Бiзнес Новини
22 Жовтня 2021
1 510

Подолати власний страх: Чого бояться Білл Гейтс, Ілон Маск та інші мільярдери

Одні — смерті та банкрутства, інші — штучного інтелекту, повітряних кульок і навіть жуйки

Від сильних страхів і фобій не застраховані навіть найбагатші люди планети. У Білла Гейтса, Ілона Маска, Ларрі Пейджа та інших мільярдерів також є чимало таємниць, які вони намагаються нікому не розповідати та не видавати свою дивакуватість на публіці, повідомляє Forbes.

Ілон Маск 

Фото: Mike Blake

Попри те, що Ілон Маск (другий в рейтингу найбагатших людей світу за версією Forbes) марить космосом і мріє висадитися на Марсі, у нього теж є свої страхи. Творець Tesla побоюється штучного інтелекту (ШІ).

Свою думку про те, що ШІ — потенційне зло, він транслює з року в рік. У 2014 році Маск порівняв розробки в цій галузі з “викликом диявола”. У 2018-му Маск говорив, що штучний інтелект здатний знищити людину як “джерело спаму”.

А ще через два роки під час бесіди з відомою журналісткою у сфері технологій Карой Свішер зазначив, що “штучний інтелект необов’язково повинен ненавидіти нас, щоб знищити”.

Пітер Тіль (на фото), Сергій Брін і Ларрі Еллісон

Відразу три мільярдери зі списку найбагатших людей планети за версією Forbes побоюються смерті та постійно шукають рішення, як залишатися молодими та жити вічно. Так, творець PayPal Пітер Тіль (№273 у рейтингу найбагатших людей світу) говорить, що планує дожити до 120 років і кожен день приймає гормони росту. Він пожертвував понад $6 млн у Фонд Метузела, який працює над технологіями запобігання старіння.

Тіль також підтримує дослідницький фонд SENS, який працює над тим, щоб зупинити старіння, й декілька біотехнологічних фірм. Мільярдер називає це “проєктом безсмертя”. Його підтримує Ларрі Еллісон, один з творців Oracle, сьома людина в списку найбагатших людей світу.

“Смерть злить мене, — зізнався Еллісон своєму біографу Майку Вілсону. — Смерть ніколи не мала для мене ніякого сенсу. Як може людина бути, а потім просто зникнути?”. У 1997 році мільярдер створив Ellison Medical Foundation для підтримки досліджень, присвячених старінню.

Не відстає й Сергій Брін (№9 у рейтингу найбагатших людей за версією Forbes). Співзасновник Google 2008 року виявив у себе дефектний ген, який дає йому 50%-ву ймовірність розвитку хвороби Паркінсона до 70 років, тому він інвестує в проєкти, пов’язані з питаннями тривалості життя.

Білл Гейтс 

Ще 2015 року Білл Гейтс (№4 у рейтингу найбагатших людей світу за версією Forbes) розповів, що найбільше боїться епідемії, яка забере мільйони людських життів. Він зазначив, що оцінює шанси на ядерну війну в найближчому майбутньому як мінімальні, а ось смертоносний грип може наздогнати людство з 50%-ою вірогідністю.

Слова Білла Гейтса виявилися пророчими: 2020 року світ накрила пандемія коронавірусу, яка не закінчилася й досі.

Ще один страх засновника Microsoft пов’язаний з його власним мозком: Гейтс боїться, що одного разу він перестане працювати.

Джеррі Джонс

Є лише одна річ, якої власник клубу американського футболу Dallas Cowboys боїться більше, ніж програшу своєї команди. Джеррі Джонс (№86 у списку найбагатших людей США за версією Forbes) боїться втратити свої статки, які оцінюються у $10,6 млрд.

Він пов’язує це з тим, що немає докторського ступеня або постійної роботи, на яку міг би повернутися. Усе, що він може зробити, якщо втратить статки, це “застрибнути в машину та спробувати щось комусь продати”.

Крім того, Джонс все ще з жахом згадує випадок, коли намагався заплатити за автомобіль кредитною картою, але банк відхилив операцію. Тому перспектива залишитися без засобів до існування його дуже лякає, попри солідну суму на рахунку та похилий вік: Джонсу 79 років.

Опра Вінфрі

На свято до Опри Вінфрі (№12 у рейтингу найбагатших жінок США) краще приходити без повітряних кульок — телеведуча страждає глобофобією. Зазвичай люди з таким рідкісним захворюванням бояться навіть не самих куль, а гучного звуку, які ті видають, якщо лопаються. Опра — одна з них.

“Це нагадує мені стрілянину”, — розповідала Вінфрі в проморолику номера її журналу О Magazine, присвяченого страхам. Телеведуча згадала, як на її 40-річчя співробітники вирішили зробити сюрприз і наповнили всю кімнату повітряними кулями.

У мільярдерки є ще один ірраціональний страх — мастікогумміфобія, тобто — боязнь жуйки. В інтерв’ю Джеймі Фоксу вона зізнавалася, що в цьому винна її бабуся, яка складала використану жувальну гумку в шафу. “Мене це лякало. Я й зараз не дозволяю жувальну гумку в офісі, де працюю”, — розповіла Вінфрі.

Річард Бренсон і Воррен Баффет (на фото)

Засновник Virgin Group Річард Бренсон (№589 у рейтингу найбагатших людей світу) створив понад 100 компаній, в яких працює близько 60 тис. осіб по всьому світу. Він відомий як один з найбільш публічних мільярдерів.

Бренсон не раз знімався в епізодах серіалів (зокрема це були “Друзі” та “Рятувальники Малібу”), запускав власне реаліті-шоу й писав книги. Спроби встановити різні світові рекорди — будь-то політ до космосу або найшвидший перетин Ла-Маншу — можна вважати його хобі.

Проте виданню Business Insider Бренсон зізнався, що “від природи сором’язливий” та боїться публічних виступів. Він згадав, що був боязкою дитиною й додав: “Моя сором’язливість так і не зникла повністю”.

Для боротьби зі страхом мільярдер використовує метод Черчилля: “Як і Черчилль, я зрозумів, якщо ви практикуєтеся, практикуєтеся, практикуєтеся, а потім ще трохи практикуєтеся, це поступово зменшує страх публічних виступів. Повторюйте промову доти, допоки ви почуєте фрази з неї уві сні. Тоді вам буде набагато легше”, — радить Бренсон.

Страх публічних виступів переслідував ще одного мільярдера: Воррена Баффета (№6 у списку найбагатших людей). Йому вдалося впоратися з фобією, в іншому випадку він, можливо, ніколи не досяг би таких успіхів.

Жаклін Марс

У 2021 році Жаклін Марс займає шосту сходинку в рейтингу найбагатших жінок світу за даними Forbes. 81-річна співвласниця компанії Mars Inc. рідко з’являється на публіці та майже не дає інтерв’ю. І справа тут не у віці.

Жаклін завжди страждала страхом, що межує з параноєю: вона боялася, що випадково розкриє виробничі секрети своєї родини, які тримаються в суворій таємниці.

Про дійсний обсяг статків не знав навіть її чоловік Гарольд А. Фогель-молодший, який вважав себе обдуреним і подав на розлучення.

Нагадаємо, Ілон Маск може стати трильйонером — Morgan Stanley оцінив перспективи SpaceX. Ракета-носій Starship від компанії здатна змінити очікування інвесторів від всієї космічної індустрії.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram