Новини
14 Грудня 2021
607

10 ризиків 2022 року: Bloomberg змоделював погані сценарії в економіці

Омікрон, інфляція, Китай — і не лише

Фото: Depositphotos

У 2022 році глобальна економіка продовжить відновлюватися. Але є фактори, які можуть стати на заваді зростанню, пише Bloomberg. Серед основних ризиків на 2022 рік аналітики називають штам COVID-19, інфляцію, ситуацію у Китаї і не лише. Далі — 10 найголовніших економічних ризиків наступного року.

Нові варіанти коронавірусу

Якщо підтвердиться, що омікрон-штам заразніший за “дельту”, але викликає менш важке захворювання, це непогана новина. Економіки перебалансуються ближче до допандемічного стану внаслідок зростання сервісів — ритейлу, фітнесу, ресторанів — і додадуть 0,4 п.п. до всесвітнього прогнозу Bloomberg на 2022 рік (зараз — 4,7%).

Однак якщо з’явиться одночасно більш заразний та небезпечний штам, динаміка світової економіки буде схожа на другий квартал 2020 року зі скороченням до 10% у найбільш чутливих галузях.

Інфляція у США

На початку цього року економісти передбачали інфляцію на його кінець близько 2%, натомість вона зараз близько 7%. Не виключено, що така ж помилка відбудеться у 2022 році, але поки що моделі агентства передбачають зниження інфляції наступного року до 3%. За несприятливого поєднання факторів головна економіка світу підійде ближче до стагфляції.

Політика ФРС

Для ринків жорстка політика ФРС означає лихо, особливо коли на них надуваються “бульбашки”. Якщо у 2022 році регулятор тричі підвищить ставку та заявить готовність дійти до 2,5%, 2023 рік США зустрінуть рецесією.

Просідання ринків, що розвиваються

Підвищені ставки США означають приплив грошей у доларові активи й відтік з EM. Але економіки, що розвиваються, мають різний ступінь уразливості до цього перетікання: мінімальний він у Саудівської Аравії та Росії, максимальний — в Аргентині, Туреччині та Бразилії.

Проблеми Китаю

Якщо Китай продовжить дотримуватися політики “нульової толерантності” до коронавірусу незалежно від варіанта, і за важких наслідків кризи в секторі нерухомості, зростання його економіки наступного року може сповільнитися до 3% проти 5,7% базового прогнозу. Це спричинить “ефект доміно” у світовій економіці та може вплинути на політику ФРС.

Нестабільність у Європі

Йдеться не лише про фактор України, а й про президентські вибори у Франції та Італії. Якщо в цих ключових економіках переможуть євроскептики, ціна запозичення для них підвищиться, а за спреду суверенного держборгу в 300 б.п. (як у минулу фінансову кризу) настане рецесія. Вона здатна позбавити єврозону 4% від ВВП.

Проблеми Brexit

Повномасштабна торговельна війна між ЄС та Великою Британією є малоймовірною, але проблеми на митних кордонах — цілком. Вони ще більше заженуть догори споживчі ціни.

Згортання екстрених стимулів

У 2022 році, за оцінкою UBS, уряди згорнуть підтримку приблизно на 2,5% світового ВВП. Особливо сильно цей фактор позначиться на економіках Великої Британії, Італії, Канади та Японії.

Зростання цін на їжу

Становище з доступністю їжі обіцяє бути гіршим, ніж у кризу “арабської весни” 2011 року, особливо в таких країнах, як Судан, Ліван та Алжир. Це означає ризик нової нестабільності у макрорегіоні.

Геополітика

Головний жахливий сценарій — це війна наддержав. Але світові не здасться мало і нової торгової війни між США та Китаєм, і нової кризи з постачанням напівпровідників із Тайваню. Не варто недооцінювати потенціал регіональної напруги — наприклад, у Туреччині чи Бразилії напередодні жовтневих виборів.

“У 2020 році економічний удар пандемії виявився гіршим за майже всі прогнози, — резюмує Bloomberg. — Але так не було 2021 року, коли багато країн відновлювалися напрочуд швидко. Корисно пам’ятати, що і наступного року щось може піти як слід і навіть краще”.

Своєю чергою Міжнародний валютний фонд (МВФ) заявив, що індекс споживчих цін досягне піку восени, а до середини 2022 року знизиться до рівня, що передує пандемії. Разом з тим фонд назвав ризики, які можуть посилити світовий інфляційний тиск.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram