Країна
31 Травня 2021
839

2010 рік: Обрання 4-го президента України, Харківські угоди й справа проти Тимошенко

Повернення країни до президентсько-парламентської форми правління, податкова реформа та президентські перегони. У проєкті 30 кроків до Незалежності: 1991–2021 роки згадуємо про ключові події 2010-го

Співпрацю з МВФ відновлено. 28 липня Правління МВФ ухвалило Угоду стенд-бай для України, яка передбачала надання 29-місячної позики обсягом близько $15,15 млрд. Початковий транш — $1,89 млрд — відразу надано країні.

Після стрімкого падіння у 2009 році, реальний ВВП зріс на 4,2% у 2010 році насамперед через збільшення реального кінцевого приватного споживання. Внесок чистого експорту до зростання реального ВВП було від’ємним на рівні 2,7 відсоткових пунктів.

Промислове виробництво зросло завдяки відновленню експортноорієнтованих секторів. Розвиток сільського господарства був підтриманий подальшим зростанням тваринництва, тоді як обсяги рослинництва скоротились.

Вітчизняні політичні тригери 2010 року

13 січня — Апеляційний суд Києва за поданням СБУ визнав керівників більшовицького тоталітарного режиму винними в Голодоморі 1932–1933 років. Суд закрив справу через смерть обвинувачених: генерального секретаря ЦК ВКП(б) Іосіфа Сталіна (Джугашвілі), голови Ради народних комісарів СРСР Вячєслава Молотова (Скрябіна), секретарів ЦК ВКП(б) Лазара Кагановича та Павла Постишева, генсека ЦК КП(б)У Станіслава Косіора, голови Ради народних комісарів УРСР Власа Чубаря та другого секретаря ЦК КП(б)У Менделя Хатаєвича.

17 січня — відбувся перший тур виборів президента України серед 18 кандидатів. У другий тур вийшли Віктор Янукович і Юлія Тимошенко, які набрали відповідно 35,32% і 25,05% голосів.

22 січня — президент України Віктор Ющенко підписав указ про надання провідникові ОУН Степанові Бандері звання Героя України.

28 січня — президент України Віктор Ющенко Указом “Про вшанування учасників боротьби за незалежність України у XX століттіˮ визнав воїнів УПА учасниками боротьби за незалежність України.

7 лютого — в Україні відбувся другий тур президентських виборів, на яких переміг Віктор Янукович. Він набрав 48,95% голосів проти 45,47% у Юлії Тимошенко.

25 лютого — інавгурація 4-го президента України Віктора Януковича.

11 березня — 242 голосами Верховна Рада України затвердила Миколу Азарова прем’єр-міністром України.

21 квітня — у Харкові президент України Віктор Янукович та президент Росії Дмітрій Мєдвєдєв підписали Угоду між Україною і Російською Федерацією з питань перебування Чорноморського флоту на території України. Угода подовжила термін перебування ЧФ РФ у Севастополі до 2042 року в обмін на здешевлення для України російського газу, застосувавши знижку у вигляді анулювання митних зборів. У пресі ці домовленості дістали назву “Харківські угодиˮ.

1 жовтня — Конституційний Суд України визнав незаконною конституційну реформу 2004 року — Україна повернулася до президентсько-парламентської форми правління.

Економічна ситуація

Певні ознаки економічного пожвавлення в Україні в січні — червні 2010 року супроводжувалися суттєвим поліпшенням прогнозів щодо макроекономічної динаміки. Приріст ВВП у першому півріччі становив близько 5,4%.

За даними Держкомстату, перша половина року позначилися зростанням реалізованої продукції промисловості на 12%, товарний експорт зріс на 33,1%. Після безперервного зниження 2009-го відновилося збільшення реальної заробітної плати. Її приріст за шість місяців становив 8,6% проти аналогічного періоду попереднього року.

Пожвавлення зумовили насамперед зовнішні чинники: зростання цін на металопродукцію та сировинні ресурси збільшили вартісні обсяги товарного експорту України, який став головним рушієм позитивної економічної динаміки в промисловості в I півріччі.

Найбільшого приросту промислового виробництва в цей період досягнуто в експортоорієнтованих галузях переробної промисловості: хімічній та нафтохімічній промисловості, металургії, машинобудуванні. Приріст у цих галузях за січень — червень майже вдвічі перевищив загальний темп зростання в промисловості (12%).

А тим часом у секторах, пов’язаних із внутрішнім попитом, — харчовій та легкій промисловості, — динаміка відновлення дуже повільна. Виробництво в першій збільшилося лише на 0,8 %, у другій — на 7,5 %. Через затяжний спад у будівництві виробництво будматеріалів залишилось єдиною галуззю, у якій за перші чотири місяці 2010 року зафіксовано зменшення обсягів реалізації (–4,6%), і лише в травні — червні виробництво в цій галузі почало повільно зростати.

Тривалу економічну депресію засвідчують оборот роздрібної торгівлі, який за січень — червень проти відповідного періоду 2009 року зріс лише на 2,3%, та фізичний обсяг оптового товарообороту, що збільшився тільки на 5%.

Зростання експортної активності стабілізувало валютно-курсові та інфляційні показники, проте не активізувало процесів кредитування: загальний обсяг залишків кредитних вкладень за шість місяців зменшився на 2,7%, зокрема кредитів населенню — на 8,3% при зростанні депозитів відповідно на 9,3% та 13,8%. Це послабило подальший вплив банківської системи на формування внутрішнього споживчого та інвестиційного попиту.

Отже, об’єктивні макроекономічні індикатори не дають підстав стверджувати про формування в межах національної економіки передумов завершення економічної депресії та переростання її у фазу пожвавлення.

Банківська система

Станом на 1 січня 2010 року ліцензію Національного банку України на здійснення банківських операцій мали 176 банків, 18 банків перебувало на стадії ліквідації, з них: 17 — за рішенням НБУ, 1 банк — за рішенням суду. У 2010 році було зареєстровано чотири нові банки.

Протягом останнього кварталу 2010 року відбулися структурні зрушення в розподілі активів української банківської системи за групами банків згідно з класифікацією НБУ, що пов’язано зі змінами розмірів активів окремих банків, а також зі змінами нормативної бази НБУ.

Активи банківської системи за 2010 рік зросли на 7,8% і досягли рівня 942 млрд грн. Найбільшого приросту набула балансова вартість цінних паперів (+135,7%) та грошових коштів (+28,2%). Балансова вартість кредитного портфеля зменшилася на 1,3% до 610,9 млрд грн.

Частка кредитів у сукупних активах знижувалася протягом всього періоду й на кінець року становила 64,8%, тоді як на початок року — 70,9%. У підсумку 2010-го банківська система України характеризується надліквідністю — це пояснюють низькі темпи збільшення розмірів кредитного портфеля та значне зростання грошових коштів.

Депозитний портфель банків збільшився на 25,6%, що свідчить про відновлення довіри населення до банків.

Наприкінці року сукупний розмір власного капіталу банків становив 137,73 млрд грн, що на 8,1 млрд грн менше, ніж статутний капітал. Причина цього —  збитковість банків за підсумками 2009-го та 2010-го. Загалом за 2010 рік розмір власного капіталу зріс на 17,5 млрд грн (або на +14,5%) проти 2009-го.

Наприкінці року Верховна Рада прийняла відставку голови Національного банку та затвердила на цю посаду Сергія Арбузова. На думку багатьох експертів фінансових ринків, рішення про призначення нового глави НБУ та його заступників містить у собі політичний підтекст, що може мати наслідком утрату регулятором операційної незалежності.

Податковий компроміс

Верховна Рада 18 листопада ухвалила Податковий кодекс. Документ викликав акції протесту, які тривали з 22 листопада до 3 грудня. Підприємці з різних куточків України з’їхалися до столиці, вимагаючи від президента вето на підписаний документ та відставки уряду Миколи Азарова.

Зрештою протести, які почали розгортатися по всій Україні, примусили главу держави ветувати Податковий кодекс і повернути його до парламенту зі своїми поправками. Зокрема, повернули презумпцію невинності платників податків, вилучили норми, що дозволяють податківцям без рішення суду практично без обмежень проводити перевірки.

Крім того, глава держави запропонував скоротити підстави для перевірок і терміни їх проведення. Було також запропоновано зберегти чинну систему оподаткування, обліку та звітів суб’єктів малого підприємництва, що було однією з основних вимог підприємців.

2 грудня парламент ухвалив Податковий кодекс у новій редакції. А в ніч на 3 грудня комунальні служби Києва за рішенням суду й під суперпосиленою охороною міліції демонтували наметове містечко на майдані Незалежності. Опозиція, своєю чергою, погрожувала звернутися до Генпрокуратури відносно демонтажу наметового містечка в центрі Києва, але на цьому епопея з Податковим кодексом закінчилася.

Коментуючи події, які розгорталися навколо податкової реформи, прем’єр-міністр Азаров заявив, що вважає протести громадян нормальним явищем для демократичної країни. “Ми його почули — цей протест. Прислухалися і зробили висновки. Це свідчить про те, що ми ведемо діалог з людьми, і результат очевиднийˮ, — зазначив голова уряду.

“Помста Тимошенкоˮ

13 травня чинний уряд України підписав контракт із компанією Trout Cacheris, PLLC (США) про проведення аудиту фінансово-економічної діяльності органів державної влади у 2008–2009 роках.

14 жовтня міжнародні аудитори виявили факти нецільового використання бюджетних грошей та шахрайства обсягом 2,3 млрд грн (€200 млн), отриманих унаслідок продажу квот на викиди парникового газу в рамках Кіотського протоколу.

15 грудня Генпрокуратура порушила кримінальну справу проти Тимошенко, звинувативши її в нецільовому використанні коштів.

20 грудня Генпрокуратура змінила статус для лідера партії “Батьківщинаˮ з підозрюваної на звинувачену й застосувала до неї як запобіжний захід підписку про невиїзд.

21 грудня уряд заявив, що порушення, які допустив Кабмін Тимошенко, було усунуто, кошти, отримані в рамках Кіотського протоколу, відновлені та асигновані на виконання природоохоронних програм, що відповідають цілям, які визначені Рамковою конвенцією ООН про зміну клімату й Кіотським протоколом.

Цікаві факти

4 жовтня — чоловіча збірна України виграла 39-ту шахову Олімпіаду в Ханти-Мансійську, випередивши 148 інших збірних. Українці — єдина команда, яка не зазнала на Олімпіаді жодної поразки.

4 січня — у місті Дубаї, найбільшому місті Об’єднаних Арабських Еміратів, відбулось офіційне відкриття Бурдж Халіфа, 829-метрового хмарочоса, який став найвищою будівлею світу.

25 січня — зібравши $1 млрд 858 тис., “Аватарˮ Джеймса Камерона побив рекорд “Титанікаˮ і став найкасовішим фільмом за всю історію світового кіно.

3 квітня — стартувала, без перебільшення, революція у світі гаджетів. У Нью-Йорку на П’ятій авеню офіційно розпочали продавати планшети iPad компанії Apple. Першого дня було продано близько 300 тис. iPad, завантажено 250 тис. книжок і близько 1 млн програм.

10 квітня — о 9:54 під Смоленськом (Росія) розбився польський президентський літак, внаслідок чого загинуло 96 осіб, включно з президентом Польщі Лехом Качинським і низкою високопосадовців Польщі, військових та громадських діячів і представників духівництва країни.

14 вересня — Сенат Франції схвалив законопроєкт, який заборонив жінкам носити паранджу, чадру й нікаб у публічних місцях.

28 листопада — сайт WikiLeaks, залучивши провідні світові медіа, оприлюднив 250 тис. конфіденційних листів дипломатів США.

2009 рік: Політичні скандали, економічна стагнація та свинячий грип

2008: Початок жорсткої економічної кризи в Україні

2007 рік: Політичний водевіль та позачергові парламентські вибори

2006 рік: Політична криза в Україні, тріумф на чемпіонаті світу з футболу та поява “Льоні Космосуˮ в Києві

2005 рік: Перша в історії України жінка-прем’єр, Євробачення та газовий конфлікт

2004 рік: Помаранчева революція, самогубство Кірпи та перемога на Євробаченні

2003 рік: Конфлікт за Тузлу, наші миротворці в Іраку та революція троянд у Грузії

2002 рік: Скнилівська трагедія, відставка уряду та поява на політичній арені Віктора Януковича

2001 рік: Теракти в США, всеукраїнський перепис населення та візит Іоанна Павла II до України

2000 рік: Рік стабільного економічного зростання 

1999 рік: Завершилося десятиліття економічного падіння — попереду вісім років покращення

1998 рік: Народна автівка Таврія-Нова, російський дефолт і перший крок до ЄС

1997 рік: Україна у космосі та перший ресторан McDonald’s у Києві

1996 рік: Ухвалення Конституції та введення в обіг гривні

1995 рік: Велика приватизація, ОВДП та перші банкрутства банків

1994 рік: Новий президент, фінансова криза, земельні паї та перша газова війна

1993 рік: Протести шахтарів, знецінення валюти та перший мобільний зв’язок

1992 рік: Символи незалежної держави, СНД та початок співпраці з МВФ

1991 рік: Реформа Павлова, розпад Радянського Союзу та крах рубля

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram