Новини
19 Січня 2021
1 021

Венчурний ринок: Підсумки минулого року

У 2020-му був справжній бум хмарних сервісів та онлайну

Інвестування венчурного ринку зросло на 4% в річному численні — до $300 млрд, свідчать дані дослідження Global VC Report 2020 року платформи Crunchbase.

Зростання пояснюється переходом компаній з різних сфер на онлайн-послуги через пандемію. Проекти, що займаються технологічною інфраструктурою і хмарними сервісами, пережили бум.

Це призвело до посилення IPO і M & A, оскільки компанії прагнули до консолідації та конкуренції, уточнюють експерти. Так, минулого року Apple вперше досягла оцінки більш ніж у $2 трлн, Amazon і Google — в $1 трлн.

Обсяг угод продовжує нарощування: у 2011 році їх було близько 11 тис., у 2020-му — понад 20 тис. Але пік обсягу припав на 2018 рік (понад 30 тис. угод).

Згідно з даними звіту, інвестиції в четвертому кварталі 2020 року сповільнилися на 11%, якщо порівняти з третім кварталом, і на кілька процентних пунктів проти минулого року.

Інвестиції на ранніх стадіях у четвертому кварталі 2020 року показали зниження у 7% за квартал і 27% за рік. Фінансування пізніх стадій збільшилася проти минулого року на 4%.

Венчурний капітал на пізніх стадіях (починаючи з раунду С), виріс на 8% рік до року, приватний капітал венчурних компаній — на 73%.

Понад 1,5 тис. компаній були придбані за $149 млрд більше ніж 1,3 тис. покупцями торік. За даними Crunchbase, найбільш активними покупцями були Apple, Microsoft і Cisco. Найбільшим придбанням року став постачальник програмного забезпечення для бізнес-хмарних обчислень Infor, який був придбаний Koch Industries за $13 млрд, при цьому залишається незалежною організацією, яка обслуговує своїх 68 тис. клієнтів.

Обсяг злиттів і поглинань був нерівномірним протягом року. У другому кварталі він “просів” до $15 млрд, але потім вирівнявся і навіть дав приріст за кількістю угод у 8% рік до року.

“Airbnb і DoorDash були двома найбільш цінними компаніями з венчурним капіталом, які вийшли на біржу через IPO у 2020 році та не розчарували”, — йдеться в дослідженні. Airbnb стала публічною з оцінкою в $47 млрд, і станом на 8 січня 2021 року її вартість майже вдвічі вище. DoorDash стала публічною з оцінкою $39 млрд і тепер зросла більш ніж на 50%.

В цілому торік 13 венчурних компаній дебютували з оцінкою понад $10 млрд, що стало найвищим показником останнього десятиліття.

Sequoia Capital став найкращим інвестором року з точки зору виходів на публічне розміщення. Він був одним із перших інвесторів Airbnb, DoorDash і Unity Technologies. Компанія інвестувала у п’ять інших компаній, які 2020 року стали публічними та перевищили $1 млрд. Також торік вона інвестувала в три компанії, які були придбані за більш ніж $1 млрд.

Найкращими 5 активнми інвесторами за загальною кількістю угод за підсумками 2020 року стали:

• Accel;

• Sequoia Capital;

• Andreessen Horowitz;

• Global Founders Capital;

• Lightspeed.

Нагадаємо, інвестиції у кліматичні технології зросли в п’ять разів швидше, ніж венчурні в цілому за період з 2013 до 2019 рр. Майже половина залучених сегментом коштів припала на ринок США та Канади — $29 млрд.

Investory News поспілкувались з інвестиційним керуючим, СЕО компанії WOTAN Сергієм Кравецьким щодо інвестування, професійних авторитетів та плани на майбутнє.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram