Новини
13 Жовтня 2020
871

Зміна правил: Світову економіку чекає революція

Центробанки по всьому світу дублюють поведінку урядів

Світову економіку в недалекому майбутньому очікує різка зміна основних правил та інструментів державного регулювання, яку можна порівняти з революцією, пише Bloomberg з посиланням на опитування аналітиків. Вони передбачають послаблення ролі центробанків з одночасним посиленням національних урядів.

Дотепер в більшості країн світу центробанки були наділені достатнім ступенем автономності та необхідними повноваженнями для проведення власної політики. Нерідко вона полягала в зрівноважуванні дій урядів, які допускають занадто великі витрати, що загрожує високій інфляції.

Центробанки зазвичай мають можливість підняти ставки на місцевому борговому ринку, підвищити норму обов’язкового резервування комерційних банків і тим самим скоротити загальну кількість грошей в економіці (грошову масу) та зупинити зростання цін. Однак у нинішніх умовах регулятори самі зацікавлені в підтримці економіки та вживають заходів з її стимулювання.

Навіть у ситуації, коли процентні ставки близькі до нуля або знаходяться на негативному рівні, центробанки скуповують у комерційних банків державні та корпоративні облігації, тим самим знижуючи їх прибутковість. Таким чином, дії ЦБ по всьому світу під час наймасштабнішої кризи останніх років багато в чому дублюють поведінку урядів.

За словами старшого радника британського інвестбанку HSBC Стівена Кінга, центробанки змушені визнати втрату значної частини власної влади. У нинішній ситуації активне стимулювання попиту необхідне, зазначає фінансист. Однак у майбутньому такий підхід може обернутися недостатньо швидким відновленням через припинення нинішніх програм допомоги.

Як писали раніше Investory News, суперечки з приводу цифрових податків і спроби влади різних країн ввести їх можуть спровокувати нову руйнівну торговельну війну, яка обернеться щорічною втратою 1% глобального ВВП.

Згідно з результатами економічного звіту Світового банку, у наступні декілька років очікується помірне відновлення економічного зростання в Україні: у 2021 р. — 1,5%, у 2020 р. — 3,1% на фоні уповільнення темпів впровадження структурних реформ.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram