Новини
24 Грудня 2021
737

В Україні на “Велике будівництво” вже витратили понад $10 мільярдів

На подальші роботи та ремонт доріг закладено понад 140 мільярдів гривень

Понад $10 млрд вже використано на програму “Велике будівництво”, ще понад 140 млрд грн заклали на 2022 рік. Про це заявив прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час форуму “Велике Будівництво: Дороги та Мости”, повідомляє Liga.net.

“Загалом на розвиток дорожньої та мостової інфраструктури було витрачено понад $10 млрд. Це, звичайно, рекорд, але кожна вкладена гривня дає мультиплікативно від 2 до 6,5 грн доходів в інших галузях”, — зазначив він.

І додав, що 2022 року темпи зменшувати не планують, більш того — вже закладено понад 140 млрд грн на подальше будівництво та ремонт доріг.

Також він нагадав, що, окрім державних та міжнародних коштів, наступний етап — кошти бізнесу. “Ми говоримо про концесію, йдеться про перший концесійний автобан Краковець-Броди-Рівне. Концесійний проєкт, який має стартувати 2022 року, стане наступним кроком для країни, що надасть розвиток не тільки інфраструктурному, а й туристичному потенціалу”, — зазначив Шмигаль.

Своєю чергою президент Володимир Зеленський повідомив, що за 2020-2021 роки оновлено та збудовано близько 14 тис. км доріг. За його словами, результат перевершив очікувані показники.

“Нам говорили, що ми не зможемо, що не вистачить грошей, матеріалів та сил. Але ми перевершили очікувані результати. Нам вдалося залучити державні та міжнародні кошти. Побудовано та оновлено понад 40% основної мережі доріг України”, — зазначив Зеленський.

Також він нагадав, що у межах програми було оновлено та побудовано понад 500 мостових переходів та мостів на всій території.

Посилаючись на позитивні офіційні відгуки населення щодо реалізації проєкту (близько 60%), Зеленський резюмував, що програма “Велике будівництво” має продовжуватись.

Міністр інфраструктури Олександр Кубраков зазначив, що 64% людей підтримують роботу Укравтодору, а наклейки на авто “я ненавиджу Укравтодор” залишились у минулому. Він зазначив, що 2021 року вп’ятеро збільшили фінансування доріг державного значення проти 2019 року до 106 млрд грн.

При цьому міністр наголосив, що вартість 1 км дороги становить 20,7 млн грн. Всупереч подорожчання багатьох складових, вартість середнього кілометра вдалося знизити на 18%.

Кубраков відмітив, що пріоритетом наступного року визначено розвиток інфраструктури Південного регіону країни. “Фокус 2022 року буде на Одеську, Миколаївську та Херсонську область. Так сталося, що там взагалі фактично нічого не будували та не ремонтували. Ми компенсуємо ті проєкти, які не встигли реалізувати за цей час”, — наголосив міністр.

Нагадаємо, в Україні можуть з’явитися платні дороги. Першими стануть “Краковець-Львів-Броди-Рівне” та “Стрий-Мукачево”, проте рішення про їх доцільність буде схвалене після завершення ТЕО цих проєктів.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram