Новини
13 Липня 2022
503

Інвестиції в стартапи стрімко скоротилися вперше за три роки

Що відбувається з ринком та чому інвестиції в стартапи змінили динаміку

Вперше за три роки фінансування стартапів скорочується. Це наслідок інфляції та загальної економічної невизначеності, а також відступу після буму фінансування, який тривав кілька років, повідомляє The New York Times.

Інвестиції в технологічні стартапи в США впали на 23% за останні три місяці, до $62,3 млрд. Це найрізкіше падіння з 2019 року, згідно з даними, опублікованими в PitchBook, який відстежує молоді компанії.

Ще гірше те, що за пів року продажі стартапів і первинні публічні пропозиції (IPO) — основні способи, за допомогою яких ці компанії повертають гроші інвесторам — різко впали на 88% до $49 млрд. Зниження є рідкістю в екосистемі стартапів, яка понад десятиліття шалено росла. Це сприяло бурхливій економіці, низьким відсотковим ставкам та що більшому використанню технологій.

Цього року підвищення процентних ставок, інфляція та невизначеність, спричинені повномасштабною війною в Україні, струснули світову економіку. Тому молоді технологічні компанії постраждали. І це віщує важкий період для індустрії технологій, яка покладається на стартапи в Кремнієвій долині та за її межами, щоб забезпечити наступні великі інновації.

Кірстен Грін, інвестор із Forerunner Ventures, каже, що “зараз ми маємо заспокоїти ситуацію та трохи сповільнитись”.

Індустрія стартапів дотепер має багато грошей, і крах їй не загрожує. Згідно з даними PitchBook, інвестори продовжують укладати угоди, профінансувавши 4 457 транзакцій за останні три місяці, що на 4% більше, ніж рік тому.

Фірми венчурного капіталу, включно з Andreessen Horowitz та Sequoia Capital, також досі залучають нові кошти, які можна інвестувати в молоді компанії. Цього року вони зібрали $122 млрд.

За останнє десятиліття на ринку звучали прогнози, що стартапи перебувають у бульбашці, яка незабаром лусне. Однак кожного разу у технології інвестували дедалі більше грошей.

Венчурні капіталісти, такі як Sequoia Capital та Lightspeed Venture Partners, застерігають молоді компанії скорочувати витрати, економити гроші та готуватися до важких часів. У відповідь багато стартапів звільнили працівників і заморозили найм. Деякі компанії, включно з платіжним стартапом Fast, компанією з дизайну будинків Modsy і туристичним стартапом WanderJaunt, припинили роботу.

Криза також торкнулася молодих компаній, які вийшли на біржу. Акції біржового додатка Robinhood та стартапу Bird Globa, що займається виробництвом скутерів скоротилися на 86–95%. Enjoy Technology, стартап, який став публічним у жовтні, оголосив про банкрутство минулого тижня. Electric Last Mile Solutions, стартап для електромобілів, який став публічним у червні 2021 року, заявив, що ліквідує свої активи.

Ринок стартапів зараз зайшов у глухий кут, особливо для найбільших і найрозвиненіших компаній, каже Марк Голдберг, інвестор Index Ventures. За його словами, багато засновників не хочуть отримувати фінансування за ціною нижчою, ніж їх компанія коштувала колись. А інвестори не хочуть платити високі ціни, які були раніше. Як результат – застій.

Проте, величезні обсяги капіталу, які венчурні компанії накопичили для підтримки нових стартапів, дали багатьом представникам галузі впевненість, що вона уникне великого краху.

Нагадаємо, що українські компанії — конкурентоспроможні на ринку ЄС. Такої думки дотримується понад 80% вітчизняних бізнесменів.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram