Новини
12 Травня 2021
748

Світова економіка зіткнулася з новою загрозою

Якщо порівняти з початком XXI століття, зростання населення в працездатному віці скоротиться удвічі

Для світової економіки все відчутнішою реальністю стає нова загроза — глобальна демографія. Як зазначається в огляді рейтингового агентства Moody’s, в деяких країнах приріст населення досяг мінімальної позначки за десятиліття, а в інших чисельність громадян і зовсім скорочується.

За винятком держав Африки на південь від Сахари й ще кількох країн, світ зіткнеться з проблемою старіння населення, і це буде знімати з росту глобального ВВП майже 1% щороку тільки в найближчу п’ятирічку.

Більшість економік світу почали вибиратися з ями, викликаної коронавірусною кризою. Зростання ВВП відновлюється швидкими темпами, збільшується зайнятість, а індекси фондових ринків з початку року не один раз обновили історичні максимуми.

Багато вже заговорили про нові “двадцяті”, за аналогією з 1920-ми роками, що відрізнялися великим економічним і соціальним динамізмом. Однак цей оптимізм, пов’язаний з полегшенням після закінчення епідемії, може виявитися передчасним. На перший план виходить демографічна проблема, що загрожує економіці не жорстким шоком, а повільною стагнацією або навіть згасанням.

Згідно з оцінкою Moody’s, багато країн (в основному в Європі, але не тільки) стикаються з одночасним падінням народжуваності та імміграції. Це означає, що найближчі роки працездатне населення буде досить швидко скорочуватися в таких державах, як Німеччина, Італія, Іспанія, Японія та Південна Корея. Подібні прогнози робилися й раніше.

Але зараз все серйозніше — процес торкнувся Таїланду, РФ, Китая та Чилі, навіть Бразилія і Туреччина, що асоціюються у багатьох з великими сім’ями та стабільним демографічним зростанням, зовсім скоро опиняться в подібній ситуації.

В цілому у всьому світі зростання населення в працездатному віці скоротиться удвічі проти початку XXI ст. І це означає, що економічне зростання стане повільніше вже в майбутньому. З нього щороку в період 2020-2025 років доведеться віднімати 0,9%, що для країн із середніми темпами збільшення економіки в 1-2% на рік означає справжнісіньку стагнацію. З перспективою спаду ще через кілька років, адже старіння буде тільки посилюватися.

Це було б ще пів біди, але як зазначає Moody’s, нинішня демографічна ситуація наклалася на слабке зростання продуктивності праці останню декаду. Одночасно збільшився борговий тягар майже в усій світовій економіці (мова йде і про приватний, і про корпоративний, і про державний борг).

Тим часом зростання середнього віку змушує держави нарощувати й без того величезні запозичення (в більшості країн Північної Америки та Європи держборг вже перевищив 100% ВВП), оскільки більший відсоток непрацездатного населення вимагає більш масштабних і дорогих програм соціального захисту.

Moody’s для розв’язання проблеми закликає збільшити зайнятість з боку недопредставлених в нинішній робочій силі категорій, зокрема жінок, і технологічний та інноваційний підйом, який допоможе компенсувати недолік робочої сили.

Нагадаємо, в поточному році ООН прогнозує зростання світової економіки до 5,4%. Обсяги торгівлі вийшли на допандемійний рівень.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram