Новини
7 Жовтня 2020
726

Світовий банк: Відновлення економічного зростання в Україні буде помірним

Інвестиції в основний капітал досягнуть докризового рівня лише через два роки
У наступні декілька років очікується помірне відновлення економічного зростання в Україні. У 2021 році – 1,5%, у 2020-му – 3,1% на фоні уповільнення темпів впровадження структурних реформ, про це йдеться в економічному звіті Світового банку.

Зазначається, що українська економіка увійшла в коронакризу сильнішою та підготовленішою завдяки зваженій монетарній та фіскальній політиці протягом попередніх років.

“Падіння ВВП України у 2020 році очікується на рівні 5,5%, що менше, ніж у багатьох країнах регіону, проте відновлення економічного зростання в Україні в наступні роки буде помірним… Критично важливо якнайшвидше впровадження заходів державної політики, спрямованих на підвищення інвестицій та збереження макроекономічної стабільності”, – зазначено у документі.

У 2020 році економіка України сильно постраждала від спалаху COVID-19. Загалом ВВП знизився на 11,4% у річному вимірі у II кварталі, у результаті чого ВВП у I півріччі знизився до 6,5%.

“Однак негативний вплив виявився менш серйозним, ніж передбачалось спочатку, оскільки повномасштабна ізоляція тривала лише з середини березня до початку травня й була замінена адаптивним карантином”, – йдеться у повідомленні.

Додається, що внутрішній попит в Україні також підтримувався відновленням реальної заробітної плати (на 4,8% у річному вимірі у червні, у порівнянні з падінням на 0,4% у квітні) та тривалим припливом грошових переказів.

“Покращення умов торгівлі (внаслідок зниження цін на енергоносії та вищих цін на залізо) та скорочення імпорту зробили свій внесок у профіцит поточного рахунку в розмірі 4,8% ВВП у січні-липні, – зазначається у прогнозі. – Це допомогло скоротити потреби в зовнішньому фінансуванні та відновити міжнародні резерви, які на кінець липня становили $28,5 млрд, що покриває близько 4,6 місяця імпорту в наступному році”.

Загалом у 2020 році в Україні очікується дефіцит бюджету в розмірі 5% ВВП. Суттєві потреби у фінансуванні протягом 2020 року було задоволено внаслідок офіційного фінансування ЄС та МВФ у розмірі $2,7 млрд, а також випуску 12-річних єврооблігацій на суму $1,3 млрд у липні. 

Крім того, у 2020 році економіка України скоротиться на 5,5%, оскільки слабкість у першому півріччі лише частково компенсується відновленням внутрішнього попиту в другому півріччі та позитивним внеском чистого експорту.

“Базовий прогноз передбачає деяке повторне запровадження обмежувальних заходів у відповідь на “другу хвилю” (з урахуванням того, що кількість випадків захворювання, що реєструються щодня, все ще збільшується), й більш повільні темпи реформ. Україна як і раніше розраховує залучити $2,9 млрд додаткового офіційного фінансування (від МВФ, СБ та ЄС) до кінця року. Якщо ці кошти затримаються, уряду доведеться обмежити видатки або запозичувати більше всередині країни”, – йдеться в документі.

У майбутньому Світовий банк очікує, що зростання ВВП України залишиться скромним і становитиме 1,5% у 2021 році, а до 2023 року зросте приблизно до 3,7%. У зв’язку з нещодавнім уповільненням реформ очікується, що інвестиції в основний капітал досягнуть докризового рівня лише наприкінці 2022 року, а чистий експорт продовжить уповільнювати зростання у 2021 році.

Нагадаємо, у Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства прогнозують зростання інфляції на початку наступного року.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram