Думки
15 Червня 2021
3 247

Юрій Прус: З надійним керуючим ви не лише збережете, а й примножите свій капітал

Засновник і власник компаній з управління приватним капіталом Advance Finance Alliance (AFA), інвестиційного фонду Advance Finance Fund (AFF) та Advance Finance Company (AFC) — про деякі нюанси управління приватним капіталом

Наявність або відсутність кризи ніяк не пом’якшує ваші переживання в разі, якщо ви втрачаєте гроші. Тому тактика завжди однакова — дивитися на репутацію тих, кому довіряєте капітал. Значення має навіть те, де саме ви шукаєте підтвердження репутації. Інтернет став величезною “платформою” неправдивих коментарів, “нативних відгуків”, спічів хейтерів, які пишуть за невеликі або навпаки величезні гроші. Шукайте підтвердження репутації з перших рук — від ваших знайомих, клієнтів компанії з якою збираєтеся співпрацювати.

Звертайте увагу на репутацію і працюйте з людьми, для яких базис — моральні категорії, і надбудова — прибуток. Якщо ви працюєте з формалізованою структурою без моральних якорів, таких як совість, етика, неухильне дотримання навіть усних домовленостей, персоналізований підхід до кожного клієнта, наприклад з корпорацією, в момент кризи вам буде ні на кого покалдатися.

Корпорація — бездушна машина і в критичній ситуації ви можете почути лише: “Залишайтеся на зв’язку, нам дуже важливий ваш дзвінок!”.

Банкрутство, дефолт — всі зібрали портфелі й на вихід. Якщо ви працюєте з людьми, вони дивляться вам в очі й будують з вами взаємини та співпрацю. Це що стосується етики та поваги в бізнесі. Крім того, бізнесу, який побудований на етичних речах, легше вистояти за будь-який економічний шторм. З бізнесом, який побудований на етичних речах, легше співпрацювати. Якщо людей об’єднують тільки меркантильні інтереси — співпраця розвалиться. Опора на спільні з клієнтом цінності дає і компанії, й клієнту більше стійкості та опірності зовнішнім обставинам.

Легальність і чистота коштів клієнта. Нас, як компанію, насамперед цікавлять легальні гроші клієнта не тільки в фіскальному сенсі. В Україні все виглядає розмитим. У когось створені офшори в Панамі й вони легальні. В декого офшорів немає, але є заощадження, накопичені власною працею за багато років. І в багатьох випадках треба дуже постаратися, щоб довести, наприклад, банку, що гроші легально зароблені й зібрана копійка до копійки.

Легальність в Україні дуже розмите поняття. Для нас важливо щоб гроші були зароблені працею. Коли гроші зароблені, людині дуже важлива надійність і ми, як компанія, поділяємо цю цінність. Ми не обіцяємо надприбуток, але гарантуємо надійний прибуток, що й об’єднує нас з клієнтами.

Вибір фінансового керуючого. На що звертати увагу вирішуючи, кому довірити управління капіталом? Розглянемо ситуацію, якщо ви ніколи не інвестували. У вас є сума “Х“. Перше, з чим ви визначаєтесь, це наскільки для вас критично втратити всю суму капіталу або її частину? Чи готові ви ризикувати?

Друге, з чим ви визначаєтесь, коли ви хочете отримувати дохід? Сьогодні або в майбутньому? Чи повинен цей дохід бути реальним?

Реальний дохід — це гроші, які можна взяти в руки й витратити на свій розсуд. Можливо, вам необхідний сам процес покупки-продажу акцій в надії, що через 10 років ви отримаєте прибуток, а сьогодні досить відчувати себе інвестором і бачити на моніторі, як ваші акції зросли або впали в ціні? Адже в наш час розмитих понять і формулювань адреналін — це теж прибуток, хоч і не грошовий.

Тому, коли ми говоримо про інвестиції важливо розуміти, з чиєї позиції ми розглядаємо поняття доходу від інвестицій — з боку приватного інвестора або з боку інституції. Для інституції досить мати віртуальний дохід у майбутньому.

Якщо канадський пенсійний фонд купив акції, і вони якось ростуть у часі, то цій інституції досить такого віртуального доходу. Людина живе тут і сьогодні. Живе, закохується, хворіє, їсть, подорожує, ростить дітей. Людині потрібен не віртуальний, а реальний дохід. Не поділяючи ці точки зору в оцінці інвестиційних позицій, можна потрапити в пастку, куди потрапляють багато фінансових консультантів. Тому я раджу людям обирати фінансового керуючого, який генерує людині реальний дохід сьогодні, а не в майбутньому.

Також, важливо враховувати, що тимчасова шкала фінансового світу відрізняється від тимчасової шкали людського життя. Життя компанії та життя людини — це надто різні процеси. Коли компанія прожила 10 років — це ще дуже юна компанія. Іноді без досвіду подолання економічних криз і нестандартних ситуацій. Тільки у важкі часи випробувань можна подивитися, як компанія поводилася стосовно клієнтів. Коли все навколо добре, то й всі молодці. А хто був молодець, коли все було погано, війна, криза, локдаун? Шукайте таких.

Відмова від послуг керуючого і переведення портфеля до іншого керуючому. Від послуг якісного керуючого, при здоровому глузді ніхто й ніколи не відмовиться. Наші клієнти завжди спокійні, незалежно від криз, коливань курсів, штормів на фондових ринках, торговельних воєн Китаю зі Штатами тощо.

Якщо ваш керуючий не підводив вас у процесі вашого багаторічного співробітництва, довіртеся його кваліфікації. Ви для цього його і найняли. Якщо за час існування керуюча компанія пройшла війну, революцію, обвал курсу долара, COVID-19, локдаун і жоден інвестор не пішов із компанії, не втратив жодної копійки — постарайтеся стати її клієнтом вже сьогодні, навіть якщо ваші заощадження становлять лише кілька тисяч доларів. З надійним керуючим ви не лише збережете, а й примножите свій капітал.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram