Думки
8 Січня 2019
847

Гаррі Джейкобс: Новий виклик для світу — це мегаполіси

Головний виконавчий директор Всесвітньої академії мистецтва та науки (World Academy of Art & Science) про те, як виникла Кремнієва долина та чому треба вчити сучасних студентів

Існує думка, що новий виклик для світу – це мегаполіси. Але варто памятати, що найкреативнішою соціальною інституцією, джерелом усіх інновацій у суспільстві впродовж усієї історії були маленькі міста. І лише згодом вони виростали у мегаполіси, які ми знаємо зараз. Коли я навчався на останньому курсі університету, мій сусід по кімнаті був з маленького містечка Купертіно. Я знав, що воно знаходиться у Північній Каліфорнії поряд із Сан-Франциско. І мені здавалося, що він виріс ледь не в пустелі. Це було за 10 років до того, як в одному з гаражів Купертіно було засновано компанію Apple, і задовго до того, як Купертіно став частиною Кремнієвої долини, знаної зараз. Але лише після того вся ця величезна територія стала мегаполісом.

Мегаполіси не зявляються лише тому, що ми хочемо, щоб вони зявилися. Вони виникають навколо динамізму, активності

Мегаполіси не зявляються лише тому, що ми хочемо, щоб вони зявилися. Вони виникають навколо динамізму, активності. Я вивчав цей феномен не лише у Каліфорнії. Я провів багато часу в Індії, спостерігаючи, що сталося з Бангалором. Він був відомий як місто-сад, куди люди приїжджали на канікули, на вихідні, він ніколи не був відомий як технологічний центр. А зараз Бангалор — центр інновацій, одне з міст з найвищими темпами зростання. Тож треба запитати, що є каталізатором зростання цих міст-держав? Що впливає на маленькі інноваційні спільноти, які натхненно продовжують рости, створюють  можливості, приваблюють ресурси, технології, інфраструктуру, гроші, людей?

Вважається,  що одним з критичних факторів появи Кремнієвої долини там, де вона зявилася, став той, що неподалік знаходяться Стенфордський університет та інші навчальні заклади. Я чув багато дискусій про важливість освіти. Але хочу наголосити, що це ще не все.  Недостатньо випускати просто технічно кваліфікованих людей. Щоб отримати той самий динамізм, потрібні люди, здатні до підприємництва, які можуть бути не лише найманими працівниками. Потрібні ті, хто має креативні ідеї та надає перевагу створенню стартапів, власному бізнесу, а не просто шукає працевлаштування. Це вимагає абсолютно іншої атмосфери та освіти.

І в цьому сенсі в України є можливість не лише наздогнати тих, хто попереду, а й здобути стратегічну перевагу. Є можливість мати не просто технічно кваліфікованих людей, а й новий тип освіти, що допомагає наступному поколінню зростати набагато успішнішим за попереднє.

Зміна освітньої системи підготує наступні покоління для того, щоб будувати динамічне, креативне суспільство

Я сам з Каліфорнії, з містечка Напа неподалік Кремнієвої долини. І близько 20 років тому ми були піонерами. Напа завжди розглядалася як аграрний центр, де ніколи не йшлося про високі технології. Там вирощували виноград та виробляли вино. Одного разу туди запросили представників 20 високотехнологічних компаній та запитали у них, яка освіта потрібна, щоб зробити місто частиною Кремнієвої долини, щоб знайти людей, інвестиції? Тоді з’явилися чудові ідеї. Але найважливіша була такою. Студентів роками навчають змагатися один з одним. І коли вони приходять у компанії, вони майже нічого не роблять самостійно. Тож найперша навичка, яка потрібна, — здатність кооперуватися один з одним. Тому у Напа створили нову школу, де студенти навчаються в групах, пліч-о-пліч, а вчитель — це наставник, а не інструктор.

Пройшло багато часу, і зараз понад 100 шкіл у США працюють за моделлю, розробленою для Напа. Вони зрозуміли, що справа не лише в оцінках та екзаменах. Справа у розвитку особистості. І йдеться не лише про інформацію, а й про можливість думати по-іншому, вирішувати проблеми, взаємодіяти.

Якщо ви поспілкуєтесь з HR-спеціалістами у компаніях Google, Amazon та інших, вони всі скажуть одне й те саме: «Ми можемо надати технічні знання тисячам, але ми зацікавлені в особистостях, які вміють вирішувати проблеми та взаємодіяти, працювати як команда».

Тому я гадаю, що питання не в тому, щоб планувати створити мегаполіс у Києві. Питання у тому, щоб «з нуля» створити новий динамізм, чи то у Києві, чи то у інших містах. І я думаю, що ключ до цього зміна освітньої системи, що підготує наступні покоління для того, щоб будувати динамічне, креативне суспільство. І я впевнений, що тоді Україна відбудеться.

Записано під час виступу на КМЕФ-2018

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram