PARTNERSHIP
8 Вересня 2023
1 403

“Ми досягли успіху — коли проєкт клієнта окуповується в SEO”

Інтерв’ю з керівником Marketing Link Миколою Лукашуком

На фото: Микола Лукашук

Marketing Link займається SEO з 2016 року. Спочатку компанія називалася Seoteam та спеціалізувалася виключно на оптимізації. Тому за 10 років зібрала серйозну експертизу.

— Які переваги SEO перед іншими методами просування?

Основна перевага SEO над іншими каналами, а саме рекламою — це запас міцності. Реклама одноденна: сьогодні ви платите — є трафік, продажі. Вимкнете — все зупинилося. SEO працює роками: спочатку наробляєте експертизу, створюєте контент, робите технічні налаштування, і тоді ваші клієнти можуть знайти сайт у видачі, навіть якщо реклама зупинена.

— На які показники ефективності ви орієнтуєтеся найперше?

Це показник трафіку та кількості транзакцій в e-commerce, та кількість конверсій для сфери послуг та SaaS. Трафік має рости пропорційно з продажами, це ми відстежуємо. Бо не може трафік зрости в 10 разів, а продажі тільки у два рази. Це дзвіночок, що то не цільовий трафік: інформаційні запити, боти. Ми зосереджуємося саме на просуванні комерційних запитів, хоча інформаційні також додаємо до стратегії для різноманітності.

— Як саме ви розумієте, що досягли успіху в просуванні?

Коли проєкт клієнта стає окупним. Наприклад, якщо в органіці e-commerce сума доходу 500 тис. грн на місяць і маржа 20%, тобто виручка біля 100 тис. грн, а вартість послуг разом із витратним бюджетом 50 тис. грн, то ми розуміємо що клієнт заробляє з каналу SEO.

— Якими інструментами ви користуєтеся в роботі?

Це декілька різних онлайн-сервісів та додатків. На першому місці для нових сайтів це наша внутрішня розробка, бо першочергова ціль для запуску це збирання ключів. Таким чином ми розуміємо, як розширити семантику, налаштувати фільтри на сайті. Також класика SEO: Ahrefs, Serpstat, Google Search Console, Screaming Frog, WebSite Auditor від PowerSuite. Ми перевіряємо Page Speed та мікророзмітки декількома сервісами, а також є внутрішні чисельні заготовки перевірки.

SEO починає бути успішним тоді, коли наші клієнти наблизилися до показників їх конкурентів. Наприклад, для середньостатистичного e-commerce, де в конкуренції магазини з кількома сотнями посилань, при здобутті 12 посилань на місяць, то вже на 15-й—18-й місяць роботи є гарні результати. Все залежить від тематики також. Але і на 6-7-8 місяці є результати, і значно цікавіше спостерігати пряму віддачу як дохід з органіки, ніж перші 2-3-4 місяці, які є реально важкими з точки зору SEO. Тобто щоб отримати швидкі результати треба мати менше конкурентів, слабких конкурентів і широкий ринок. На жаль таких сфер не багато. Тож, ми готуємо клієнтів грати в цю гру в довгу.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram