Новини
9 Серпня 2019
811

Заборонам на зло: Huawei презентувала власну операційну систему

Harmony OS запустять на китайському ринку, а потім по всьому світу

Китайська Huawei на конференції для розробників Huawei Developer Conference 2019 представила власну операційну систему Hongmeng OS, відому також як Harmony OS, про це повідомляється на сторінці компанії у Twitter.

Як зазначається, Harmony OS може використовуватися на різних пристроях – від смартфонів до “розумних” колонок і датчиків. Першим пристроєм з операційною системою компанії стане телевізор Honor з “розумним” екраном, який компанія представить 10 серпня 2019 року.

За інформацією CNBC, протягом наступних трьох років компанія планує впровадити ОС в інші пристрої. “Спочатку Huawei запустить систему на китайському ринку, а потім по всьому світу”, – пише видання.

І додає, що Huawei не відмовляється від ОС Android у своїх смартфонах. “Але якщо компанія не зможе використовувати цю операційну систему, Harmony OS готова замінити Android. Huawei планує опублікувати вихідний код Harmony OS і додати в систему підтримку додатків для Android і Linux”, – йдеться у повідомленні.

Видання нагадує, що Huawei ще у травні розповіла про готовність замінити Android і Windows власною ОС. Тоді в компанії уточнювали, що система буде готова для Китаю восени 2019 року, а для світових ринків – до середини 2020 року.

“У липні 2019 року Huawei заявляла, що компанія продовжить використовувати Android на своїх мобільних пристроях, а Hongmeng призначена для промислового використання. У компанії пояснили, що сфокусовані на швидкодію ОС, а не на інтерфейсі”, – йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, наприкінці липня президент США Дональд Трамп на зустрічі у Білому домі з керівниками технологічних компаній – Qualcomm, Intel, Alphabet, Cisco, Broadcom та іншими, пообіцяв оперативне прийняття рішень про видачу ліцензій на можливість вести торгівлю з китайською Huawei Technologies Co, яку раніше було внесено до чорного списку.

У свою чергу генеральний директор і засновник Huawei Рен Женфей заявив, що через тиск з боку влади США у компанії були змушені переглянути прогноз щодо річного виторгу. Як результат у 2019-2020 роках Huawei заробить на $30 млрд менше запланованого. До того ж постачання смартфонів за кордон будуть скорочені на 40-60 млн одиниць.

У травні китайський виробник Huawei втратив можливість випускати та продавати смартфони з підтримкою карт SD або microSD. Компанію виключили з асоціації SD Card Association. Її назва зникла зі списку членів консорціуму, хоча офіційно про це не оголошувалося.

А японські телекомпанії SoftBank і KDDI оголосили, що відкладають раніше запланований початок продажів нових моделей смартфонів виробництва компанії Huawei. Вони прийшли до висновку, що не можуть гарантувати безпечне і надійне використання цих гаджетів.

Водночас Alphabet, материнська компанія Google, припинила співпрацю з телекомунікаційною компанією Huawei через те, що китайська компанія потрапила в чорний список уряду США. На той момент вона могла обмінюватися з Huawei лише програмним забезпеченням з відкритим вихідним кодом.

Попри тиск з боку Вашингтона і спроби Сполучених Штатів тимчасово зупинити використання країнами світу розробок Huawei, фінансові показники за підсумками першого кварталу показують, що компанія успішно розвивається. Так, виторг Huawei зріс на 39% до 179,7 млрд юанів (близько $26,8 млрд).

Тим часом Huawei у найближчі 5 років планує витратити у Польщі 3 млрд злотих ($793 млн). І це ще не остаточно затверджений обсяг інвестицій. Кінцева сума залежатиме від того, яку саме роль зіграє китайська компанія у розгортанні 5G на території країни.

А нещодавно Huawei Ukraine перемогла в тендері на модернізацію мережі 2G і будівництво мережі 4G в київському метрополітені.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram