Соцмережі
31 Жовтня 2019
833

Алекс Ліссітса:  7 порад перед стартом крутої кар’єри

“Життєві премудрості” на допомогу молодій людині у майбутньому

1.За все у житті треба платити

Цю фразу треба вивчити на все життя. Дуже рідко трапляються тимчасові випадки, коли «прилетит вдруг волшебник в голубом вертолете и бесплатно покажет кино». У житті все набагато складніше, тому треба бути готовими до того, що життя — це, по суті, постійне «getting and giving». Мова не йде про виключно грошову складову, можна платити увагою, контактами, допомогою, теплотою тощо. Отримуючи насолоду від гри вуличних музикантів на Хрещатику, ніколи не забувайте заплатити їм якщо не грошима, то увагою або оплесками.

2.Ложка дьогтю у борщі

Життя несподіване і дуже часто трапляється так, що все йде по «накатаному» сценарію, все йде чудово, але буває, що тобі надзвичайно голодному приносять борщ у ресторані, а він — із тарганом. І тут є декілька сценаріїв твоєї поведінки: влаштувати рознос, викинути таргана і з’їсти борщ, додавши щедро сметани, або ж просто встати і піти. Рішення завжди приймаєш ти сам, але треба пам’ятати, що постійні скандали доводять до ефекту «burn out», або «вигорання», якщо ти морально до цього не готовий. Тому моя порада: морально бути готовим, що в будь-який момент у будь-якому місці тобі піднесуть такий борщ, і зрозуміти, наскільки ти голодний і готовий до компромісів.

3.Згадай свої дитячі мрії

Часто молоді люди, які закінчили навчання, або під час навчання, починають перебирати: це нам подобається, а ось це — ні; мене вчитися на агронома примусили батьки, але я вже працюю паралельно в іншому місці; я вчуся на економіста, але я в душі співак, порадь що-небудь. Моя порада наступна: найкраще згадати, про що ви мріяли, коли були абсолютно не враженими зовнішнім світом, у дитинстві, коли було 5-7 років. Це реально працює. Наведу свій власний приклад. Я з дитинства знав, що буду керівником, бо мені дуже подобалося працювати з людьми, і я з дитинства керував своїми друзями в школі, в різних піонерських організаціях тощо. Мені це не просто подобалося, мені це було зрозумілим. Подумайте, ким ви хотіли бути, і де ви зараз є.

4.Експериментувати

Варто завжди експериментувати: не подобається навчатися на юриста, то треба спробувати себе менеджером або архітектором. Не треба чекати пенсії, щоб зрозуміти, що зробив не так. Подобається вам англійська — вчіть, спробуйте вчити й інші — іспанську чи китайську. Якщо подобається ходити в гори — йдіть, не подобається ходити в гори — бігайте,тренуйтеся. Спробуйте себе в одній справі, потім в іншій. Поки ви молоді, ви маєте повне право експериментувати та інвестувати свій час у те, що вам дійсно подобається. Відкривайтеся світу.

5.Не комплексувати

Я виріс у маленькому селі на півночі Чернігівської області. Як відомо, сільське життя в Україні, особливо в депресивних регіонах, має як свої плюси, так і мінуси. Я в дитинстві був дещо закомплексований і часто боявся ставити запитання, які не розумів, і лише під час мого перебування в Німеччині ці комплекси відійшли. Треба бути відкритим до нового, не комплексувати і запитувати, навіть якщо запитання є дурні або здаються дурними, навіть якщо бажання є дурні або здаються такими. Не боятися, знову ж таки, експериментувати та відкриватися. Чим більше ви будете відкритими та усміхненими, тим більше ви отримуватимете інформації та насолоди від життя.

6.Покращення щодня

Часто я чую від своїх колег чи друзів про те, що вони так цілий день важко працювали, що не встигли або забули поїсти. Дуже цікава ситуація, адже харчування є одним із важливих елементів життя, і коли людина забуває про те, що треба поїсти, очевидно, що вона займається не тими справами, які потрібні насправді. Кожен день має свій ритм і кожен день має свій графік, тому покращувати себе можна в усьому. «Я забув поїсти» — це перший дзвінок до того, щоб переглянути свій графік, переглянути коло своїх обов’язків і подумати над тим, яким чином зробити власне життя більш простим, більш ефективним і більш зрозумілим. У простоті — сила: ставити мінімум завдань на день, але треба обов’язково їх виконувати. Якщо не спрацьовує — переглянути, як ще спростити.

7.Якщо я помру через рік

Коли ставиш запитання молодим людям: де ви бачите себе через рік, два, п’ять, десять, що ви будете робити, що ви хочете робити? У більшості випадків — це: я хочу бути незалежним, бути багатим, мати машину, хочу врятувати світ тощо. Але ніхто не говорить про відчуття повноти життя на випадок, якщо помре, наприклад, через рік або через три роки. І це центральне запитання для всіх. Які є у вас бажання на випадок недалекої смерті? Це правило для внутрішнього користування має бути у кожного, бо життя надто коротке, і якщо вам зараз здається, що ви будете жити 80 чи 90 років, і це так безкінечно довго, то бажано запитати у своїх батьків або інших людей у такому поважному віці, і вони скажуть, що життя пролетіло надзвичайно швидко, і треба поспішати насолоджуватися ним кожного дня. Тому треба скласти план: «Що зробити за рік, якщо через рік я помру». І так робити кожного року, тоді життя буде крутим і насиченим.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

 

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram