Новини
19 Червня 2020
1 015

Засновник сервісу доставки продуктів Instacart став мільярдером

Коли люди виявилися замкнені вдома під час пандемії, попит на послуги сервісу виріс в рази

На фото: Апурва Мета

Сервіс доставки продуктів Instacart 11 червня цього року оголосив про закриття нового раунду фінансування, в рамках якого компанії з Сан-Франциско вдалося залучити $225 млн. Після цього оцінка компанії виросла з $7,9 млрд до $13,7 млрд, а засновник і генеральний директор Instacart, 33-річний Апурва Мета став мільярдером, пише Forbes.

За даними видання, в компанії йому імовірно належить приблизно 10%, тому його статок можна оцінити в $1,2 млрд. Представники Instacart не стали коментувати розрахунки Forbes.

За допомогою Instacart користувачі можуть вибрати й замовити продукти онлайн. Після підтвердження замовлення кур’єр упакує продукти, а потім доставить їх клієнтам.

Тепер послугами сервісу можуть скористатися понад 85% жителів США і 70% жителів Канади. Після початку пандемії COVID-19, коли мільйонам людей довелося почати дотримуватися режиму самоізоляції, попит на послуги Instacart стрімко виріс.

За даними компанії, за останні 12 місяців обсяг її замовлень збільшився на 500%, а середньостатистичні користувачі сервісу почали витрачати на 35% більше за одне замовлення.

З березня 2020 р. Instacart довелося найняти 300 тис. нових кур’єрів. У квітні компанія оголосила про плани найняти ще 250 тис. осіб, щоб користувачам знову стала доступна доставка продуктів протягом години або в день замовлення.

“У нас амбітні плани на майбутнє. Завдяки новому фінансуванню ми зможемо краще підтримувати наших кур’єрів і партнерів, продовжимо розвивати стратегічні ініціативи, наприклад, наш рекламний бізнес і нашу підприємницьку діяльність, а також обслуговувати наших клієнтів на вищому рівні”, — написав Апурва Мета в прес-релізі, присвяченому новому раунду фінансування.

За його словами, пандемія докорінно змінила ставлення людей до продуктів і електронної торгівлі. “Ми пишаємося тим, що сервіс доставки продуктів Instacart грає важливу роль в житті людей зараз і продовжить робити це навіть після того, як криза вщухне”, — додав засновник компанії.

Протягом наступних 12 місяців Апурва Мета придумав приблизно 20 бізнес-ідей. Наприклад, він хотів створити сервіс купонів на їжу і соціальну мережу для юристів. Однак жодна з його ідей не спрацювала.

На той момент підприємця турбувало питання походу в продуктовий магазин за покупками. Наперекір тому, що до 2012 р. більшість товарів можна було придбати онлайн, покупку продуктів в інтернеті було складно навіть уявити. Мета почав розробляти мобільний додаток, що в кінцевому підсумку стало основою сервісу доставки продуктів Instacart.

Після запуску програми Мета став першим користувачем і кур’єром Instacart: він сам замовив продукти в додатку, потім сам відправився в магазин, там зібрав своє замовлення і доставив його собі додому.

На фото: Апурва Мета

У 2012 р. підприємцю вдалося залучити фінансування від бізнес-інкубатора Y Combinator після того, як він використовував Instacart, щоб доставити одному з інвесторів кілька банок пива.

У 2013 р. він став учасником рейтингу Forbes “30 до 30”. На перших етапах користувачі часто замовляли доставку продуктів через мобільний додаток, але не могли отримати своє замовлення через брак вільних кур’єрів. Тоді Мета сам підробляв кур’єром, а оскільки у нього не було власної машини — пересувався по місту на Uber.

Географія присутності Instacart значно розширилася. Якщо раніше послуги компанії були доступні тільки в Сан-Франциско, то тепер ними можуть скористатися жителі понад 5,5 тис. міст у Північній Америці.

Instacart співпрацює більш ніж з 30 тис. продуктових магазинів, включаючи Albertsons, Publix, Kroger і Sam’s Club. Минулого року Instacart створила мережу пунктів видачі готових замовлень. Тепер користувачі можуть самостійно забрати готове замовлення в одному з магазинів-партнерів.

У квітні 2020 р. Instacart запустила сервіс передплати на доставку ліків. Зараз компанія співпрацює приблизно з 200 аптеками Costco, але планує збільшити кількість доступних для вибору аптек Costco до 500.

З моменту запуску у 2012 р. сервіс Instacart залучив фінансування на $2,2 млрд. Інвесторами Instacart виступили десятки відомих венчурних фондів, зокрема, Andreessen Horowitz, Sequoia Capital і Kleiner Perkins.

Раніше Investory News писали про вертикальну ферму Willo в Сан-Хосе (Каліфорнія, США), де покупці онлайн можуть вибрати собі “ділянку”, оформити підписку на зелень та отримувати набори для 5 салатів щотижня.

Нагадаємо, Facebook і PayPal інвестували в індонезійську компанію Gojek — платформа, де можна замовити таксі, доставку їжі та інших товарів, а також сплатити рахунки. Розмір вкладень невідомий, однак, загальний обсяг інвестицій Gojek перевищив $3 млрд.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram