Новини
1 Вересня 2021
604

В Україні з першого вересня стартувала податкова амністія

Добровільне декларування доходів триватиме рік

З 1 вересня 2021 року громадяни України мають право подати одноразову добровільну декларацію із зазначенням активів, що належать їм і з яких не були сплачені податки та збори. Відповідне рішення було ухвалено Верховною Радою України — закон №5153 про добровільне одноразове декларування.

Згідно з документом, у декларації не потрібно вказувати інформацію про джерела походження задекларованих активів. Якщо пройти добровільне декларування та сплатити збір, то держава гарантуватиме декларанту звільнення від відповідальності за порушення податкового та валютного законодавства.

Відкрито заявити державі про свої реальні статки, зокрема про ті, з яких ніколи раніше не сплачувалися податки, українці зможуть протягом одного року — до 1 вересня 2022-го.

Таким чином можна декларувати активи, отримані з 1998 року, але не пізніше 1 січня 2021 року. Зокрема декларуються:

• активи понад 400 тис. грн ($14,7 тис.);

• квартири понад 120 кв м;

• будинки понад 240 кв м;

• нежитлові приміщення понад 60 кв м;

• земельні ділянки понад 2 га;

• автомобілі дорожче 2,25 млн грн.

Під час декларування доведеться заплатити 5% для активів, які перебувають на території України та 7% для активів за кордоном. Декларація подається до Державної податкової служби безпосередньо платниками через Електронний кабінет.

До подачі одноразової декларації платник повинен розмістити кошти в національній або іноземній валюті на спеціальному рахунку, який може бути відкритий в банках України.

Перед подачею нульової декларації декларант повинен “розмістити кошти в національній та іноземній валютах в готівковій формі та/або банківських металах на поточних рахунках зі спеціальним режимом використання в банках України”.

Для цього декларант повинен звернутися до банку, який, своєю чергою, розмістить кошти на спецрахунку після “належної перевірки особистості декларанта відповідно до вимог законодавства у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдженню зброї масового знищення”.

Після зарахування коштів на спецрахунок, банк перевірятиме походження цих активів у випадках, передбачених законодавством у сфері фінансового моніторингу.

Раніше Investory News писали, що рішенням 245 народних депутатів Верховна Рада ухвалила за основу президентський законопроєкт №5153 з поправками до Податкового кодексу про добровільне декларування активів фізичних осіб з 1 липня 2021 року до 1 липня 2022 року.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram