графік погашення боргів […] група аналізує різні сценарії обслуговування облігацій, зосереджуючись зокрема на тих $500 млн, які потрібно погасити у травні 2024 року, і має план, який, на думку керівництва, має забезпечити взаємовигідне рішення як для групи, та й для бондхолдерів”, — йдеться у повідомленні.

МХП повідомив, що досяг принципової домовленості з кількома міжнародними фінансовими установами щодо отримання кредиту на суму до $400 млн. Серед кредиторів буде, наприклад, Європейський банк реконструкції та розвитку, який має намір надати компанії чверть суми.

Група планує використати ці гроші для рефінансування облігацій, випущених у 2017 році під 7,75%.

“Основною метою проєкту є надання групі можливості підтримувати свою фінансову стійкість шляхом рефінансування єврооблігацій в умовах обмеженого доступу до фінансування на ринках капіталу через війну проти України”, — пояснив ЄБРР.

Миронівський хлібопродукт (МХП) — найбільший виробник курятини в Україні та експортер цієї продукції до ЄС. За даними компанії, вона займає понад 55% українського ринку виробництва курятини та 35% її споживання. МХП представлений торговими марками “Наша Ряба”, “Легко”, “Бащинський”. Юрій Косюк через компанію WTI Trading Limited має 59,7% акцій МХП. Основні потужності групи розташовані в Україні, також має фабрики в Словенії, Сербії, Хорватії та Боснії та Герцеговині (через Perutnina Ptuj).

Група має у своєму портфелі ще два випуски, але з пізнішим терміном погашення: облігації-2026 на $550 млн під $6,95 та облігації-2029 на $350 млн під 6,25%.

Рейтингова агенція Fitch ще на початку року попереджала, що МХП доведеться домовлятися про рефінансування бондів-2024.

“За нашими оцінками, наявний залишок коштів компанії у розмірі $300 млн станом на кінець 2022 року та очікуваний вільний грошовий потік (FCF) у 2023 році не дозволять МХП погасити облігації. Тому ми вважаємо, що вона говоритиме з кредиторами про певне рефінансування “, — зазначали аналітики Fitch у лютому.

Раніше Investory News писали, що інвестиції в Україну залишаться на рівні близько €1,5 мільярдів на рік.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram