Новини
7 Жовтня 2021
563

МВФ назвав ризики для світової економіки

Серед іншого фонд прогнозує уповільнення інфляції у 2022 році

Міжнародний валютний фонд (МВФ) заявив, що індекс споживчих цін досягне піку восени, а до середини 2022 року знизиться до рівня, що передує пандемії. Разом з тим фонд назвав ризики, які можуть посилити світовий інфляційний тиск, повідомляє Reuters.

Згідно з прогнозом МВФ, у країнах з розвиненою економікою інфляція досягне 3,6% восени 2021 року і знизиться приблизно до 2% до середини 2022 року. У країнах з ринком, що розвивається інфляція знизиться приблизно до 4% у 2022 році після піку в 6,8% восени 2021 року.

За оцінками МВФ, збої в постачаннях у певних секторах економіки та коливання цін на сировинні товари можуть утримувати світову інфляцію на рівні значно вище базової.

“Різко зростаючі ціни на житло і тривалий дефіцит виробничих ресурсів у країнах з розвиненою економікою, що розвивається, а також високі ціни на харчові продукти та знецінення валюти на ринках, що розвиваються можуть довше утримувати інфляцію на високому рівні”, — йдеться у звіті МВФ.

За даними фонду, зростання інфляції було викликано незадоволеним попитом і накопиченими заощадженнями, що підживлюються стимулами з боку держав. Крім того, вплинули швидко зростаючі ціни на сировинні товари, нестача виробничих ресурсів і збої в ланцюжку поставок.

Більшість країн світу у 2021 році зіткнулися зі зростанням цін, а в деяких країнах інфляція досягла рекордних максимумів. У вересні в Європі інфляція стала найвищою з 2008 року, а в США — з 1991 року.

Нагадаємо, у вересні річна інфляція в країнах єврозони зросла з 3% у серпні до 3,4%. Причиною прискорення інфляції стало різке зростання цін на енергоносії, зокрема ціна на газ перевищила $1 тис. м³ (17,4% проти 15,4% у серпні) та на промислові товари (2,1% проти 2,6% у серпні).

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram