Думки
14 Жовтня 2020
2 640

Пол Вульф: Поради щодо підготовки до онлайн-співбесіди

Старший віце-президент з управління персоналом рекрутингового порталу Indeed — про те, як успішно пройти відеоінтерв’ю

Під час пандемії більшість роботодавців надають перевагу онлайн-співбесідам, аніж традиційним зустрічам в офісі. Деякі компанії навіть влаштовують загальнонаціональні ярмарки вакансій — наприклад, так робить Amazon. Ярмарки повинні залучити зацікавлених кандидатів і спростити процес відбору співробітників.

В онлайн-інтерв’ю є суттєва перевага: вони дозволяють рекрутерам поговорити з великою кількістю претендентів і швидше знайти співробітника. Традиційний процес найму іноді займає до шести тижнів. За допомогою онлайн-співбесід закрити вакансію можна за кілька днів.

• Підготовка •

Для підготовки до онлайн-інтерв’ю можна використовувати ті ж правила, що й для звичайних співбесід. Але є деякі відмінності. Поговоримо про те, що робити до, під час і після відеоспівбесіди.

Головна порада, яку ми даємо з року в рік — добре підготуйтеся до співбесіди. Ця рекомендація діє для будь-якого формату інтерв’ю.

Як підготуватися до розмови з рекрутером:

• вивчіть компанію і вакансію;

• виділіть дві-три основні обов’язки в описі вакансії та складіть розповідь про свій досвід з урахуванням запитів роботодавця;

• підготуйте питання про компанії, позиції, ваші обов’язки;

• будьте готові до запитань про вас і ваш професійний досвід.

Важлива відмінність онлайн-розмови від традиційного інтерв’ю — використання засобів зв’язку. Перед інтерв’ю варто перевірити якість камери та звуку, а найкраще зробити тестовий відеодзвінок друзям.

Рекрутери можуть використовувати різні сервіси відеозв’язку: Google Hangouts, Zoom, FaceTime та інші. Якщо протягом дня має бути кілька інтерв’ю з використанням різних платформ, краще заздалегідь протестувати всі сервіси. Тоді не доведеться в поспіху витрачати час на налаштування програм між співбесідами.

Перевірте, який фон потрапляє у камеру. Постарайтеся прибрати всі деталі, які можуть відвернути увагу рекрутера або викликати в нього питання. Якщо у квартирі або будинку є хтось ще, попросіть не турбувати вас під час дзвінка.

Нарешті, важливо пам’ятати, що будь-яка техніка може дати збій. Варто обмінятися з рекрутером номерами телефонів: щоб продовжити інтерв’ю, навіть якщо вимкнуть інтернет або зависне комп’ютер.

• Відеорозмова •

Ви готові до інтерв’ю: одягнулися відповідно, а також перевірили камеру та звук. Під’єднайтеся до дзвінка на кілька хвилин раніше рекрутера і перевірте, як ви виглядаєте перед камерою. Під час онлайн-співбесід важливо стежити за мовою тіла: наприклад, не сутулитися перед камерою.

Якщо ви використовуєте кілька комп’ютерних моніторів, запустіть сервіс відеозв’язку на найближчому до вас — так ви зможете підтримувати зоровий контакт зі співрозмовником.

Постарайтеся виключити сторонні звуки, які можуть перешкодити розмови. Поставте телефон на беззвучний режим, вимкніть повідомлення з месенджерів і додатків.

Деякі звуки ми не можемо прибрати — наприклад, гавкіт собаки або шум машин на вулиці. У цьому випадку варто на початку розмови попередити про перешкоди й подякувати за розуміння.

В ході розмови вам може знадобитися інформація про компанію, опис позиції або ваше резюме. Варто заздалегідь видрукувати необхідні документи й тримати їх під рукою, щоб не шукати по вкладках браузера. Якщо немає можливості надрукувати документи, можна записати найважливіші моменти від руки.

Крім того, під час онлайн-інтерв’ю зручно стежити за часом: годинник весь час знаходиться на екрані. Якщо ви розумієте, що співбесіда добігає кінця, а ви ще не розповіли про причини найняти вас — постарайтеся перейти до цієї теми.

• Наостанок •

Ви закінчили інтерв’ю: поговорили з представником компанії, дізналися більше про вакансії та завдання потенційного співробітника. До кінця робочого дня варто відправити співрозмовнику лист з подякою.

У листі після онлайн-співбесіди можна нагадати про свою зацікавленість у вакансії та попросити про зворотний зв’язок при будь-якому рішенні роботодавця. Крім того, лист дозволяє поставити додаткові питання, які з’явилися після розмови.

Джерело: CNBC

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram