Бiзнес
5 Серпня 2019
1 535

Наслідки IPO: За рахунок чого акції Beyond Meat зросли на 800%

Капіталізація одного з основних виробників штучного м’яса перевищила вартість найбільших ресторанних мереж та інших галузевих підприємств

У травні 2019 року Beyond Meat, один з основних виробників замінників м’яса, провів IPO. За два з половиною місяці вартість акцій виробника зросла на 800% – з $25 до $200, а її капіталізація перевищила вартість ресторанних мереж Shake Shack, Wendy і безлічі інших галузевих компаній. На кінець липня вона сягала понад $13,2 млрд, пише vc.ru.

Згідно фінансового звіту, опублікованого у червні, виручка Beyond Meat за перший квартал 2019 р. зросла на 215% – до $40,2 млн. У порівнянні з тим же періодом минулого року, виручка склала $12,8 млн. Тож, збиток виявився нижчим за очікуваний.

На цьому Beyond Meat не зупинилася і вже в кінці липня заявила, що планує здійснити вторинне IPO і розмістити на торгах 3,25 млн нових акцій за ціною $160, що може принести компанії $520 млн.

Нагадаємо, що серед інвесторів Beyond Meat – Білл Гейтс, Леонардо Ді Капріо, співзасновник Twitter Біз Стоун і колишній генеральний директор McDonald’s Дон Томпсон.

Котлети для бургерів з рослинного замінника м’яса, “яловичий фарш” і “ковбаси” продаються в 30 тис. супермаркетах, ресторанах та інших закладах по всьому світу. Beyond Meat обіцяє випустити рослинні бекон і стейки, а в довгострокових планах – створити ідеальну копію тваринного м’яса.

Згідно з дослідженням Мічиганського університету, який був проведений на замовлення Beyond Meat, проте перевірений ще незалежними вченими, на виробництво котлети для бургера потрібно близько 1,2 тис. літрів води та 4 кв. м землі, тоді як на рослинний бургер йде на 99% менше води, на 93% менше землі й на 46% менше електроенергії. Викид парникових газів при виробництві рослинного м’яса нижче на 90%.

“Компанія не засуджує любителів м’яса, бо це зменшить число клієнтів”, – зазначає генеральний директор Beyond Meat Ітан Браун.

За статистикою компанії, 93% покупців бургерів Beyond Meat в першій половині 2018 р. також ще купували продукти тваринного походження. Виробництво рослинної їжі в США щорічно генерує близько $13 млрд, тоді як м’ясо – це бізнес на $1,4 трлн.

З кінця 2017 р. компанія заключає партнерства з великими мережами ресторанів, кав’ярень і магазинів. Серед них: ресторани швидкого харчування Burger Fi., A & W Canada, мережа кав’ярень Dunkin ‘Donuts, мережа ресторанів мексиканської їжі Del Taco, мережа ресторанів Bareburger та ін.

З 19 серпня 2019 р. в меню служби доставки продуктів Blue Arpon також з’являться рецепти з рослинним м’ясом. За словами представника компанії, 63% клієнтів з понад 5 тис. опитаних зацікавилися рослинними продуктами. Після анонса акції Blue Apron подорожчали – c $7,66 до $10,38.

Інтерес до Beyond Meat і стрімка зміна вартості акцій викликані не тільки попитом і фінансовими звітами, а й унікальністю компанії, вважає керуючий директор інвестиційної компанії Robert W. Baird & Co Майкл Антонеллі.

На його думку, на момент виходу на біржу, Beyond Meat стала єдиною публічною компанією в своїй сфері, а ринок не зовсім розуміє, що з цим робити – через це відбуваються різкі скачки.


•••

Компанії з виробництва штучного мя’са протягом десяти років можуть перерости в індустрію вартістю у $140 млрд та охопити близько 10% світової м’ясної промисловості

•••


На думку аналітиків Barclays, компанії з виробництва штучного мя’са протягом десяти років можуть перерости в індустрію вартістю у $140 млрд та охопити близько 10% світової м’ясної промисловості. Практично так само вважають у JPMorgan, аналітики якої впевненні, що обсяг продажів в галузі рослинного м’яса може перевищити $100 млрд в найближчі 15 років, причому $15 млрд прийдуть саме Beyond Meat.

Нагадаємо, компанія Impossible Foods, яка виробляє бургери з котлетою зі штучного м’яса на рослинній основі, у травні залучила $300 млн в останньому раунді фінансування напередодні можливого первинного публічного розміщення акцій (IPO) і збільшила таким чином загальну суму інвестицій до $750 млн.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram