Новини
30 Серпня 2019
2 750

Звіт N-iX: Доходи в IT-сфері у 2019 році складуть $5 мільярдів

Понад 100 компаній зі списку Fortune 500 є клієнтами українських IT-фірм

Українська IT-компанія N-iX опублікувала огляд вітчизняного технологічного ринку.

За словами експертів, талановитих IT-фахівців в Україні налічується близько 200 тис. розробників програмного забезпечення. А в наступному році їх кількість зросте ще на 20 тис. Більшість з них живуть у Києві (68,5 тис.), Львові (21 тис.) та Харкові (25 тис.).

Також, швидко розвиваються технічні стартапи, зростає потік інвестицій і росте число компаній, які співпрацюють з українськими постачальниками послуг з розробки програмного забезпечення.

Якість українських технічних навичок визнано в усьому світі й багатьма галузевими нагородами. Згідно зі звітом, Україна входить в першу двадцятку за індексом розташування служб A. T. Kearney. Все більше і більше українських компаній входять в список Global Outsourcing 100 від IAOP. До того ж, багато компаній включені в Software 500, Inc. 5000 і інші галузеві рейтинги.

Таким чином, основна мета дослідження полягала в тому, щоб зібрати всю доступну інформацію про український ринок розробки програмного забезпечення, щоб допомогти різним гравцям ринку приймати обгрунтовані бізнес-рішення. Дослідження засноване на даних з понад 100 джерел. Серед них: PwC, Gartner, CBInsights, StackOverflow, The World Bank, Bloomberg, A.T. Kerney, DOU, EBA, IT Ukraine Association і інших.


Ось кілька фактів, які показують розвиток українського ІТ-ринку:

• ІКТ займає третє місце по об’єму експорту послуг з часткою 20% всього українського сервісного експорту.

• Українська IT-сфера зростає приблизно на 26% з року в рік.

• На ринку працює приблизно 4 тис. IT-компаній.

• В Україні працює близько 1,6 тис. сервісних IT-компаній.

• Кількість IT-фахівців перевалило за 185 тис. у 2018 р.

• Доходи в IT-сфері за прогнозами експертів складуть $5 млрд у 2019 р.

Понад 100 компаній зі списку Fortune 500 є клієнтами українських IT-фірм. Разом з тим, кількість стартапів (+2 тис.) і міжнародних R & D-офісів (+100 компаній) зростає.

Українські аутсорсери співпрацюють переважно з компаніями з США (81% всіх клієнтів). Це можуть бути як стартапи на етапі бутсреппінга, так і ТехноГігант. Серед останніх в портфоліо українських аутсорсерів isco, IBM, Atlassian, Travelport, OpenText, Fluke Corporation та інші.

Часто команди аутсорсерів, які працюють на західних клієнтів, переростають в повноцінні центри розробки (рідше переходять під бренд) для своїх клієнтів.

Ринок праці у сфері IT зростає відповідними темпами. У 2018 р. кількість вакансій на DOU зросла з 3 тис. до 4,5 тис. у місяць. А число заявок в минулому році збільшилася на 23% — з 270 тис. до 330 тис.

Кількість роботодавців же виросло на 38% — з 2,4 тис. до 3,3 тис. Найбільш популярними були фахівці з Front-end, QA і PHP, на яких доводилося 31% всіх вакансій.

Українські IT-компанії активно збільшують штат. У минулому році роботодавці з топ-50 у два рази активніше, ніж раніше, відкривали нові офіси. Найпопулярнішими локаціями стали Київ, Львів та Рівне.

Разом з тим, українські IT-компанії почали працювати за межами України: в Малазі, Берліні, Варшаві та Кракові, Торонто, Турині, Лондоні, Бухаресті, Ейндховені, Чикаго та інших містах.

Нагадаємо, портал DOU опублікував рейтинг 50 найбільших IT-компаній в Україні за липень 2019 р. За перше півріччя кількість співробітників в цих компаніях зросла з 58 тис. до майже 63 тис., а дві компанії подолали позначку в 7 тис. працівників.

Як відомо, стартап RapidAPI з київським офісом, який розвиває однойменний маркетплейс API, залучив $25 млн в рамках раунду серії В. Залучені кошти підуть на створення нового продукту для груп під назвою RapidAPI for Teams.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram