Новини
20 Жовтня 2020
917

Опитування: Жінки-підприємиці частіше чоловіків керують штатом від 10 осіб

До ТОП-3 сфер онлай-бізнесу увійшли “Бізнес і послуги”, “Нерухомість” та “Дім і сад”

За час розвитку пандемії в Україні почав активніше розвиватися напрям онлайн бізнесу. У новому опитуванні OLX зазначається, що на думку третини підприємців, розвивати онлайн-бізнес в Україні під час карантину легко, а 44% було складно відповісти на запитання.

Понад половина впевнені, що для розвитку справи не обмежитись однією лише присутністю в інтернеті, на противагу їм 17% вірять, що можна бути успішним і без відкриття фізичного магазину.

Головними труднощами в e-commerce називають високу конкуренцію (61%). Також скаржаться на те, що важко знаходити й утримувати клієнтів (31%). Трохи менше третини (29%) респондентів вважають, що в Україні легко вести малий і середній бізнес прозоро, майже 44% з ними не згодні.

Загалом наразі середньостатистичний онлайн-підприємець – це чоловік 25-44 років, який проживає в одному з міст Київської області, якому вистачає грошей, але для комфортного життя цього замало – тому понад 5 років тому він вирішив продавати товари/послуги в інтернеті.

“У половині випадків (51%) онлайн-продавці — засновники бізнесу, що працюють самостійно. У 22% є партнер/и, у 21% – штат до 10 осіб, а у 6% – від 10 співробітників”, – йдеться в опитуванні.

Якщо порівнювати чоловіків і жінок, то серед перших більше тих, хто управляє магазином самостійно (52% vs 49%), та тих, у кого маленький штат (24% vs 16%). Жінки-підприємиці частіше працюють з партнером/ами (28% vs 20%) та з 10+ співробітниками (6% vs 4%).

Третина респондентів в онлайн-продажах довше 5 років. 15% – менше ніж рік, причому 4% з них відкрили магазин саме під час карантину. Трійка сфер, в яких найчастіше ведуть свою справу – Бізнес і послуги (25%), Нерухомість (24%), Дім і сад (19%).

“Основною причиною найчастіше називають бажання заробляти більше грошей (37%). На другому місці (19%) – можливість працювати з будь-якої точки. Водночас для жінок гнучкість важливіша – 22% vs 17%. Також 11% жінок зазначили, що їхній основний мотив – це життєві обставини, що не дозволяють знайти роботу на повний робочий день. Серед чоловіків схожа ситуація лише у 5%”, – зазначають у компанії.

Заробіток додаткових коштів актуальніший для чоловіків – 38% vs 30%. Ще одна важлива причина продавати онлайн для них – можливість поєднувати постійну роботу та бізнес в інтернеті – 10% vs 7%.

89% купують рекламу для просування своїх товарів, причому 50% всіх опитаних роблять це регулярно. Понад половина (56%) упевнені, що платні рекламні послуги допомагають просувати бізнес і збільшувати дохід.

Ті ж 56% готові вкладати в рекламу на платформі до 5% прибутку, майже чверть респондентів – від 5% до 10%, а кожен десятий не проти виділяти на просування від 10%.

Попри пандемію 74% опитаних підприємців будують плани. Так, 45% респондентів у найближчі пів року хочуть нарощувати темпи та значно збільшувати обсяги продажів. 11% також продаватимуть більше товарів, однак їхні плани менш грандіозні. Отримати бажане збираються переважно новими товарами/послугами (61%) та додатковим вкладенням у рекламу (50%).

Майже 4% бачать перспективу у тому, аби змінити чи додати напрямок – хочуть спробувати щось нове (50%) й адаптуються під потреби покупців (50%).

Раніше Investory News писали, що згідно із дослідженням Інституту дослідження операцій і наук управління (INFORMS), підвищити рейтинг онлайн-бізнесу допоможуть відповіді на відгуки клієнтів. Реакція на відгуки є хорошою стратегією, здатною підвищити залученість аудиторії.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram