Новини
21 Березня 2019
801

В мінус: Fitch знижує прогноз зростання світової економіки

Зниження прогнозу пов’язане з ослабленням зростання світової торгівлі протягом 2018 року

Рейтингове агентство Fitch знизило прогноз зростання світової економіки на найближчі 2 роки, йдеться в звіті агентства.

Тепер в агентстві очікують, що глобальний ВВП зросте за підсумками поточного року на 2,8% проти раніше прогнозованого зростання на 3,1%. Оцінка зростання в 2020 р. погіршена до 2,8% з 2,9%.

Перспективи зростання глобальної економіки істотно погіршилися з часу публікації попереднього прогнозу в грудні 2018-го. Особливо різко, на думку фахівців агентства, погіршилися перспективи для економіки єврозони. Крім того, ознаки уповільнення в Китаї стали набагато прогнозованими, а активність в інших країнах з економікою, що розвивається (EM) знизилася. Це обумовлено різкими макроекономічними змінами в Туреччині та Аргентині після валютної кризи влітку минулого року.

Зниження прогнозу пов’язане з ослабленням зростання світової торгівлі протягом 2018 р. Торгова війна між США і Китаєм змінила торгові потоки. Але слабкий внутрішній попит в EM став ключовим фактором уповільнення торгівлі.

Fitch погіршило економічні прогнози на поточний рік для 15 з 20 країн, що включені до звіту.

“Після такого широкомасштабного погіршення показників нелегко визначити головне джерело шоку. Але ми бачимо фактори, які вказують на те, що більш слабкий попит на EM є основним двигуном спаду в глобальному промисловому виробництві і світовій торгівлі. Посилення доларової ліквідності, яке спостерігалося минулого року після підвищення ставок ФРС, звичайно, мало деякі негативні наслідки для глобального зростання, хоча економіка США досить стійка “, – зазначив головний економіст Fitch Брайан Коултон (Brian Coulton).

Незважаючи на різке погіршення зростання світової економіки, експерти агентства не говорять про настання глобальної рецесії.

“Американська економіка все ще зростає темпами вище тренда, низьке безробіття і хороший збільшення доходів домогосподарств підтримують споживчі витрати, а фіскальна політика послаблюється. Деяка слабкість в країнах EM відображає тимчасові чинники, які незабаром повинні піти на спад”, – йдеться у звіті.

У порівнянні з грудневим прогнозом Fitch найбільш суттєво погіршило оцінку зростання економіки в поточному році для Туреччини – на 1,7 процентного пункту, Італії – на 1 п. п., Австралії та Швейцарії – на 0,7 п. п. та Німеччини – на 0,6 п. п. Для єврозони в цілому прогноз знижений на 0,7 п. п. Винятком в регіоні стала лише Польща, очікування зростання ВВП якої були покращені.

Нагадаємо, раніше Міжнародне рейтингове агентство Fitch підтвердило довгостроковий рейтинг дефолту емітента України в іноземній валюті та двох міст – Києва та Харкова в іноземній та нацональній валюті на рівні “B-” зі стабільним прогнозом.

Виступаючи на саміті Світового уряду в Дубаї, Пол Кругман зазначив, що існують вагомі причини для скептичного ставлення до сценарію м’якої рецесії. На його думку, існує серйозна ймовірність того, що світова економіка в 2019 році зіткнеться з рецесією.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram