Новини
10 Грудня 2020
1 003

Facebook можуть змусити продати WhatsApp і Instagram

Марк Цукерберг запевнив співробітників, що чергові претензії не вплинуть на робочий процес

Федеральна торгова комісія США (FTC) спільно з представниками влади з 48 штатів подала колективний позов проти Facebook. Регулятор звинувачує компанію у порушеннях антимонопольного законодавства та просить суд зобов’язати соціальну мережу продати Instagram і WhatsApp, повідомляє Reuters.

У FTC вважають, що придбання цих соцмереж було незаконним. Крім того, позивачі вимагають заборонити Facebook створювати антиконкурентні умови для розробників.

За словами генпрокурора Нью-Йорка Летиції Джеймс, протягом майже 10 років Facebook використовував своє переважне становище та монопольну владу, щоб знищити більш дрібних конкурентів. “І все це коштом звичайних користувачів”, — наголошує вона.

У заяві FTC підкреслюється, що претензії до Facebook стали результатом “тривалого розслідування” у співпраці з коаліцією генпрокурорів регіонів.

Facebook у 2014 році придбав за $19 млрд месенджер WhatsApp, а у 2012 році за $1 млрд — Instagram. Компанія заявила, що наразі розглядає претензії FTC і антимонопольних органів. Віцепрезидент і головний юрисконсульт Facebook Дженніфер Ньюстед додала, що це безпрецедентний позов регулятора.

У заяві Facebook зазначається, що обидві угоди — з Instagram і з WhatsApp були оцінені та схвалені антимонопольними регуляторами — американською FTC та Європейською комісією. “Правильно, що регулятори допустили ці угоди, оскільки вони не несли загрози конкуренції”, — йдеться у заяві.

Також у Facebook назвали позов FTC переглядом історії і “просто неправильною роботою антимонопольного відомства”. “Проте влада, оцінюючи соцмережу, не враховує у своїх вимогах вплив, який цей прецедент надасть на ширше бізнес співтовариство або людей, які вибирають наші продукти щодня”, — наголосили у компанії.

Засновник Facebook Марк Цукерберг у публікації на внутрішній платформі запевнив співробітників, що не чекає впливу позовів на робочий процес. Їх він назвав просто кроком у справі, яка може затягнутися на роки.

При цьому експерти, опитані Reuters, зазначають, що з одного боку, у позові FTC і 48 штатів є хороші шанси. Проти Цукерберга грають його власні заяви — наприклад, електронний лист від 2008 року, в якому він говорив, що “краще купувати, ніж конкурувати”.

З іншого боку, позов FTC набагато слабкіший, ніж позов Мін’юсту США до Google. За словами експертів, угоди, що розглядаються були здійснені шість і вісім років тому, в суді буде складно домогтися відчуження активів саме зараз.

У липні 2019 року влада США почала антимонопольне розслідування відносно Facebook та інших IT-гігантів. “Судові позови до них — найбільші антимонопольні справи з часу подачі позову проти Microsoft у 1998 році”, — зазначає видання.

І додає, наразі новини про позов слабо позначилися на акціях Facebook. На премаркеті четверга, 10 грудня, вони знижуються на 0,09% до $277,68 за штуку. На закритті торгів дешевшали майже на 2%.

Тим часом в Україні відтепер можна буде купити акції Facebook, Tesla, Netflix і Microsoft. Рішення було затверджено НКЦПФР 8 грудня 2020 року.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram