Бiзнес
2 Липня 2020
3 014

Кришталева імперія Swarovski

Дешеві діаманти або найдорожча біжутерія у світі

Swarovski — під цим брендом випускаються не лише знамениті прикраси з кришталю та стразів, а й оптичні вироби, дорожні знаки, прилади для шліфування й товари для дому.

Засновником всесвітньо відомого бренду Swarovski був австрійський хлопець Даніель Сваровскі, який народився у містечку Георгенталь в Богемії у 1862 році. Саме тут виробляли богемське скло. Чоловіки в родині працювали у цій галузі та продавали вироби у власній крамниці.

Звичайно, хлопчик змалечку спостерігав за народженням витворів із кришталю та навчався у батьківській майстерні. Згодом Сваровскі захопився інженерною справою.

У 1880 році Даніель вирушає на навчання до Парижа. Саме тоді вирішилася його подальша доля — на Міжнародній електричній виставці йому в голову приходить ідея використати струм для шліфування скла.

Вже у 1891 році Сваровскі створив перший електричний шліфувальний верстат. Винахід став відправною точкою для розвитку власної справи підприємця.

Даніель вирішив не починати свою справу в Богемії через високу конкуренцію. І в 1895 році відкрив невелику фабрику в австрійському селі Ваттенс. Як партнер Сваровскі привернув фінансиста Армана Космана та свого шурина Франса Вайса. Спочатку компанія називалася Kosman, Swarovski & Co.

На початку Kosman, Swarovski & Co випускала кришталь, що імітував дорогоцінне каміння. Саме їй вдалося вивести підробку в статус модної тенденції, хоча ідея не була новою. Сам Сваровскі стверджував, що діаманти призначені для королівської сім’ї, а він подбає про решту світу.

Кристали Swarovski сподобалися не лише простим покупцям, а і європейській знаті. Потік замовлень почав рости. У 1900 році на фабриці працювало вже 200 чоловік, і підприємство змінило назву на Swarovski

Даніель прагнув зробити компанію сімейною справою. У 1908 році до роботи долучилися сини підприємця — Вільгельм, Фрідріх та Альфред.

Перша світова війна та післявоєнна криза закрила традиційні ринки збуту продукції. Але підприємець швидко зорієнтувався та відкрив виробництво винайдених ним шліфувальних, сверлильних та полірувальних інструментів. З 1919 році цим почала займатися дочірня компанія Tyrolit.

У 20-ті роки економічна ситуація покращилася. Світ моди оцінив особливості каменів та їх доступність. Дизайнери почали часто використовувати їх у своїх колекціях.

1931 — вийшов новий продукт компанії — гнучка металева стрічка з вплетеними кристалами.

1935 — син Даніеля Вільгельм створив польовий бінокль.

1937 — Swarovski створюють автомобільні світловідбивачі та дорожні знаки, що відбивають світло під брендом Swareflex.

1939 — Swarovski починають випускати оптичні лінзи.

Після Другої світової Swarovski випускає більшу частину оптики Австрії та у 1948 – відкриває завод в Абсаме.

1949 — оптичний напрямок Swarovski було виділено в окрему компанію — Swarovski Optik K.G.

1950-ті — компанія Tyrolit почала вихід на світовий рівень, відкривши офіс продажів в Італії.

Тоді ж відомі дизайнери такі, як Коко Шанель, Ельза Скіапареллі, Крістобаль Баленсіага  та Кристіан Діор використовували в своїх колекціях кристали Swarovski. Від уваги модельєрів компанія, безумовно, виграла.

Найбільш відомою розробкою в процесі цієї співпраці стало покриття Aurora Borealis або “Північного сяйва”, що додає кристалам веселкового блиску. Технологія була офіційно запатентована в 1956 році. Винахідником Aurora Borealis став онук засновника компанії — Манфред Сваровскі.  До кінця десятиліття він також представив новий колір кристалів “Золота фуксія”.

1956 році помер Даніель Сваровскі. Новим главою компанії став Манфред Сваровскі, показавши себе гідним наступником сімейної справи. Рік потому Swarovski Optik запустила нову лінійку оперних біноклів. А згодом випустила свій перший оптичний приціл.

1962 — відбулася важлива подія з точки зору просування бренду. Виступаючи на концерті на честь дня народження Джона Кеннеді, Мерлін Монро справила незабутнє враження з’явившись у сукні тілесного кольору, розшитій тисячами кристалів Swarovski.

1960-ті — Swarovski Tyrolit почала відкривати виробництва в інших країнах: у Мексиці, Аргентині.

В середині 60-х — Swarovski вийшла на ринок кришталю для люстр. Серед клієнтів компанії незабаром виявилися Метрополітен-опера та Версальський палац.

1967 — фахівцями Swarovski був винайдений автоматичний метод обробки кубічного цирконію. Кінцевий продукт свого часу вважався кращою імітацією діаманта.

1976 — на честь зимової Олімпіади співробітниками компанії була створена фігурка мишки з підвісок для люстри. Ця новинка користувалася успіхом та дала початок нової лінійки кришталевих фігурок — Silver Crystal.

Протягом 80-х років компанія розширила свою присутність та відкрила власний бутик у Лондоні на Бонд-стріт.

Так, у 1988 — був змінений логотип компанії. Замість квітки едельвейса на ньому з’явився лебідь.

1989 — компанія запустила власний кутюрний бренд під назвою Daniel Swarovski. Під ним випускалися декоративні кристали, ювелірні прикраси та аксесуари.

Swarovski Optik протягом 80-х років розширювала лінійку біноклів та приладів нічного бачення. Значущим успіхом стала розроблена конструкція механізму фокусування біноклів EL 42.

1991 — Swarovski Optik створила дочірню компанію на ринку США.

90-і — Tyrolit відкрила в Австрії новий завод з виробництва надточних шліфувальних верстатів.

1993 — компанія розробила кристалічну сітку, що представляє собою металевий матеріал, покритий кристалами.

1995 — Swarovski відзначила столітній ювілей. Подія супроводжувалася відкриттям підземного музею компанії Swarovski Crystal Worlds. Особливим експонатом є найбільший у світі кристал вагою близько 250 кг, а діаметром у 274 см.

1995 — в компанії стала працювати праправнучка Даніеля Сваровскі — Надя Сваровскі, яка зараз займає посаду творчого директора та очолює відділ з міжнародних зв’язків. Першою її ідеєю стало створення в світових центрах моди та мистецтв демонстраційних залів Swarovski

У Swarowski створена досить самобутня структура управління. У виконавчу раду входить п’ять членів сім’ї Сваровські. Головного виконавчого директора у Swarovski немає, а голова обирається на ротаційній основі.

Акції компанії належать приблизно 100 членам клану Сваровські (за версією The New York Times, їх 79). Але найбільшим пакетом акцій (21%) — володіє Герні Ланге-Сваровскі, який тривалий час вважався главою компанії.

1999 — компанія розробила Crystal Tattoos — технологію, що дозволяє наносити каміння на тіло.

В цьому ж році було запущено спільне підприємство з компанією Jolay, що спеціалізується на виробництві синтетичних дорогоцінних каменів, яке отримало назву Signity.

2003 — з’явилася кристалічна тканина Chrystal Fabric.

Через рік з’явилася технологія різання кришталю Xilion.

2009 — була запущена перша колекція годинників Swarovski — Avant Time.

А вже через три роки з’явилася лінійка власних ароматів під назвою Aura by Swarovski.

Гідний згадки і подарунок на весілля британського принца Вільяма з Кейт Міддлтон. Компанія Bling My Thing презентувала королівському подружжю Mini Cooper, вручну прикрашений 300 тисячами кристалів Swarovski.

2014 — інженери компанії знайшли спосіб використовувати кристали Swarovski в сонячних батареях. І вже через рік з’явився перший  фітнес-трекер на сонячній батареї  Swarovski Shine.

2016 — бренд починає виробляти аксесуари для дому, де використовує кришталь у поєднанні з іншими матеріалами – Atelier Swarovski Home.

2017 — були представлені приціл Z8i з підсвічуванням прицільної сітки та ряд біноклів, зокрема компактний CL Pocket з вбудованим лазерним далекоміром EL Range.

Зараз компанію очолює Роберт Бухбауер. Він праправнук засновника компанії і відноситься до п’ятого покоління Сваровскі.

Компанія залишається непублічною та не прагне до IPO.

Swarovski працює в 170 країнах світу, а загальна кількість її бутиків перевищило позначку в 2350.

Сьогодні Swarovski виробляє 80% всіх штучних каменів для біжутерії у світі.

Щорічно компанією виробляється 20 мільярдів каменів, прикрас та предметів зі скла, підвісок для люстр, оптичних приладів та інструментів для шліфування.

Swarovski дає довічну гарантію на камені та стрази.

Джерело: відкриті дані

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram