Новини
14 Квітня 2021
770

Уряд підтримав приєднання Ощадбанку до Фонду гарантування

Таким чином скасовується державна 100%-ва гарантія на вклади фізосіб в Ощадбанку

Кабінет міністрів України (КМУ) підтримав розроблений Міністерством фінансів проєкт Закону України “Про внесення змін до деяких законів України щодо набуття акціонерним товариством “Державний ощадний банк України статусу учасника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб”, повідомляє пресслужба відомства.

Даним законопроектом пропонується, що Ощадбанк отримує статус учасника ФГВФО. Крім того, документом скасовується державна гарантія на вклади фізосіб в Ощадбанку. Як відомо, Ощадбанк належить державі й депозити фізосіб у банку 100% гарантуються державою. Вклади фізосіб в банках-учасниках ФГВФО гарантуються на суму до 200 тис. грн.

Замість держгарантії на депозити в Ощадбанку буде поширюватися механізм ФГВФО щодо гарантування вкладів. Водночас депозити, укладені до входження Ощадбанку в ФГВФО, продовжують гарантуватися державою до закінчення договору.

Особливості участі Ощадбанку в системі гарантування вкладів будуть визначатися перехідним періодом.

Як пише Економічна правда, у Національному банку вважають, що законопроєкт потребує доопрацювання, аби врегулювати питання платоспроможності Фонду гарантування.

Заступник голови НБУ Дмитро Сологуб зазначив, що таку ж позицію мають МВФ та ФГВФО. За його словами, варто повернутися до обговорення та розв’язати питання комплексно.

Водночас міністр фінансів Сергій Марченко зазначив, що не вважає за потрібне об’єднувати ці питання, адже їх можливо розв’язати окремо. За словами очільника відомства, питання платоспроможності ФГВ та входження Ощадбанку до Фонду “стоять окремо у Меморандумі з МВФ”.

Нагадаємо, протягом 2020 року сума вкладів фізичних осіб у банках-учасниках Фонду гарантування вкладів фізичних осіб (ФГВФО) зросла на 133,12 млрд грн — до 607,56 млрд грн

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram