Країна
26 Липня 2021
2 046

2018 рік: Зростання економіки на 3,3% та рекордний урожай зернових

Українські трудові мігранти є найбільшими інвесторами в країну. У проєкті 30 кроків до Незалежності: 1991–2021 роки згадуємо про ключові події 2018-го

Економіка України 2018 року проти 2017-го зросла на 3,3%. Номінальний ВВП становив 3,5 трлн грн, а в перерахунку на душу населення — 84,19 тис. грн.

До кінця року, 18 грудня, після більш як півторарічної перерви МВФ схвалив надання Україні траншу $1,4 млрд за новою програмою співпраці stand-by.

Останній транш за цією програмою надійшов у квітні 2017 року. Відтоді між Києвом і МВФ ішли дискусії про підвищення цін на газ для населення до ринкового рівня. У жовтні 2018-го уряд вирішив збільшити тарифи на газ для населення на 23,5%.

71 млрд грн — таку суму виділили в бюджеті-2018 на виплату комунальних субсидій. І хоча в уряді пояснювали, що 16 млрд грн із цієї суми — це заборгованість ще з 2017 року, загальний обсяг витрат є рекордним з моменту, коли 2015-го уряд уперше запровадив систему комунальних субсидій. Тоді вони обійшлися бюджету у 18 млрд грн.

Експорт товарів становив $43 247,6 млн, імпорт — $52 113,3 млн. Якщо порівняти з 2017 роком, експорт зріс на 9,9%. Відֹ’ємне сальдо становило $8865,7 млн.

Оптовий товарооборот підприємств оптової торгівлі (юридичних осіб) у 2018-му становив 2195,7 млрд грн. Проти 2017 року його фізичний обсяг зріс на 3,3%.

Оборот роздрібної торгівлі, до якого входять дані з роздрібного товарообігу підприємств (юридичних осіб та фізичних осіб — підприємців), основний вид економічної діяльності яких роздрібна торгівля, у 2018 році становив 928,6 млрд грн, що на 6,1% більше за обсяг 2017-го. У грудні 2018 року проти грудня 2017 року оборот зріс на 4,9%, проти листопада 2018-го — на 19,1%.

Урожай зернових 2018-го сягнув рекордного рівня — понад 70 млн т. Це на 4 млн т більше, ніж попередній рекорд, встановлений у 2016 році.

У Національному банку України (НБУ) рекордний урожай навіть назвали одним із факторів того, що через складну фінансову ситуацію надходження від аграрного експорту підтримали курс гривні.

Водночас земля сільгосппризначення в Україні досі не є товаром. Її продаж заборонений земельним мораторієм, запровадженим ще у 2001 році.

За оцінками Світового банку 2018 року, зняття мораторію та впровадження ефективного ринку землі дало б Україні додаткові 1,6% приросту ВВП щороку.

За перші сім місяців трудові мігранти перерахували в Україну $6,35 млрд. Це вп’ятеро більше, ніж прямі іноземні інвестиції за той самий час. У 2017 році трудові мігранти дали країні понад $9,3 млрд.

Отже, українські трудові мігранти є найбільшими інвесторами й одними з головних постачальників валюти в країну.

За підрахунками НБУ, 2018 року обсяг зарплати, отриманої українцями за кордоном, збільшився на 43% проти 2017-го.

Водночас через насиченість ринку та вповільнення польської економіки темпи приросту кількості трудових мігрантів з України дещо знизилися.

Світові та вітчизняні політичні тригери

18 січня — Верховна Рада України ухвалила в другому читанні та загалом закон про реінтеграцію Донбасу.

31 січня — помер Леонід Каденюк, український космонавт, перший космонавт незалежної України (“Колумбія”, 1997). Йому було 67 років.

6 лютого — о 20:45 за Гринвічем з Космічного центру Кеннеді в штаті Флорида стартувала ракета-носій надважкого класу Falcon Heavy. Через 2 хв 33 с два бічні прискорювачі від’єдналися від основної ракети й за кілька хвилин синхронно приземлилися біля місця запуску, а центральне ядро за 8 хв 19 с через збій у запуску посадкових двигунів впало в океан. Перед цим від нього від’єднався обтікач корисного вантажу з електромобілем Tesla Roadster і манекеном за кермом, який був виведений на геліоцентричну орбіту. На момент запуску Falcon Heavy — найбільша ракета-носій у світі, здатна вивести на навколоземну орбіту вантаж вагою 63,8 т, на орбіту Марса — 16,8 т, на орбіту Плутона — 3,5 т.

9 лютого — у Південній Кореї в місті Пхьончхан розпочалися XXIII зимові Олімпійські ігри, на яких у 15 видах спорту змагалися 95 команд. Від України виступали 33 спортсмени, що взяли участь у змаганнях із біатлону, санного спорту, фігурного катання, лижних перегонів, фристайл, гірськолижного спорту, лижного двоборства, сноуборда та скелетона.

18 лютого — українець Олександр Абраменко на Олімпійських іграх у Пхьончхані (Корея) завоював золоту медаль у змаганнях із фристайлу.

14 березня — 364 депутати Бундестагу підтримали кандидатуру Ангели Меркель на посаді федерального канцлера, і вона вчетверте очолила уряд Німеччини.

7 травня — російський президент Володимир Путін учетверте обійняв посаду президента, продовживши своє 18-річне перебування при владі.

12 червня — у Сінгапурі відбулася перша в історії зустріч чинного президента США та лідера Північної Кореї. Дональд Трамп і Кім Чен Ин підписали документ про те, що Пхеньян прагнутиме до “повної денуклеаризації Корейського півострова”, обидві сторони зобов’язалися негайно репатріювати наявних військовополонених і “будувати довготривалий та стабільний режим миру” на півострові.

26 листопада — о 21:54 за київським часом на поверхню Марса в районі нагір’я Елігій здійснив посадку модуль InSight, якого запустило американське аерокосмічне агентство НАСА 5 травня. Місія InSight розрахована на 720 днів, протягом яких модуль — автономна лабораторія — досліджуватиме внутрішню структуру планети, реєструючи сейсмічні поштовхи на її поверхні.

29 листопада — у Стамбулі завершився синод Вселенського Патріархату. Він призначив дату проведення в Києві Об’єднавчого собору і схвалив текст томосу для України, на якому базуватиметься статут нової автокефальної церкви України.

Цього року з’являються великі компанії, а саме:

Видавництво “Білка” — книжкове видавництво, яке спеціалізується на видавництві військової літератури, мемуарів, пригодницької літератури, сучасної української прози.

“Дім Химер” — незалежне українське книжкове видавництво. Основний напрям діяльності — химерна література тільки сучасних українських авторів.

Офіс з розвитку підприємництва та експорту — державна установа в Україні.

ДП “Лисичанський склозавод” — виробник високоякісного полірованого листового флоат-скла в Україні. Профіль підприємства — виготовлення листового полірованого скла для будівельних та інших підприємств СНД, України та країн близького зарубіжжя.

На фото: ДП “Лисичанський склозавод”

B2B Jewelry — фінансова піраміда та марка, під якою працює мережа магазинів ювелірного заводу “Шарм”, що розташований у Ладижині Вінницької області.

MAL’OPUS — українське видавництво локалізованих коміксів українською мовою за ліцензіями від видавництв, як-от Marvel Comics, Dark Horse Comics, Oni Press, та артбуків від Titan Books, Dark Horse.

Other Comix — українське видавництво локалізованих коміксів українською за ліцензіями від видавництва Archie Horror.

ТОВ “Рокет Делівері” — українська компанія, що надає послуги з доставки їжі та продуктів під ТМ Rocket за допомогою мобільного застосунку.

SaveEcoBot — перший в Україні екологічний бот для моніторингу інформації про дозвільні документи й процедури промислових та інших забруднювачів довкілля.

Ubisoft Odesa — дочірня студія французького розробника та видавця відеоігор Ubisoft, розташована в Одесі, Україна.

Urban Space 500 — громадський ресторан, створений за принципом соціального підприємництва. 500 осіб інвестували в проєкт гривневий еквівалент $1000, ставши засновниками громадської організації, яка визначає суспільний фокус діяльності проєкту.

Yes Straws — українська компанія, яка виробляє трубочки для напоїв зі стебел очерету й жита. Бренд націлений на зменшення використання одноразових пластикових предметів.

Ринок праці

За даними державної служби зайнятості, кількість зареєстрованих безробітних на кінець грудня 2018 року налічувала 341,7 тис. осіб, з них допомогу з безробіття отримували 82,2%. Більш ніж половина загальної кількості безробітних становили жінки.

Рівень зареєстрованого безробіття загалом у країні на кінець грудня 2018 року становив 1,3% населення працездатного віку, у сільській місцевості — 2,0%, у міських поселеннях — 1,0%. Середньооблікова кількість безробітних, які отримували допомогу з безробіття, становила 220,8 тис. осіб. Середній розмір допомоги з безробіття становив 2876 грн — 77,2% законодавчо встановленого розміру мінімальної заробітної плати (3723 грн).

Доходи населення

У січні — грудні 2018 року розмір середньої номінальної заробітної плати штатних працівників підприємств, установ, організацій (з кількістю працівників 10 і більше осіб) становив 8865 грн і, якщо порівняти з відповідним періодом 2017-го, збільшився на 24,8%.

Середній розмір оплати праці в усіх регіонах був вищим за рівень мінімальної заробітної плати, але тільки в трьох із них заробітна плата перевищила середню в Україні: Київ — 13,542 тис. грн, Донецька область — 9,686 тис. грн і Київська область — 9,097 тис. грн. Найнижчий рівень заробітної плати, який не перевищував 80% середнього в економіці, спостерігався в Тернопільській, Чернігівській, Чернівецькій та Херсонській областях.

Індекс реальної заробітної плати в січні — грудні 2018 року проти відповідного періоду 2017-го становив 112,5%.

Ціни

Індекс споживчих цін (індекс інфляції) за 2018 рік становив 109,8%. Харчові продукти та безалкогольні напої подорожчали на 7,8%. Найбільше (на 27,8% і 21,5%) зросли ціни на овочі та хліб. На 9,2–14,7% стали дорожчими макаронні вироби, молочні продукти, риба й продукти з риби, масло, м’ясо та м’ясопродукти, молоко; на 2,4–5,6% — безалкогольні напої, сало, рис, олію соняшникову. На 24,7% подешевшали гречана крупа; на 9,3–17,0% — фрукти, яйця, цукор.

Ціни (тарифи) на житло, воду, електроенергію, газ та інші види палива зросли на 10,6%, що пов’язано з підвищенням тарифів на утримання будинків і прибудинкових територій на 23,7%, природний газ — на 22,9%, каналізацію на 21,2%, водопостачання — на 19,9%.

Зростання цін у сфері охорони здоров’я на 8,9% відбулося через подорожчання послуг лікарень на 18,5% та амбулаторій на 13,1%.

Ціни в транспортній галузі підвищилися на 12,9% переважно через подорожчання транспортних послуг на 28,9%, а також палива й масел на 9,1%.

Індекс цін виробників промислової продукції за 2018-й загалом становив 114,2%.

Промисловість

У 2018 році індекс промислової продукції становив 101,1%. У добувній промисловості й розробці кар’єрів приріст продукції становив 2,1%.

У переробній промисловості індекс промислової продукції становив 100,2%.

На підприємствах з виробництва харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів випуск продукції зменшився на 1,9%.

У текстильному виробництві, виробництві одягу, шкіри, виробів зі шкіри та інших матеріалів індекс промислової продукції становив 95,4%.

У виготовленні виробів з деревини, виробництві паперу та поліграфічної діяльності випуск продукції збільшився на 1,1%.

На підприємствах з виробництва коксу та продуктів нафтоперероблення випуск промислової продукції зріс на 3,3%.

У виробництві хімічних речовин і хімічної продукції індекс промислової продукції становив 116,5%.

У виробництві основних фармацевтичних продуктів і фармацевтичних препаратів обсяг продукції збільшився на 0,8%.

На підприємствах з випуску гумових та пластмасових виробів, іншої неметалевої мінеральної продукції індекс виробництва становив 98,8%.

У металургійному виробництві, виробництві готових металевих виробів, крім машин та обладнання, випуск продукції залишився на рівні обсягів 2017-го.

У машинобудуванні, крім ремонту й монтажу машин та устаткування, індекс промислової продукції становив 100,4%.

У постачанні електроенергії, газу та кондиціонованого повітря випуск промислової продукції зріс на 2,8%.

Сільське господарство

За попередніми даними, індекс сільськогосподарської продукції у 2018 році становив 107,8%, зокрема на підприємствах — 112,1%, у господарствах населення — 102,2%.

Індекс продукції рослинництва проти 2017 року становив 110,7%, зокрема на підприємствах — 114,8%, у господарствах населення — 104,4%.

У 2018-му виробництво зернових і зернобобових культур становило 69,8 млн т (у масі після доробки), що на 12,7% більше проти 2017-го, з них пшениці — 24,6 млн т (на 6,0% менше), кукурудзи на зерно — 35,6 млн т (на 44,2% більше), ячменю — 7,3 млн т (на 11,3% менше), культур зернобобових —1,0 млн т (на 23,0% менше).

Середня врожайність зерна становила 47,2 ц з 1 га (на 11,1% більше). Виробництво соняшнику становило 14,2 млн т (у масі після доробки), що на 15,7% більше проти 2017 року, сої — 4,5 млн т (на 14,4% більше), буряку цукрового фабричного — 13,6 млн т (на 8,3% менше), ріпаку — 2,7 млн ​​т (на 25,1% більше).

Виробництво картоплі (22,5 т) проти 2017 року збільшилося на 1,3%, овочевих культур (9,4 т) — на 1,5%, плодово-ягідних культур (2,6 млн т) — на 25,3%, винограду (459 тис. т) — на 12,1%.

У 2018 році реалізовано на забій 3,3 млн т худоби та птиці (у живій вазі), що на 1,0% більше проти 2017-го, вироблено 10,1 млн т молока (на 1,8% менше) та 16,1 млрд штук яєць (на 4,1% більше).

Частка господарств населення в загальному виробництві цих продуктів тваринництва у 2018 році становила відповідно 38%, 73% і 45%. За розрахунками, на 1 січня 2019 року поголів’я великої рогатої худоби становило 3,4 млн голів, зокрема корів — 2,0 млн, свиней — 6,0 млн, овець і кіз — 1,3 млн, птиці всіх видів — 210,8 млн голів. Населення утримувало 66% загальної кількості великої рогатої худоби, зокрема, корів — 76%, свиней — 44%, овець та кіз — 86%, птиці всіх видів — 44%.

2017 рік: Угода між Україною та ЄС, безвізова свобода та зростання держборгу

2016 рік: Повернення Савченко та вбивство Шеремета

2015 рік: Нові мінські домовленості та їхній провал під Дебальцевим

2014 рік: Революція гідності, втеча Януковича, новий президент та війна на Донбасі

2013 рік: Україна на порозі чергової політичної кризи — початок Євромайдану

2012 рік: Вибори до Верховної Ради, закон про мову та Євро-2012

2011 рік: Відновлення української економіки, політична нестабільність та ув’язнення Юлії Тимошенко

2010 рік: Обрання 4-го президента України, Харківські угоди й справа проти Тимошенко

2009 рік: Політичні скандали, економічна стагнація та свинячий грип

2008: Початок жорсткої економічної кризи в Україні

2007 рік: Політичний водевіль та позачергові парламентські вибори

2006 рік: Політична криза в Україні, тріумф на чемпіонаті світу з футболу та поява “Льоні Космосуˮ в Києві

2005 рік: Перша в історії України жінка-прем’єр, Євробачення та газовий конфлікт

2004 рік: Помаранчева революція, самогубство Кірпи та перемога на Євробаченні

2003 рік: Конфлікт за Тузлу, наші миротворці в Іраку та революція троянд у Грузії

2002 рік: Скнилівська трагедія, відставка уряду та поява на політичній арені Віктора Януковича

2001 рік: Теракти в США, всеукраїнський перепис населення та візит Іоанна Павла II до України

2000 рік: Рік стабільного економічного зростання 

1999 рік: Завершилося десятиліття економічного падіння — попереду вісім років покращення

1998 рік: Народна автівка Таврія-Нова, російський дефолт і перший крок до ЄС

1997 рік: Україна у космосі та перший ресторан McDonald’s у Києві

1996 рік: Ухвалення Конституції та введення в обіг гривні

1995 рік: Велика приватизація, ОВДП та перші банкрутства банків

1994 рік: Новий президент, фінансова криза, земельні паї та перша газова війна

1993 рік: Протести шахтарів, знецінення валюти та перший мобільний зв’язок

1992 рік: Символи незалежної держави, СНД та початок співпраці з МВФ

1991 рік: Реформа Павлова, розпад Радянського Союзу та крах рубля

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram