Соцмережі
30 Грудня 2021
735

Богдан Данилишин: Економічні показники наприкінці року

Ситуації в економіці та на фінансових ринках.

Економічна ситуація.

Промислове виробництво в Україні у листопаді скоротилося на 0,5% до попереднього місяця (сезонно скориговано) та на 0,2% до відповідного місяця попереднього року (скориговано на ефект календарних днів). За результатами 11 місяців 2021 року промислове виробництво збільшилося лише на 1,3% до відповідного періоду минулого року, що є недостатнім для компенсації падіння виробництва за січень-листопад 2020 року на 5,4%.

У розрізі галузей зниження економічної активності у січні-листопаді 2021 року спостерігалося у виробництві харчових продуктів, напоїв та тютюнових виробів (на 7,5%), видобуванні сирої нафти та природного газу (на 2,6%) та виробництві фармацевтичної продукції (на 1,6%). За основними промисловими групами другий рік поспіль скорочується виробництво споживчих товарів короткострокового призначення (за 11 міс. 2021 р. — на 6,2%), що може свідчити про посилення залежності від імпорту споживчих товарів.

Робота підприємств транспорту також свідчить про відсутність суттєвих зрушень в економічній активності. Так, у січні-листопаді 2021 року вантажообіг підприємств транспорту залишався на рівні відповідного періоду минулого року за рахунок суттєвого скорочення обсягів транспортування вантажів трубопровідним транспортом. Завдяки покращенню дорожньої інфраструктури вантажообіг автомобільним транспортом збільшився за рік на 9,6%, залізничним — на 2,6%, що, втім, не компенсує втрат вантажообігу у січні-листопаді 2020 року (-13,7% та -4,5% відповідно).
За рахунок покращення епідеміологічної ситуації порівняно із минулим роком збільшився пасажирообіг — на 27,5% у січні-листопаді 2021 року, у тому числі авіаційним транспортом — на 82%. Водночас такі темпи відновлення пасажирообігу все ще є недостатніми для відновлення докризових обсягів (у 2020 році пасажирообіг скоротився удвічі порівняно з 2019 роком, у тому числі авіаційним транспортом — утричі).

При цьому, заробітна плата в Україні зростає, а рівень безробіття залишається на підвищеному рівні. Так, середня заробітна плата штатних працівників в Україні у листопаді збільшилася на 1,7% до попереднього місяця та на 19,2% до листопада 2020 року. У реальному вимірі зростання заробітної плати становило 8,0% у річному вимірі. Найбільшими темпами (25%+ у річному вимірі) зростала заробітна плата у секторах, що відновлюються після дії карантинних обмежень та в яких заробітна плата становить нижче середньої по країні (сільське господарство, тимчасове розміщення та організація харчування, мистецтво, спорт, розваги та відпочинок). Це свідчить про тенденцію до поступового вирівнювання диспропорцій в оплаті праці, яка імовірно посилиться після підвищення мінімальної заробітної плати з 1 грудня до 6,5 тис. грн).

Рівень безробіття у категорії осіб віком 15–70 років (за методологією МОП) у 3 кварталі 2021 року становив 9,2%, що на 0,1 в. п. нижче, ніж у 2 кварталі, проте вище, ніж у 2019 році.

Бюджетна сфера

Гривневі запозичення Міністерства фінансів у грудні становили 41,3 млрд грн, що поряд із показником листопада (45,9 млрд грн) є найбільшими місячними обсягами гривневих запозичень у 2021 році. Середньозважена доходність гривневих ОВДП на первинному ринку у грудні становила 11,42%, що є близькою до середньої вартості розміщень з початку року. Характерними рисами первинних аукціонів із розміщення державних цінних паперів у грудні було збільшення частки короткострокових інструментів (до 1 року) у загальному обсязі розміщень та поступове підвищення середньозваженої доходності за усіма строками. Окрім того, під час грудневих аукціонів із розміщення ОВДП в іноземній валюті Мінфіном було залучено $637 млн  та €195 млн.

З огляду на значні обсяги нових розміщень загальний обсяг ОВДП в обігу за плинний тиждень збільшився на 20,6 млрд. гривень. За категоріями власників найбільше зросли портфелів державних цінних паперів у власності банків (+17,4 млрд грн за тиждень), юридичних та фізичних осіб (+2,5 млрд та +0,9 млрд грн відповідно). Портфель ОВДП у власності нерезидентів за тиждень скоротився на близько 300 млн. гривень (до 92,6 млрд грн).

Валютний ринок

Упродовж минулого тижня на міжбанківському валютному ринку спостерігалося переважання пропозиції іноземної валюти з боку клієнтів банків — на умовах СПОТ та попиту на неї — на умовах форвард. Це обумовлювало пласку динаміку обмінного курсу гривні до долару США на рівні 27,2 гривень за 1 долар США. Інструментом врівноважування попиту та пропозиції на іноземну валюту виступала валютна позиція банків, тоді як Національний банк був мінімально присутнім на ринку (обсяг чистої купівлі іноземної валюти для поповнення резервів за 20-24.12.21 становив $10 млн).

На готівковому валютному ринку у передсвяткові дні продовжує спостерігатися переважання пропозиції іноземної валюти над попитом. Так, з початку грудня чистий продаж фізичними особами готівкової іноземної валюти становив $217 млн (з початку року – майже $1,2 млрд). З урахуванням безготівкових операцій з іноземною валютою чистий продаж населенням іноземної валюти з початку року перевищив $1,6 млрд.

Фінансовий сектор

Загальний обсяг кредитів, наданих банками суб’єктам середнього, малого та мікропідприємництва, у листопаді скоротився на 2,8% передусім за рахунок скорочення валютної заборгованості непов’язаних із банком компаній. При цьому, обсяг гривневого кредитування підприємств МСП у листопаді залишався на рівні попереднього місяця. Кредитування фізичних осіб-підприємців у листопаді збільшилося — на 4,8% та зростало як у гривні, так і в іноземній валюті. Процентні ставки за кредитами МСП в національній валюті у листопаді залишалися близькими до значень попереднього місяця, в іноземній валюті — збільшилися.

Значний потенціал банківського сектору щодо кредитування реального бізнесу обумовлений високим рівнем капіталізації та ліквідності банків. Так, у листопаді регулятивний капітал банків зріс на 3,4% або 7,1 млрд грн та станом на 1 грудня 2021 року досяг 213,3 млрд грн, що є його історично найбільшим значенням. З урахуванням активізації кредитної активності банків адекватність регулятивного та основного капіталу банків у листопаді дещо знизилася (до 21,4% та 14,5%), проте залишається понад як удвічі вищою від нормативних значень (10% та 7% відповідно).

При цьому, ліквідність банків (розміщена на коррахунках та у депозитних сертифікатах НБУ) збільшилася упродовж тижня до майже 220 млрд грн завдяки надходженню до банківської системи коштів з казначейського рахунку Уряду. Левова частка ліквідності банків розміщена у 2-тижневих депозитних сертифікатах та овернайт. Надлишок ліквідності обумовлює утримання процентних ставок на міжбанківському кредитному ринку на рівні близькому до нижньої межі ставок за операціями НБУ (8%).

Підтримку кредитуванню реального сектору у сегменті МСП продовжує забезпечувати реалізація державної програми “Доступні кредити 5-7-9%”, обсяг якої за минулий тиждень зріс на 1,7 млрд грн до майже 80 млрд грн, а загальна кількість виданих кредитів за програмою перевищила 30 тис. Переважна більшість нових кредитів (1,5 млрд грн за тиждень) спрямовувалася на поповнення оборотних коштів підприємств. Частка кредитів на інвестиційні цілі у структурі наданих кредитів за програмою залишається незначною — близько 12%.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram