Новини
5 Квітня 2023
353

Пряма шкода інфраструктурі України від війни становить $140 мільярдів

НБУ оцінили втрати у 2/3 нашого довоєнного ВВП

Прямі втрати матеріальних активів та інфраструктури України від війни оцінюються приблизно в $140 млрд, повідомляє в інтерв’ю заступник голови НБУ Сергій Ніколайчук проєкту центрального банку Польщі Obserwator Finansowy.

“Це приблизно 2/3 нашого довоєнного ВВП, тож це величезна сума”, — сказав він.

Ніколайчук також нагадав про 8 млн людей, які залишили країну з початку війни, що становить понад 20% населення до повномасштабної війни.

“Це драматичні цифри, але економіка й досі жива. Ми бачимо деяку адаптацію економіки до нових умов і фактично цього року очікуємо, що ми матимемо хоч якесь невелике, але повільне зростання в 0,3% ВВП”, — заявив Ніколайчук.

НБУ оцінює падіння ВВП України за 2022 рік на рівні 30% і такий результат є результатом високої пристосованості українського бізнесу, української влади та українського народу до нових умов.

“Але, звичайно, результати були більш кращими, але, на жаль, у четвертому кварталі Україна зіткнулася з безперервними терористичними атаками з боку росії на нашу енергетичну інфраструктуру, що також стало додатковим тягарем для нашої економіки”, — додав він.

Раніше Investory News писали, що в уряді готують законопроєкт про правовий режим деокупованих територій.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram