Думки
21 Вересня 2020
1 826

Джошуа Сподек: Як прокинутися за одну хвилину і привести себе в норму

Підприємець і коуч лідерства — про те, як важливо правильно вибудувати свій ранок перед початком трудового дня

Ранкове пробудження завжди давалося мені непросто. Продерши очі, я проводив у ліжку ще 20-40 хвилин, а часом і того більше. Але минулої осені все змінилося. Тепер кожен день я підіймаюся менше ніж за 60 секунд, незмінно в один і той же час — 6:15 ранку. При цьому встигаю добігти до іншого кінця кімнати й вимкнути будильник, поки на ньому ще світяться цифри “6:15”.

Вам напевно добре відомо, як важливо правильно вибудувати свій ранок. Найскладніше тут — почати й довести весь процес до автоматизму.

Не можу стверджувати, що описаний мною спосіб підійде абсолютно всім. Але раз це спрацювало в моєму випадку, можливо, спрацює і з вами.

Я викладаю менеджмент і підприємницьку діяльність у Нью-Йоркському університеті. Як домашнє завдання деякі з моїх студентів беруться виробити якусь звичку. Але мова не про те, щоб включити силу волі та змусити самих себе щось робити. Їм потрібно створити відповідні умови, виробити потрібні переконання і моделі поведінки — щоб природним чином ужитися з новою звичкою.

Минулого року одна студентка поставила собі за мету — за місяць навчитися вставати рано і швидко. При цьому вона поділилася зі мною побоюваннями, що завдання виявиться для неї занадто складним. Але з таким настроєм добитися успіху і справді важко. Навпаки, потрібно переконати себе в тому, що завдання не таке вже й складне, — і тоді вам буде легше.

Під час розмови зі студенткою я задумався про те, що і сам витратив багато ранкових годин свого життя даремно. І вирішив переконати самого себе, що прокидатися рано і швидко — зовсім не так складно, як здається. І у мене вийшло.

У той же вечір я виставив будильник на 6:15 і відклав його якомога далі. Коли він задзвонив, першою моєю думкою було: “Не хочу вилазити з ліжка. Але я ж обіцяв собі. Навіть повірив у те, що це буде просто”. Встав, дійшов до телефону і переконався, що на годиннику все ще 6:15, після чого вимкнув будильник.

Ось і все на перший раз. Я так і стояв би там з чавунною головою і лише з одним бажанням — забратися назад під ковдру. Але у мене було чітке переконання: повертатися в ліжко вже не можна.

На відміну від планування і довгого обмірковування, реальна дія відразу дає результати. Ось як тепер виглядає мій ранковий розпорядок:

• вимкнути будильник;

• розсунути штори;

• помилуватися вранішнім сонцем (або вдивитися в морок взимку);

• вмитися;

• зробити 10-хвилинну зарядку розтяжку/вправи з гантелями;

• полити квіти;

• приготувати здоровий сніданок;

• під час їжі поскролити стрічку соцмереж (іноді можна себе і побалувати).

Потім починається старанна буденна робота. Такий розклад, вважаю, багатьом ідеально підходить.

Таке працює точно не завдяки плануванню. Все вийшло тому, що я сконцентрувався на простих завданнях. Зараз, щоб зарядитися перед початком робочого дня, мені потрібно витратити на ранкову рутину близько пів години. Але починав я з простого хвилинного завдання.

Як розростався мій ранковий розпорядок? Я дотримувався поставленої мети і вдосконалювався кожен день.

Навряд чи вам варто повністю копіювати мій ранковий розклад. Але можна використовувати цей досвід для мотивації та натхнення. Ваш розклад повинен будуватися на ваших же цілях.

Моя порада: почніть з мінімуму та не кидайте розпочате.

Так, вилазити з ліжка вранці важко. Але воно того варте: з часом ваш ранковий графік розростеться, стане звичним і піде вам тільки на користь.

Цю звичку не можна спланувати. Тільки зробивши перший крок, ми побачимо результат.

До сих пір дивуюся, наскільки мені підходить вироблений мною графік. Зазвичай у перші секунди після пробудження я навіть не хочу відкривати очі. Але вже через кілька миттєвостей радію, що покинув теплу постіль. А після виконання всіх пунктів зі свого ранкового списку — готовий згортати гори.

Найчастіше написання планів породжує ще більше планів, а справа так і стоїть на місці. Тільки дії призводять до результатів.

Я не вірю, що за допомогою одного лише планування можна домогтися чогось вартого. Допоможуть тільки реальні дії та постійне самовдосконалення.

Перший крок до успіху — почати (хоча б з чогось малого і посильного). І не зупинятися. Тоді ваша звичка неминуче виробиться і зміцниться.

Якщо ви підприємець, то напевно звикли ставити перед собою високі цілі. А якщо зацікавилися цією статтею, значить, одна з ваших завдань — навчитися прокидатися швидше.

Тоді вперед! Встаньте завтра менше ніж за хвилину. І післязавтра. І після післязавтра. І в наступні дні, поки нарешті не сформуєте звичку.

Ваш ранковий розпорядок (з усіма його плюсами та перевагами) стане невіддільною частиною вашого життя. Можливо, ви навіть навчіть цьому інших.

А незабаром перетворяться й інші сфери вашого життя. Та й взагалі, можливим стане все, що ви побажаєте.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram