Герої
10 Червня 2020
2 517

Паркер Конрад: Як втратити все й знову підкорити Кремнієву долину

Він втратив бізнес та на його місці заснував новий проект, який зможе досягти оцінки в $1 мільярд

Фото: Jim Wilson/The New York Times

Чотири роки по тому після краху HR-компанії Zenefits її неоднозначний засновник повертається з Rippling, ще одним стартапом по автоматизації роботи з кадрами. Він уже коштує $300 млн і стрімко зростає.

Паркеру Конраду було 32 роки, коли він заснував HR-стартап Zenefits. Справи у компанії пішли в гору. Навесні 2015 р. за участю Andreessen Horowitz й інших великих венчурних фірм бізнес досяг оцінки в $4,5 млрд (при $500 млн роком раніше).

Однак за красивим фасадом назрівали проблеми. Восени 2015 р. Zenefits виявилася в фокусі пильної уваги громадськості через те, що дозволила брокерам продавати медичні страховки в штатах, де ті не мали ліцензії. За ці дії компанія виплатила штрафи в розмірі майже $9 млн. Але на фоні кризи вона перестала рости й не змогла досягти запланованого рівня виручки в $100 млн.

8 лютого 2016 р. Конрад був змушений подати у відставку. Виявилося, мова йшла не тільки про проблеми з брокерськими ліцензіями. З’ясувалося, що Конрад створив програму “макрокод”, яка дозволяла брокерам витрачати менше часу на онлайн-навчання, ніж було потрібно для отримання ліцензій в Каліфорнії.

Zenefits і Конрад пізніше уклали угоду з SEC, оскільки та через макрокод звинуватила компанію у введенні в оману інвесторів. Стартап не став визнавати або спростовувати ці висновки та виплатив штраф в розмірі $450 тис., а особисто Конрад заплатив понад $533 тис.

Zenefits скоротила штат і більш ніж удвічі зменшилась по оцінці за нового керівника. Засновник стартапу замкнувся у себе вдома і запоєм дивився “Зоряні війни”. Тим часом Комісія з цінних паперів і бірж США (SEC) та страхові регулятори почали розслідування.

Всупереч кризі, рудоволосий коренастий Конрад, якому зараз 40 років, як і раніше вірив у можливість спростити роботу з кадрами за допомогою софта. І як і раніше вірив у себе. За півтора місяця домашнього ув’язнення апатія відступила, і підприємець вирішив заснувати нову компанію, нехай навіть його попередній проект все ще перебував у кризі.

У квітні 2016 р. він створив Rippling. Співзасновником і технічним директором стартапу виступив колишній директор з інжинірингу Zenefits, 32-річний Прасанні Санкар.

“Він був немов лев. У нього було видіння. Дуже, дуже ясне бачення. І стільки речей, які йому не вдалося втілити в Zenefits”, — говорить про ділового партнера Санкар, який підтримував зв’язок з Конрадом з моменту відходу того з Zenefits.

Перші два роки партнери, не привертаючи зайвої уваги, працювали з дому Конрада в районі Мішн-Дістрикт в Сан-Франциско і створювали програмне забезпечення, яке дозволяло б не тільки керувати зарплатами й бонусами для співробітників, але й вирішувати безліч дрібних проблем при наймі нових працівників.

Наприклад, надавати потрібний рівень доступу до інструментів на кшталт Salesforce і GitHub та перевіряти, що вони підключені до правильних каналів Listservs і Slack.

До осені 2017 р. тимчасова штаб-квартира тріщала по швах: тепер тут знаходилося 14 осіб, не рахуючи вагітної на той момент дружини Конрада, дитини та собаки.

Схоже, план підприємця спрацював і він може святкувати новий тріумф. На сьогодні вже понад 2,5 тис. компаній, від Compass Coffee до DivvyUp Socks, підписалися на сервіс Rippling для управління кадрами й щомісяця платять від $8 за користувача.

У 2019 р. виручка стартапу досягла $10 млн. Річна відновлювальна виручка (це поширена метрика для бізнесів, що працюють за передплатою, і саме її вважає за краще використовувати Rippling) склала $13 млн і в цьому році може подвоїтися, наперекір впливу пандемії коронавірусу.

Цієї весни деякі конкуренти скорочували штат, проте в Rippling, де працюють майже 250 осіб (майже половина з них — в індійському Бангалорі), змогли обійтися без непопулярних заходів.

Конрад говорить, що в березні компанія вдвічі урізала маркетинговий бюджет і відкрила нову програму, в рамках якої обмежені в коштах клієнти можуть подати заявку на Програму захисту зарплат (Paycheck Protection Program, або PPP) у квітні. Більше третини клієнтів скористалися опцією. Попри спад в економіці, квітень став найкращим місяцем з продажу, запевняє Конрад.

“Працювати на Паркера важко, страшенно важко. Він вимогливий, нетерплячий. Ось чому він так добре справляється зі створенням компаній”, — розповідає операційний директор Rippling Метт Макінніс.

Невдача в Zenefits по ідеї повинна була змусити інвесторів засумніватися в Конрада. Однак підприємець легко переконав провідних венчурних капіталістів у тому, що він відповідальний швидше за зростання проекту, а не за його падіння, а також у тому, що зможе повторити успіх.

Rippling вже залучив $100 млн, зокрема від фондів Initialized Capital і Kleiner Perkins. В останньому раунді у квітні 2019 р. стартап зібрав $45 млн при оцінці в $295 млн. За оцінками Forbes, Конрад і Санкар в сукупності володіють у проекті часткою не менше 40% оціночною вартістю понад $100 млн.

За словами Конрада, перевага Rippling у тому, що система не тільки автоматизує підрахунок зарплат, як це роблять Zenefits і Gusto, але й управляє програмами та робочими групами, які необхідні новому співробітнику, а також оновлює всі налаштування в міру того, як співробітник отримує підвищення, переходить в інший відділ або звільняється.

Робота виглядає не дуже помітно, але вона може заощадити малим і середнім підприємствам незліченні години робочого часу керівників та позбавити їх від неспокою і витрат, пов’язаних з рутинними завданнями.

Крім того, це гігантський ринок. Топ-менеджери Rippling вважають, грунтуючись на даних Gartner, що сукупний обсяг глобального ринку HR-софта перевищує $35 млрд.

Цього року стрімке зростання Rippling і значний обсяг фінансування дозволили компанії потрапити в рейтинг 25 стартапів, які мають всі шанси вирости в “єдинорогів” — непублічні компанії оцінкою від $1 млрд.

Конрад став, ймовірно, єдиним, хто потрапив у список як засновник двох різних проектів: Zenefits увійшла в найперший рейтинг у 2015 р., всього за місяць до того, як оголосила, що провела значний раунд фінансування на $500 млн, який очолили Fidelity і TPG Capital, і менш ніж за рік до відходу засновника.

“Це найдивовижніша історія спокутування, яку я бачив у своїй кар’єрі”, — зізнається керуючий партнер Initialized Capital Гаррі Тан, який знайомий з Конрадом вісім років та інвестував у Rippling.

За матеріалами американського Forbes

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram