Герої
5 Березня 2020
2 179

Нейтронний Джек: Чим світ запам’ятав талановитого СЕО

Джек Велч вчив ніколи не штовхати людей вниз. Кожен робить помилки, і деякі грандіозні за своїми масштабами. Але це також робить їх і грандіозними можливостями для росту

Американський підприємець, колишній генеральний директор корпорації General Electric Джек Велч помер 1 березня на 85-му році життя. Але ще за життя Джона Френсіса Велча-молодший або Джека Велча називали менеджером століття. Свою посаду в GE він обіймав 20 років. За цей час загальна вартість корпорації зросла в 30 разів – з $13 млрд до майже $500 млрд. А деякий час General Electric була найбільшою за капіталізацією компанією у світі. Після виходу на “пенсію” Велч був радником CEO Групи. Але завдяки чому йому вдалося провести корпорацію скрізь світові кризи та зберегти компанію, якій цього року виповнюється 142 роки?

Велч очолив General Electric у 1981 році, докорінно змінивши бізнес-модель компанії. Він вважав, що якщо ви не захочете проводити зміни, то знайдеться хтось, хто зробить це за вас. Будь-які зміни несуть з собою нові можливості. Тому реакцією організації на зміни має бути не вичікування, а підвищення активності.

На початку його каденції було проведено скорочення штату та звільнено майже 200 тис. співробітників. Але в результаті вдалося заощадити понад $6 млрд. За цю політику Велч отримав прізвисько Нейтронний Джек – той, хто знищує людей. Але він не зважав на це, адже розумів, що ефективні міри не завжди популярні.
Поставити на ключові місця правильних людей набагато важливіше, ніж розробляти стратегію. “Я рідко шкодував про якісь дії. Куди частіше нарікав на те, що діяв недостатньо швидко”, – говорив Джек. Завдяки жорстким заходам, до кінця вісімдесятих General Electric стала розвиватися більш динамічно.

Джек Велч завжди перебудовував компанію та впровадив новий інструмент – Workout, коли керівник зустрічався зі співробітниками та описував їм стан справ у компанії. Потім співробітники пропонували розв’язання задач. Такий спосіб взаємодії дав співробітникам можливість висловити те, що їх турбувало в роботі, і реально змінити стан речей. “Ми породжуємо самі блискучі ідеї, перетворюючи наради наших топ-менеджерів у інтелектуальні оргії. Надати людям впевненість у собі – чи не найважливіше, що я можу зробити. Тому що тоді вони стануть діяти. Опинившись в атмосфері відвертості, люди будуть дивуватися, як раніше вони могли без неї працювати. Хороші лідери схожі на тренерів, які підстрибують на краю майданчика, не маючи сил стримати збудження, коли бачать дії підопічних. Міцно обіймають гравців, які покидають поле, не звертаючи уваги на піт та бруд, і досконало знають особливості характеру кожного з них”, – писав Велч.

Велч вважав, що потрібно забути усі знайомі теорії лідерства та усі банальності, які ви чули про них за час свого навчання і роботи, та уявити, що лідерство складається з двох компонентів. Правди та довіри. Наполегливого прагнення до першого та невпинного будівництва другого. Хороші лідери бізнесу створюють бачення, чітко формулюють бачення і невпинно ведуть його до завершення.

Наступною стадією розвитку General Electric стала широкомасштабна програма підвищення якості праці Six Sigma. Вона базувалася на особистій відповідальності кожного співробітника за якість. Джек розумів, що кінцевими джерелами конкурентних переваг є бажання і здатність організації вчитися та швидко перетворювати знання в дії.

Бізнес – виключно командний вид спорту. І не важливо, якого розміру ваша компанія – 5 тис. або 150 тис. осіб. Не важливо, чим ви займаєтеся – ллєте сталь в Гері або пишете програми в Пало-Альто. Неважливий ваш досвід – вийшли ви три дні тому на першу у своєму житті роботу та сидите в загальному офісі без вікон або заправляєте всієї “лавкою” з кутового кабінету на сорок четвертому поверсі корпоративної штаб-квартири. Бізнес – це не “я”. Бізнес – це “ми”. Навіть якщо один працівник працює краще за всіх, він ніколи не зможе замінити команду однодумців. Злагоджена команда завжди буде працювати краще, ніж талановитий одинак.

У своєму бізнесі потрібно бути номером першим або другим – або йти з нього. Успіх в бізнесі меншою мірою визначається грандіозними планами, ніж здатністю швидко реагувати на зміни ситуації. “Легендарні підприємці, як Генрі Форд, Дейв Паккард та Білл Гейтс, безперечно, є прикладом для захоплення, взірцем того, як можна здобути славу, створюючи щось нове з нуля й розвиваючи його до неймовірних масштабів”, вважав Велч. – “Зростання – це чудово, і в бізнесі воно не завжди має стартувати з гаража. Запуск нового проекту краще супроводжувати радістю, особливо якщо ви створюєте щось нове всередині чогось старого”.
Бізнес повинен бути цікавим. Для дуже багатьох людей він всього лише робота.

У 2001 році Джек Велч йде з посади. Він отримав рекордну на той час компенсацію у $417 млн.

Ще декілька думок від відомого та успішного керівника:

♦ На біржі робить гроші набагато більша кількість посередніх людей, ніж в будь-якому іншому місці на землі.

♦ Інтернет – це віагра великого бізнесу.

♦ Перевантажений, напружений керівник – найкращий керівник, тому що у нього немає часу, щоб втручатися і турбувати людей через дрібниці.

♦ Прогрес – часто просто випущена на свободу хороша ідея. Герой той, у кого є ідеї.

♦ Якщо основна ваша турбота – дивитися в рот босові, то більшу частину часу ви будете звернені до клієнта задом.

♦ Гарантію зайнятості людям можуть дати тільки задоволені споживачі, а не компанії.

♦ Ви колись бачили змагання з олімпійського виду спорту, що називається “кьорлінг”? При всій повазі до спортсменів, які присвятили своє життя цьому заняттю, погодьтеся, що воно трохи дивне. Один гравець штовхає гранітну шайбу (“камінь”) по льоду до цілі, а троє інших випереджають його, відчайдушно натираючи поверхню спеціальними щітками. Ті гравці, які натирають поверхню, щоб швидше котилася шайба, і допомагають спрямувати її в потрібну точку, – роблять те, що й хороші лідери. Вони агресивно змітають усе, що стоїть на шляху “каменя”, який має влучити в ціль. Що саме? Бюрократичне безглуздя, властиве більшості організацій.

♦ В HR-відділі повинні працювати фахівці, здатні поєднувати дві ролі: священника, який приймає сповідь і вислуховує скарги без зустрічних звинувачень, та батька – люблячого та турботливого, але такого, що рішуче повертає вас на правильний шлях.

♦ Керуй своєю долею, або це зробить хтось інший.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram