Мiста
18 Листопада 2021
3 681

Гонконг: Економічний оазис Азії

Китайська область з європейським підходом до життя

Гонконг — держава в державі зі своїми законами, порядками та культурою. Це місце зустрічі Заходу та Сходу, де високі технології співіснують із традиційним укладом життя.

Історично Гонконг — колишня колонія Великої Британії, а наразі — особливий адміністративний район Китаю, який вражає темпами свого прогресу.

Він знаходиться на південно-східному узбережжі Китаю та складається з острова Гонконг, Коулунського півострова, Нових територій та 262 невеликих островів Південно-Китайського моря. Загальна площа 1110 км². Центр району — місто Гонконг, розташований на острові площею 80,5 км², тому місто зростає вгору.

Місто оточене автотрасами, які проходять не землею, а спираються на високі палі. Дороги пронизують гори наскрізь, нависають під протоками та затіняють міські вулиці. З материковою частиною місто-державу пов’язують три тунелі, прокладені під протокою Вікторії.

Кількість висоток тут наближається до 8 тис. (за цим показником Гонконг набагато випередив Нью-Йорк), а мегахмарочосів налічується близько 1,3 тис. Будівлі сягають висоти 485 м. У регіоні давно вже не зводять будівлі нижче 30 поверхів. У них розташовуються не лише ділові офіси, а й дитячі садки, школи, лікарні та навіть церкви.

На перший погляд забудова міста здається хаотичною. Проте мегаполіс, побудований у суворій відповідності до принципів фен-шуй, що і визначає його унікальність.

Китайська назва Гонконгу — Сянган, що означає “пахуча гавань”. Такий епітет місцевість отримала через те, що біля узбережжя острова йшла бурхлива торгівля ароматними приправами та пахощами. На місцевих діалектах назва гавані звучала як “Хонг Гонг”, — вона і закріпилася за островом із 1842 року.

Гонконг — місто-держава, яка не має столиці у загальноприйнятому сенсі. Але, зважаючи на те, що у складі країни лише одне однойменне місто, саме воно, і вважається столицею. Її називають найчистішою столицею світу, чистота та доглянутість міських вулиць вражають.

Не маючи покладів цінних природних копалин, місто досягло найвищого рівня економічного розвитку завдяки виграшному географічному положенню, привабливому оподаткуванню,  досконалому законодавству та зразковій інфраструктурі.

Область Гонконг — одна з найбільш густонаселених територій — 6 732 осіб/км² та одна з найбільших у світі. Станом на 2020 рік тут проживає близько 7,474 млн осіб.

95% населення — етнічні китайці, інші народи — індуси, індонезійці, в’єтнамці, пакистанці, філіппінці.

Державу очолює Головний Міністр Адміністрації Гонконгу, який обирається місцевою бізнес-елітою.

У регіоні дві офіційні мови — китайська та англійська, якою вільно володіє понад 30% населення. Двомовність зустрічається тут повсюдно.

Наприкінці XIX ст. Піднебесна імперія, виснажена війною з Японією, була змушена віддати Англії в оренду на 99 років сусідні з Коулуном землі та прилеглі острови. Незабаром Гонконг став найуспішнішою колонією Англії та одним із найбільших азійських портів.

У 30-ті роки ХХ ст. тут сформувався національний бізнес.

Після того, як Японію було розгромлено, територія ще 50 років знаходилася під владою англійців. Життя в капіталістичній колонії було набагато привабливішим, ніж у комуністичному Китаї. Через величезну кількість китайських біженців населення району стрімко зростало.

На фото: Міжнародний аеропорт Гонконгу

У 50-ті роки безліч дешевих робочих рук та фінансові ресурси Заходу дали поштовх динамічному розвитку та стрімкій індустріалізації регіону.

Економічний злет регіону багато в чому завдячував особливостям його історичного розвитку — діяльності великого порту, який був “локомотивом” зовнішньої торгівлі, англійського права, свободи підприємництва та працьовитості місцевих жителів. Гонконг став найбільшим фінансовим центром Азії та найважливішим торгово-транспортним вузлом Південного Китаю. Гонконг відігравав значну роль у зовнішньоекономічних зв’язках країни.

У 1984 році після довгих перемовин КНР та Англія уклали Об’єднану китайсько-британську декларацію з питання передачі Гонконга. У декларації обумовлювався особливий статус, що гарантує право на самоврядування й дата повернення — 1 липня 1997 року.

30 червня 1997 року у присутності англійського принца Чарльза та Голови КНР Цзян Цземіня були спущені прапори колоніального Гонконгу та Великої Британії, а опівночі 1 липня піднято штандарти КНР та САР (Спеціального автономного району).

Відповідно до декларації Гонконг до 2047 року користуватиметься всіма своїми привілеями: власною виконавчою та законодавчою владою, імміграційною політикою та грошовою системою. Сфера впливу Китая розповсюджується лише на питання міжнародної політики та оборони.

На фото: Гонконгська біржа

Економіка Гонконгу вирізняється високим рівнем захисту інвестицій, а також мінімальними обмеженнями у торгівлі та переміщенні капіталів.

ВВП області у 2019 році — $468 млрд , 45 місце у світі. ВВП на душу населення $62,276 тис. — 10 місце у світі.

Інфляція становила -0,5%, а безробіття — 5,8%.

Офіційна валюта — Гонконгський долар.

Гонконг є найбільшим фінансовим центром Азії і третім у світі після Нью-Йорка та Лондона. Фінансовий сектор Гонконгу має загальносвітове значення у таких галузях, як первинне розміщення акцій (IPO), страхування, банківська справа, обслуговування приватного капіталу.

Гонконг — другий за величиною в Азії центр приватного капіталу, на який припадає 18% цього ринку. Крім того, він є другим за величиною джерелом прямих іноземних інвестицій в Азії після Японії та другим за величиною одержувачем ПІІ в Азії після материкового Китаю. Також територія є для Китаю основним постачальником золота й валюти. На Гонконг припадає 5% обороту світового валютного ринку.

Ринкова капіталізація Гонконгської фондової біржі тримається на рівні $6,1 трлн.

За індексом людського розвитку місто посідає 4 місце з показником 0,949.

На фото: банкнота гонконгського долара

Цікаві факти:

• Найбільш вражаючі панорами міста відкриваються з кількох оглядових точок. Найпопулярніші — пік Вікторія та Алея зірок. До першої доставляє старовинний трамвай-фунікулер. З оглядового майданчика, розташованого на висоті 428 м, монументальні хмарочоси здаються іграшковими.

• Гонконг — земний рай для шопоголіків. Тут зосереджено величезну кількість гігантських торгівельних центрів з асортиментом, здатним порадувати і любителів брендових речей, і фанатів “яблучних” гаджетів, і тих, хто шаленіє від просунутої фото- та відеотехніки. Враховуючи, що цей адміністративний район відноситься до зони вільної від мит торгівлі, шопінг у Гонконгу не тільки захоплюючий, а й украй вигідний.

• На вулиці лінивих пішоходів у самому центрі Гонконгу побудований найдовший у світі ескалатор завдовжки 3 км. Він доставляє пасажирів до житлових кварталів у районі піку Вікторія, виступаючи альтернативою завантаженому в години пік громадському транспорту. Навіс захищає пішоходів-пасажирів від дощу та сонця. По ходу ескалатора зустрічається безліч ресторанів, бутиків і визначних пам’яток. Завдяки вбудованим майданчикам для виходу, ескалатор будь-якої миті можна покинути, а потім знову продовжити шлях.

• Місто-держава має свій прапор, на якому зображено квітку орхідеї.

• Жителі не вважають себе китайцями.

• Найбільша кількість власників ролс-ройсів проживає в Гонконзі.

• Регіон є батьківщиною Брюса Лі та Джекі Чана.

• Місцевий аропорт, який був побудований у 1998 році, є одним із найкращих у світі.

• Іменинники з’їдають у свій день народження довгу локшину, продовжуючи своє життя.

• Тут заборонено запускати феєрверки.

• Білий дельфін символізує Гонконг та приєднання його до Китаю.

• Знімати кошти у банкоматах тут можна без оплати комісійних коштів

• Усі записи тут зазвичай дублюються англійською мовою.

• Багато жителів Гонконгу живуть у державних будинках.

• У місті заборонені казино.

• Найшвидкісніший інтернет саме в Гонконзі.

• Грошові банкноти Гонконгу виготовлені з пластику, тому порвати їх неможливо.

• Через густонаселенність кімнати в квартирах і готелях дуже маленькі.

• На старовинних монетах, випущених у Гонконгу, можна побачити портрет Єлизавети ІІ.

• У місті й досі лівосторонній рух, ще з часів британської колонії.

• Основним видом транспорту є теплоходи.

• Більшість автобусів і трамваїв двоповерхові.

Джерело: tourister, marison, 100-faktov, mangotravel, відкриті дані

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram