Бiзнес
4 Вересня 2019
1 686

Мільйони на псевдом’ясо: Хто заробляє на новому ринку

Інвестиції у виробництво штучного м’яса подекуди перевищують сотні мільйонів долларів. А капіталізація самих виробників оцінюється в мільярди

Виробництво штучного м’яса вже можна назвати трендом цього року. У тому числі й завдяки Біллу Гейтсу з його списком найпривабливіших технологій майбутнього, а також тривожним кліматичним прогнозам ООН та інших організацій.

Ця індустрія поки лише формується й оцінити її у грошах досить проблематично. Проте, за даними The Good Food Institute та американської Асоціації рослинних продуктів, минулого року у США ніша так званих продуктів на рослинній основі зросла на 11%, вп’ятеро перевершивши показники загальних продажів продуктів харчування. Водночас категорію рослинного м’яса дослідники оцінюють у $800 млн, зауважуючи, що за рік вона зміцніла на 10%.

Можна сказати, що соєві замінники м’яса відомі людству досить давно. Та, попри поживність та екологічність, вони якщо й нагадують тваринний продукт, то дуже віддалено.

Але зараз безліч компаній працюють над тим, щоб смак їхнього псевдом’яса був максимально наближений до оригіналу, а жодна тварина (та й довкілля теж) при цьому не постраждали. І, виявляється, цього можна досягнути як мінімум кількома шляхами.

Investory News зібрали низку відомих та успішних на сьогодні прикладів.

Beyond Meat


Рік заснування: 2009
Інвестиції: $122 млн
Капіталізація: $8,68 млрд


Стартап Beyond Meat народився у Лос-Анджелесі у 2009 році як інноваційна компанія, що бажала змінити майбутнє харчової промисловості, примусивши людство відмовитися від тваринних білків. За 10 років існування стартап зібрав $122 млн інвестицій та наробив галасу на біржі.

Свого часу у розробку м’яса на повністю рослинній основі вкладалися харчовий гігант Tyson Foods, DNS Capital, Cleveland Avenue, а також Леонардо Ді Капріо, Біз Стоун, екс-СЕО McDonald’s Дон Томпсон та Білл Гейтс.

У травні 2019 року стартап продовжив серію довгоочікуваних “технологічних” IPO на американському фондовому ринку та відмовився від статусу приватної компанії, вийшовши на біржу.

На старті акції Beyond Meat оцінювалися у $25 за акцію, а за два місяці їх вартість підскочила до $200. Напередодні розміщення акцій озвучувалася інформація, що вартість компанії може складати близько $1,21 млрд. Вже наприкінці липня капіталізація стартапу підскочила $13,2 млрд, хоча у серпні щось пішло не так і оцінка Beyond Meat впала до $8,68 млрд. Проте ці коливання не надто вплинули на амбіції виробника і чутки про вторинне розміщення акцій.

Наразі в асортименті Beyond Meat відразу кілька найменувань: котлети для бургерів, сосиски та фарш. У стартапі підкреслюють, що вся продукція виготовлена виключно з рослинних компонентів та не містить ГМО, сої та глютену, а також підходить для тих, хто споживає кошерну їжу.

Наприклад, сосиски Beyond Sausage складаються з білків, які добувають з гороху, бобових та рису. А от оболонка виготовлена з морських водоростей. Основою котлет для бургерів є білки гороху, квасолі та рису, а у якості барвника використовують буряковий сік. А от білі вкраплення у фарші — це кокосова олія та масло какао.

У планах Beyond Meat — розширити лінійку продуктів, додати до неї, бекон та стейки, а у майбутньому — довести своє м’ясо до настільки ідеального стану, щоб його неможливо було відрізнити від справжнього. А поки стартап продає свої бургери та сосиски у більш ніж 30 тис. супермаркетів, магазинів та ресторанів. До останніх, до речі, приєднались глобальні мережі Subway і KFC.

Impossible Foods


Рік заснування: 2011
Інвестиції: $750 млн
Капіталізація: $2 млрд


Каліфорнійський стартап Impossible Foods — один із найнезвичайніших єдинорогів Кремнієвої долини. Компанія була заснована у Редвуді ще у 2011 році та з того часу займається просуванням свого “неможливого” продукту — м’яса, зробленого з рослинних компонентів.

Скоріш за все, саме цей стартап мав на увазі Білл Гейтс, коли пророкував блискуче майбутнє індустрії псевдом’яса. Власне, він, разом із Селеною Гомес, Кетті Пері, Джей-Зі та іншими зірками є одними з інвесторів компанії. Крім них у стартап на різних стадіях вкладалися Google Ventures, Horizons Ventures, UBS, Viking Global Investors, Temasek та інші.

У останньому раунді, що завершився у травні 2019 року, компанія підняла ще $300 млн, довівши загальний обсяг інвестицій до $750 млн. Проте, попри успіх найближчого конкурента Beyond Meat та обнадійливі сигнали від інвесторів, Impossible Foods не поспішає виходити на IPO, надаючи перевагу самостійності.

“М’ясо”, що виробляє стартап, складається з білків сої, пшениці та картоплі, а також головного “секретного” інгредієнту під назвою “гем”. По-науковому ця сполука називається соєвий леггемоглобін. Якраз вона і надає бургерам Impossible Foods соковитості та характерного “кривавого” присмаку. І хоча “гем” присутній і у натуральному м’ясі, стартап використовує для свого продукту рослинний аналог, який виробляють генетично модифіковані дріжджі у лабораторних умовах. І, до речі, якраз через нього у компанії виникали проблеми.

Стартап практично був готовий повноцінно вивести свої бургери на ринок ще у 2014 році, але тоді американське Управління з санітарного контролю за якістю харчових продуктів та медикаментів (FDA) засумнівалося у безпеці “неможливого” замінника, що вважався потенційним алергеном, та відмовилося надавати всі дозволи.

На додаткові перевірки, аналізи та підтвердження пішло майже три роки і влітку 2017 року FDA нарешті визнала псевдом’ясо безпечним. Й після цього Impossible Foods почав набирати обертів.

На початку 2019 року стартап офіційно презентував нову версію свого бургера, а за кілька місяців оголосив про масштабну співпрацю з мережею фастфудів Burger King.

На сьогодні продукти компанії можна спробувати у Гонконгу, Макао, Сінгапурі, та найбільшим ринком все ще залишається США. Там бургери Impossible Foods продаються у 10 тис. локацій, де час від часу виникає дефіцит “неможливої” новинки.

Smithfield Foods


Рік заснування: 1936
Капіталізація: $4,7 млрд


Варто зазначити, що у перегонах за звання найкращого виробника штучного м’яса беруть участь не лише стартапи з Кремнієвої долини. У червні 2019 року американський харчовий гігант Tyson Foods (до слова, інвестор Beyond Meat) оголосив про запуск власного бренду Raised & Rooted з продуктами із рослинними білками. Щоправда, крім них до складу входить і яловичина.

До схожих прийомів вдався і канадський виробник упакованих м’ясних продуктів Maple Leaf Foods. Але найцікавіший камінг-аут зробив найбільший американський виробник свинини Smithfield Foods. У серпні цього року компанія заявила про запуск власної лінійки повністю рослинних продуктів Pure Farmland.

Варто зазначити, що компанія була заснована у 1936 році і володіє десятком брендів серед яких Smithfield, Eckrich, Farmer John та багато інших. У 2013 році компанію поглинула китайська Shuanghui International. Сума угоди склала $4,7 млрд.

Наразі, за даними Smithfield Foods, її річний оборот досягає $15 млрд. Але останнім часом виробник мав конфлікти з активістами, яким не подобаються умови утримання тварин та інші аспекти м’ясопереробної галузі.

Важко сказати, чи мали аргументи природозахисників вплив на це рішення, але у Smithfield Foods налаштовані отримати свою частку на ринку штучного м’яса.

Поки що під брендом Pure Farmland випускаються котлети для бургерів, фрикадельки, фарш на рослинній основі. На сайті компанії вказано, що їхнє псевдом’ясо зроблене із соєвого білку. Крім нього до складу входять кокосова та рапсова олія, буряковий сік, що використовується у якості барвника, спеції.

Продавати новинку планують в американських супермаркетах з середини вересня.

JUST


Рік заснування: 2011
Інвестиції: $220 млн
Капіталізація: $1,1 млрд


Цей американський стартап з’явився в один рік з Impossible Foods. Але розпочати компанія вирішила не з м’яса, а з майонезу. Точніше, з майонезу без яєць.

З моменту заснування стартап отримав понад $220 млн інвестицій, у тому числі від Khosla Ventures, Mitsui, Nan Fung Group й Temasek Holdings, а також випустив на ринок кілька повноцінних продуктів. Хоча й не без конфліктів з FDA, через які наприкінці 2015 року довелося вносити корективи у маркування упаковки майонезу Just Mayo.

До 2017 року компанія мала назву Hampton Creek, але після низки скандалів вирішила провести ребрендинг та змінити назву на JUST.

Другим відомим продуктом стартапу стали яйця на рослинній основі. Суміш з бобових білків Just Egg продається у пляшках і на вигляд дуже схожа на основу для омлету. До слова, крім майонезу та яєць у виробника також є тісто для печива, зроблене виключно з рослинних компонентів. При цьому яйця від JUST вже присутні у меню фастфуд-мереж Bareburger, Next Level Burger та Gregory’s Coffee, а також віднедавна — у Tim Horton’s.

Кілька років тому у JUST вирішили вийти на новий рівень і зайнялися розробкою так званого “чистого” або ж “етичного” м’яса, вирощеного з тваринних клітин у біореакторах. Спочатку компанія оголосила, що готує промислове виробництво курячого філе, зробленого у лабораторії, а згодом і розказала деталі цього проєкту.

На презентації продукту стало відомо, що зробити один курячий наггетс з біореактора коштує близько $100, однак у JUST підкреслюють, що при виробництві у промислових масштабах його вартість буде значно меншою.

Дійти до цих масштабів стартап планує вже до кінця року, якщо вдасться подолати неузгодженості у законодавчій базі. А поки у JUST займаються наступним продуктом — вирощуванням мармурової яловичини ваг’ю у партнерстві з японською фермою Toriyama і після успіху Beyond Meat задумуються про IPO.

Finless Foods


Рік заснування: 2017
Інвестиції: $3,5 млн


Finless Foods — наймолодший та найстрімкіший стартап у цій добірці. Компанія була заснована у Сан-Франциско у 2017 році, а вже наступного року обіцяє вивести на ринок свій перший продукт з біореактора. Щоправда, це буде не курятина чи яловичина, а риба.

Стартап наразі знаходиться на ранніх стадіях розвитку. У червні 2018 року команда отримала $3,5 млн посівних інвестицій. У раунді брали участь 10 інвесторів на чолі з американською компанією Draper Associates, що спеціалізується на дуже молодих проєктах.

Finless Foods займається лабораторним вирощуванням “чистих” морепродуктів з клітин. Першим продуктом стартапу має стати фарш з тунця. Наразі технологія ще не настільки розвинена, щоб виготовляти філе з волокнами та структурою справжньої риби, але у майбутньому справа має до цього дійти.

Два роки тому вирощування кілограма тунця у пробірці коштувало близько в $38 тис., наразі процес подешевшав до $12 тис. Проте компанія прагне знизити собівартість виробництва ще більше, щоб їхня продукція могла конкурувати з рибою, виловленою у традиційний спосіб або вирощеною на спеціальній фермі.

Починати у Finless Foods планують з азійського ринку, поступово розвиваючи технологію та розширюючи лінійку.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram