Новини
8 Червня 2021
750

World Bank: У світі дедалі більше зростає нерівність

Драйверами зростання світової економіки стануть відкладений попит у Китаї та масштабні грошові вливання в економіку США

У 2021 році Світовий банк (World Bank, СБ) очікує зростання світової економіки на 5,6% — за його даними, це найвищий показник темпів відновлення після рецесії за останні 80 років. Основна причина — в інтенсивному зростанні економічної активності в декількох великих країнах, йдеться в доповіді СБ “Перспективи світової економіки” за червень 2021 року.

Кращий результат у 2021 році покаже Китай, чия економіка, за прогнозом СБ, зросте на 8,5%. На другому місці Індія з 8,3%, на третьому — США з 6,8%, на четвертому — Аргентина з 6,4%, п’яте місце розділять Туреччина та Мексика (обидві по 5%).

Зростання американської економіки на 6,8% буде обумовлене дією великомасштабних заходів бюджетно-фінансової підтримки й ослабленням пов’язаним із пандемією обмежень, констатує СБ. Значний підйом у Китаї — на 8,5% — покаже задоволення відкладеного попиту.

Багато країн з ринком, що формується та країни, що розвиваються продовжують зазнавати труднощів, намагаючись впоратися з пандемією COVID-19 та її наслідками, зазначають експерти. За їхньою оцінкою, приблизно дві третини таких країн не зможуть компенсувати зниження доходу на душу населення до 2022 року.

“Не дивлячись на обнадійливі ознаки відновлення світової економіки, пандемія продовжує посилювати бідність і нерівність серед населення країн, що розвиваються у всьому світі, — наводяться в доповіді слова президента СБ Девіда Малпасса. — У наявності нагальна потреба прийняття скоординованих у світовому масштабі заходів щодо прискорення розподілу вакцин і пом’якшення боргового тягаря, особливо в країнах з низьким рівнем доходу”.

У квітні МВФ дав прогноз щодо світового ВВП, згідно з яким глобальна економіка у 2021 році додасть 6%, а у 2022 році — 4,4%.

ОЕСР в кінці травня опублікувала свій прогноз, переглянувши у бік підвищення грудневу оцінку. За новим прогнозом, світовий ВВП у 2021 році зросте на 5,8% (за грудневими очікуваннями — 4,2%), а у 2022 році — на 4,4%. Серед основних причин поліпшення оцінки ОЕСР називає рівень вакцинації в розвинених країнах і масштабні стимулюючі заходи в США.

Нагадаємо, згідно з оглядом рейтингового агентства Moody’s, для світової економіки все відчутнішою реальністю стає нова загроза — глобальна демографія. В деяких країнах приріст населення досяг мінімальної позначки за десятиліття, а в інших чисельність громадян і зовсім скорочується.

Як писали раніше Investory News, світ починає усвідомлювати необхідність стійких агропродовольчих систем. Продовольча й сільськогосподарська організація Об’єднаних Націй закликає Комісію ООН з народонаселення та розвитку до прийняття заходів, що сприяють відповідальному споживанню і виробництву.

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram