Соцмережі
24 Вересня 2019
834

Наталія Микольська: Про Кремнієву долину

Про секрети успіху для підприємців та стартапів, нетворкінг, як пітчити, як шукати свій ринок та налагодии продажі у США і в світі

Кремнієва долина – це район, місце на мапі, чи зосереджена енергія і імпульси талановитих людей зі всього світу поруч з #МійСтенфорд?

Блискучі уми з венчурним інвестором Jonathan Baer: розшифровуємо Кремнієву долину для старатапів, інвесторів, консультантів та всім хто хоче її зрозуміти. Розмова й про секрети успіху для підприємців та стартапів, нетворкінг, як пітчити, як шукати свій ринок та налагодии продажі у США і в світі.

НМ: Кремнієва долина — це не просто місце на мапі, багато людей говорять про певні імпульси, магію довкола неї. Так що ж таке Кремнієва долина?

ДБ — Що ж, це не повітря, це не вода, це не Google, Facebook чи Salesforce (хоча це гарні офіси, куди можна завітати та дізнатися трохи більше про Кремнієву долину). Це ставлення, це підхід — ми по-іншому дивимось на стартапи, по-іншому думаємо про бізнес, у нас зовсім інша культура з точки зору того, як ми думаємо та підходимо до бізнесу й ростимо успішні компанії.

— Ці процеси почалися не зараз, а дуже давно — наскільки такий історичний розвиток посприяв тому, де ми опинилися з вами зараз?

— Багато людей думають, що Кремнієва долина — це щось сплановане, і я думаю, це тому що у багатьох країнах світу економіка планується на центральному рівні. А у Кремнієвій долині центр планування відсутній, і вона продовжує зростати та еволюціонувати, якщо можна так сказати, долею випадків.

І для нас, безумовно, корисно мати тут чудові університети, раніше, у 1950-х, у нас було багато технологічних компаній та компаній аерокосмічної галузі. Чудово, що у нас тут гарна погода (за виключенням сьогоднішнього дощового дня, хоча дощу не мало бути). Але всі ці речі зробили свій внесок у створення дійсно здорової екосистеми. І одна з ознак того, що ви побудували успішну екосистему — те, що ви приваблюєте і залучаєте розумних людей, люди хочуть залишитися тут і бачать можливості для себе. І, безумовно, це одна з причин надзвичайної успішності Кремнієвої долини.

— Давайте поговоримо більше про екосистему Кремнієвої долини. Ми знаємо, що вона фундаментально базується на одному з кращих університетів у Штатах (і в цілому світі зокрема), ми знаємо про стартапи. Хто ще є іншими гравцями у екосистемі Кремнієвої долини?

— Існує багато гравців: ми маємо дослідницьку організацію світового класу, приватні та громадські лабораторії, різноманіття бізнес-ангелів [неформальні інвестори, — Ред.] та сід-інвесторів [інвестори початкового етапу]. І цікавим є те, що місцеві бізнес-ангели відрізняються від бізнес-ангелів у інших частинах світу — тут це здебільшого люди, які займаються технологіями, започатковують бізнеси, і у результаті вони привносять не тільки капітал, але й експертні знання, базу контактів та знайомств.

І по суті ці контакти та контакти у мережі навіть більш важливі, ніж інвестований у компанії капітал. На додаток до «ангельских» та сід-інвесторів, ми маємо публічні корпорації, що є потенційними клієнтами (і також потребують інших технологій), ми маємо консультантів: юристів, бухгалтерів і людей, які займаються фінансами на аутсорсі.

Й цікавим є те, що вони не тільки надають послуги, але фактично виконують функцію провідників та зв’язкових. Вони допомагають сконтактувати з юристами, зв’язують деякі зі стартапів з потенційними клієнтами, інвесторами, залучають партнерів. У нас тут, безумовно, є багато інвесторів, безліч традиційних венчурних інвесторів. Ось вулиця Сенд-Хілл-роуд, що у Менло-Парку [місто у Кремнієвій Долині], яка була та є певним епіцентром акумульованого капіталу. Але цей капітал насправді поширюється на ширший діапазон — не тільки на Кремнієву долину, але й всю Каліфорнію і, дійсно, збільшується та поширюється на всі США.

І, звісно ж, у нас є університети. Я б сказав, що вони виконують декілька функцій: очевидно, існують університети Стенфорду, Берклі, Санта-Клари — всі вони є взірцями досконалості. Але у певному сенсі більш важливим є те, що вони залучають дійсно яскравих людей у якості магістрантів, аспірантів, викладачів, постдокторантів, і ці люди бачать перед собою неймовірно цікаве та сприятливе для започаткування різних речей і інакшого погляду на світ середовище, і все більше й більше таких людей сюди приходять, вони залишаються і стають частиною цієї інноваційної екосистеми.

— Тож Сенд-Хілл-роуд не випадково знаходиться одразу поруч, та навіть межує зі Стенфордським університетом?

— Вірно.

Джонатан Баер — керуючий партнер інвестфірми StoneHearth Ventures і венчурний капіталіст, що працює з компаніями та організаціями з цілого світу. Баер багато років працює у світі венчурного інвестування на Сенд-Хілл-роуд — дорожній артерії для потоку інвестицій в Кремнієвій долині. Перед цим він був засновником та СЕО двох технологічних компаній. Зараз Джон також є членом наглядових рад декількох технологічних компаній, викладає, консультує компанії раннього етапу з усього світу в провідних акселераторах та університетах. Баер є ментором некомерційного стартап-акселератору Стенфордського університету StartX, а також викладає курс з венчурних фінансів у Школі бізнесу Хаас у Берклі. Джон є спів-автором книги Розшифровуючи Кремнієву долину: Посібник інсайдера.

Кремнієва долина – це район, місце на мапі, чи зосереджена енергія і імпульси талановитих людей зі всього світу поруч з…

Опубліковано Nataliya Mykolska Понеділок, 23 вересня 2019 р.

 

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram