Новини
12 Квітня 2022
582

СОТ: Війна в Україні призведе до скорочення зростання світової торгівлі вдвічі

Криза може знизити зростання світового ВВП на 0,7-1,3 процентних пункти

Військова агресія росії проти України призведе до скорочення зростання світової торгівлі вдвічі. Про це йдеться в аналізі наслідків війни для торгівлі, проведеному Світовою організацією торгівлі (СОТ).

“Війна в Україні не тільки викликала гуманітарну кризу величезних масштабів, а й завдала серйозного удару по світовій економіці”, — зазначають у СОТ.

Зазначається, що скорочення торгівлі й виробництва, швидше за все, відчують люди в усьому світі через підвищення цін на харчові продукти та енергоносії та скорочення доступності товарів, що експортуються Україною та росією.

СОТ прогнозує, що криза може знизити зростання світового ВВП на 0,7-1,3 процентних пункти, в наслідок чого зростання становитиме від 3,1% до 3,7% у 2022 році.

Також прогнозується, що зростання світової торгівлі в цьому році може скоротитися майже вдвічі з 4,7%, прогнозованих СОТ в жовтні минулого року, до 2,4-3%.

“Хоча частка росії та України в загальній світовій торгівлі та виробництві відносно невелика, вони є важливими постачальниками основних продуктів, особливо харчових продуктів та енергії. Обидві країни поставили близько 25% пшениці, 15% ячменю і 45% експорту соняшнику у 2019 році. Тільки на росію припадало 9,4% світової торгівлі паливом, зокрема 20% експорту природного газу”, — зазначають у СОТ.

Зазначається, що росія та Україна також є ключовими постачальниками ресурсів у виробничо-збутові ланцюжки.

Так, росія є одним із основних світових постачальників паладію та родію, ключових ресурсів для виробництва каталітичних нейтралізаторів для автомобілів. Виробництво напівпровідників значною мірою залежить від неону, що поставляється Україною. Підкреслюється, що збої в поставках цих матеріалів можуть вдарити по виробниках автомобілів.

У СОТ зазначають, що Європа, основний пункт призначення як російського, так і українського експорту, швидше за все, відчує на собі основний тягар економічного впливу. Скорочення поставок зерна та інших харчових продуктів також призведе до зростання цін на сільськогосподарські товари, що негативно позначиться на продовольчій безпеці в бідніших регіонах.

“Африка та Близький Схід є найбільш вразливими регіонами, оскільки вони імпортують понад 50% своїх потреб у зернових з України та/або росії. Всього 35 країн Африки імпортують продовольство і 22 імпортують добрива з України, росії або з обох країн. Деякі країни Африки на південь від Сахари зіткнулися з можливістю підвищення цін на пшеницю на 50-85% в наслідок впливу війни на поставки зерна з регіону”, — наголошується в статті.

Також в аналізі СОТ наголошується, що один із довгострокових ризиків полягає в тому, що війна може спровокувати розпад світової економіки на окремі блоки. “Економічні санкції можуть призвести до того, що найбільші країни перейдуть до “роз’єднання” з геополітичних міркувань з метою досягнення більшої самодостатності у виробництві й торгівлі. Навіть якщо формальних блоків не виникне, приватні суб’єкти можуть вирішити звести ризик до мінімуму, переорієнтувавши ланцюжки поставок”, — йдеться в повідомленні організації.

СОТ також попереджає про те, що втрати доходів в наслідок такого розвитку подій “будуть серйозними, особливо для країн з ринком, що формується і країн, що розвиваються”. На глобальному рівні це може в довгостроковій перспективі скоротити ВВП приблизно на 5%, зокрема, через обмеження конкуренції та придушення інновацій. При цьому наголошується, що падіння ВВП може бути більш серйозним, оскільки в оцінці враховується лише обмежений набір вигод від торгівлі, які будуть упущені.

Нагадаємо, ВВП України у першому кварталі 2022 року через розпочату росією війну скоротився на 16% проти аналогічного періоду минулого року.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram