Думки
3 Вересня 2020
2 408

Альда Леу Денніс: Дійте чесно, щоб закласти основи для надійної організації

Генеральний партнер Initialized Capital — про те, де знайти капітал для венчурного фонду та які головні помилки початківців

Понад дванадцять років я залучаю кошти у венчурні фонди. За цей час встигла попрацювати з різними LP (Limited Partners) і брала активну участь у формуванні капіталів останніх чотирьох проектів Initialized. Я часто отримую запитання про те, як залучити нові венчурні фонди та як я встигаю закрити вже п’ятий основний фонд Initialized.

Що ж, ділюся своїм досвідом. Найпростіший спосіб увійти в цю індустрію — зібрати невелику суму грошей та почати виписувати чеки. Я б порадила помістити їх в об’єднану юридичну структуру, навіть якщо розмір капіталу становить всього $50 тис.

Спробуйте себе в ролі бізнес-ангела — почніть з чеків на $5 тис. Це забезпечить захист від відповідальності та буде сприяти створенню бренду вашої компанії.

Якщо ви прагнете до зростання, то під час співпраці з кожним фондом потрібно:

• вибудовувати відносини з інституційними інвесторами;

• демонструвати послужний список;

• створювати відмінну репутацію серед засновників та інших венчурних капіталістів.

Про відносини з LP я детально розповім нижче, але в цілому краще почати зустрічатися з ними якомога раніше та робити це регулярно.

Що стосується послужного списку, намагайтеся діяти так, щоб у вашому портфелі було кілька успішних, добре відомих компаній, вкладення великої потужності та перспективні проекти (наприклад, приклади ексклюзивних угод, коли наступні раунди закривали провідні фірми).

Інституційні інвестори, серед яких можуть бути університетські або державні фонди, ставляться до репутації дуже уважно і можуть здійснювати десятки дзвінків для її перевірки.

Краще, щоб питаючи про вас, вони чули коментарі типу: “Це інвестор №1 або №2 у нашій таблиці капіталізації” або “Ми завжди погоджуємося на їх пропозиції”.

Типи LP

Якщо ви хочете зібрати великий фонд, вам буде потрібно безліч партнерів з обмеженою відповідальністю — від друзів і членів сім’ї до пенсійних фондів.

Позиції в списку розподіляються від більш дрібних інвесторів до більших або навпаки в порядку здатності впливати на прийняття рішень. Для створення великого фонду краще виділити хоча б рік на збір коштів і залучати їх усіма можливими способами.

Друзі та сім’я: вони вже знають вас, але як правило можуть виписувати тільки невеликі чеки.

Забезпечені люди: ви можете залучати акредитованих інвесторів (тобто тих, хто заробляє понад $200 тис. у рік протягом останніх двох років). Це можуть бути як успішні венчурні інвестори, так і люди інших професій з високим рівнем доходу (наприклад, стоматологи або лікарі).

Керівники сімейним капіталом: забезпечені люди іноді наймають команду професіоналів для управління своїми інвестиціями (так званий сімейний офіс). За рівнем обачності та фінансового консерватизму вони можуть бути порівнянні з інституційними інвесторами.

Керівники капіталом: менеджери, які ведуть справи клієнтів з категорії “Забезпечені люди”. Звертайте особливу увагу на тих, хто має право розпоряджатися активами своїх клієнтів або створив єдиний пул для інвестування.

Фонди фондів: фонди, які інвестують в інші фонди. Вони намагаються працювати з найбільш успішними менеджерами з відмінною репутацією. Потрапити в їх число непросто, тому у деяких подібних організацій є програми для початківців — наприклад Alpha Manager в Top Tier, а також Trusted Insight або Horsley Bridge.

Фонди управління цільовим капіталом зазвичай належать до університетів або інших організацій та діють досить консервативно. Вони навряд чи зроблять вкладення, якщо у менеджера немає відмінної репутації в іншому великому фонді — замість цього вони вважатимуть за краще поспостерігати за його роботою якийсь час. Зате вони досить послідовні й готові взяти на себе зобов’язання по двох або трьох фондах при інвестуванні.

Суверенні фонди добробуту належать уряду й активно інвестують в усі категорії активів. Якщо вони працюють з фондами, можливо, вони також готові розглянути прямі вкладення, щоб отримати доступ до вашого потоку прямих угод на більш пізній стадії. Зверніть увагу, що у цих організацій є особливі вимоги, пов’язані з податками, правилами Комітету з іноземних інвестицій та іншими нормативними актами.

Пенсійні фонди: у цих організацій також досить високі нормативні та юридичні вимоги. Наприклад, якщо вкладення такого інвестора становитимуть понад 25% капіталу фонду, цей фонд також буде вважатися пенсійним. Крім того, у них є обмеження по типу інвестицій (серед яких заборона на вкладення в компанії, пов’язані з алкоголем або тютюном). Якщо пенсійний фонд знаходиться в США і є публічним, його вкладення може привести до розкриття доходів вашого фонду, а співробітникам можуть заборонити робити внески на користь виборчої кампанії. Однак такі організації часто керують десятками, якщо не сотнями мільярдів, і роблять великі інвестиції: їх мінімальний розмір може складати $50 млн і більше.

Ваша мета — створити стабільну базу LP, які розуміють, що для отримання прибутку потрібно кілька років. Один закритий фонд з перевищенням ліміту підписки дозволить більш розбірливо вибирати партнерів з інвестицій та диктувати свої умови.

Головні помилки початківців

Нетворкінг і активність — це ще не все. П’ятдесят тисяч фоловерів у Twitter, довгострокове партнерство з великою фірмою або позиція співзасновника в компанії, що стала єдинорогом — це відмінно, але поки у вас немає капіталу, у вас немає фонду.

Не ігноруйте нудні речі. Пам’ятайте про терміни, побудову портфеля, наступні інвестиції, ведення обліку. Встежити за капіталом меншого розміру набагато простіше. Initialized починався як фонд на $7 млн ​​— немає нічого поганого в тому, щоб починати з малого.

Наймайте співробітників, які працюватимуть з інституційними LP ​​— наприклад, фінансового або операційного директора. Знайдіть авторитетного аудитора, адміністратора та юрисконсульта. Стандартизуйте деякі процеси — наприклад, складіть правила оцінки компаній або керівництво з дотримання вимог інвестиційного законодавства.

Найдіть спільну мову з LP. Не думайте, що ви можете зустріти когось і відразу отримати фінансування. Деякі сімейні офіси воліють якийсь час робити спільні інвестиції, перш ніж вкладати кошти у фонд. Фонди управління цільовим капіталом, суверенні фонди добробуту або пенсійні фонди можуть приймати рішення про співпрацю протягом року і довше. Діліться інформацією та зберігайте відкритість, але не забувайте про те, що для досягнення результату може знадобитися безліч зусиль і велика кількість зустрічей.

Не вступайте у стосунки для зручності. Іноді я жартую, що швидкий спосіб зібрати фонд — це почати відносини з сином або дочкою мільярдера. Але такі рішення можуть негативно впливати на сприйняття фонду.

Все, що ви робите, відбивається на вашій репутації. Дійте чесно, щоб закласти основи для надійної організації.

Джерело: initialized-capital

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram