Новини
13 Лютого 2019
908

Пол Кругман: Про Трампа, технічний прогрес та причини спаду світової економіки

Нобелівський лауреат очікує на глобальну рецесію та попереджає про відсутність ефективної відповіді на неї 

Виступаючи на саміті Світового уряду в Дубаї, Пол Кругман зазначив, що існують вагомі причини для скептичного ставлення до сценарію м’якої рецесії. На його думку, існує серйозна ймовірність того, що світова економіка в 2019 році зіткнеться з рецесією. Більшість економістів згодні з тим, що економічне зростання сповільнюється, та політики висловлюють сподівання на м’яку посадку, а не на жорстку рецесію.

Учасників ринку все більше турбує перспектива серйозного економічного спаду найближчими місяцями, особливо в контексті того, що тривала американо-китайська торгова війна негативно впливає на ділові та споживчі настрої.

Кругман – почесний професор Школи Вудро Вільсона Прінстонського університету. У 2008 році він отримав Нобелівську премію за роботу з економічної географії та визначення структури міжнародної торгівлі.

Кругман зазначив, що малоймовірно, що “щось одне і значне” викличе економічний спад. Натомість низка економічних негараздів збільшує ймовірність уповільнення.

Він підкреслив, що однією з проблемних зон є зниження податків президентом Дональдом Трампом, наголошуючи, що така програма “не дуже ефективна”. Кругман також попередив: якщо говорити про технічний прогрес це “починає виглядати як булька, котра от-от лопне”.

Посилаючись на відсутність готовності серед економічних посадовців, Кругман зазначив: “Головна проблема завжди полягала в тому, що у нас немає ефективного рішення, коли починається спад”.

“Регіон, що наразі виглядає як регіон на порозі рецесії, – це зона євро”, – вважає Пол Кругман.

Наприкінці минулого тижня Європейська комісія різко знизила свій прогноз стосовно економічного зростання Єврозони в 2019-2020 роках.

Комісія заявила, що зростання Єврозони сповільниться до 1,3% цього року з 1,9% в 2018 році і, як очікується, відновиться в 2020 році до 1,6%.

Оцінки значно песимістичніші, ніж попередні прогнози виконавчої влади ЄС, опубліковані в листопаді, коли Брюссель прогнозував, що валютний блок з 19 країн зросте на 1,9% цього року і на 1,7% – 2020 року.

Новини посилили побоювання, що глобальний економічний спад поширюється на Європу.

“До речі, мій досвід в цьому контексті поганий — як і у всіх. Ніхто не може назвати ці поворотні точки”, – сказав Кругман.

Більше новин та актуальних матеріалів у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram