Бiзнес
20 Травня 2021
1 488

Світ починає усвідомлювати необхідність стійких агропродовольчих систем

Продовольча й сільськогосподарська організація Об’єднаних Націй (FAO) закликає Комісію ООН з народонаселення та розвитку (CPD) до прийняття заходів, що сприяють відповідальному споживанню і виробництву

На знак того, що продовольча безпека і харчування якомога частіше розглядаються як ключові вектори сталого розвитку, CPD схвалила резолюцію, яка може збагатити й активізувати дискусії на майбутньому саміті ООН стосовно продовольчих систем.

Угода, а також доповідь Генерального секретаря ООН Комісії, в яку FAO зробила істотний внесок, охоплюють широке коло тем — від необхідності забезпечення доступності здорового харчування для всіх і важливість забезпечення можливостей для отримання доходу кожного навіть в умовах капіталомістких галузей промисловості, що можуть зменшити потребу в робочих місцях і робочої сили, до зупинки незаконних транскордонних фінансових потоків, а також потреби в управлінні великими даними й володінні ними, щоб забезпечити доступність їх переваг для всіх, зокрема дрібних землевласників і маргіналізованих груп населення.

Розмаїття тем показує, наскільки складною буде задача переходу до стійких агропродовольчих систем. “Агропродовольчі системи лежать в основі стійкого розвитку”, — зазначив генеральний директор FAO Цюй Дун’юй.

За його словами, ще до того, як до 2050 року чисельність населення світу досягне очікуваного показника в 10 млрд, продовольчі системи виходитимуть за межі планетарних меж з ключових ресурсів. Цюй Дун’юй також вказав і на інші проблеми, зокрема незбалансований режим харчування, який призводить як до хронічних, так і до інфекційних захворювань і, навіть, масштабів хвороби, а також нерівності, що ускладнює доступ до недорогого здорового харчування.

Цюй закликав міжнародну спільноту “зосередити увагу на діях, які сприяють відповідальним моделям споживання і виробництва, щоб послабити тиск на екосистеми, скоротити викиди парникових газів і пом’якшити наслідки зміни клімату”, а також “застосовувати політику, яка створює можливості для отримання доходу, нарощує людський потенціал і за необхідності надавати доплати до доходів”.

Експерти FAO робили значний внесок у підготовку резолюції й доповіді Генерального секретаря ООН про народонаселення, продовольчу безпеку, харчування та сталий розвиток.

“Ухвалення резолюції, в якій центральний акцент робиться на тому, що просування стійких продовольчих систем і сільськогосподарського виробництва, зокрема агроекологічні методи й інші новаторські підходи, є ключовими елементами викорінення бідності у всіх її формах і вимірах, знаменує собою першу угоду Комісії за п’ять років, що свідчить про зближення держав-членів”, — зазначають у FAO.

Деякі висновки зі звіту Генерального секретаря

Згідно з прогнозами, число людей у ​​віці 65 років і старше збільшиться більш ніж удвічі з 2020 року і досягне 1,5 млрд у 2050 році, що негативно позначиться на попиті на різні види продовольства та мінімальні потреби в харчуванні.

У всьому світі тільки 19% дітей у віці від шести до 23 місяців дотримуються мінімально допустимої дієти, і лише половина з них споживає рекомендовану мінімальну кількість їжі.

З 2012 року глобальний показник недоїдання був близький до того, що FAO у своїй доповіді “Майбутнє продовольства і сільського господарства — Альтернативні шляхи до 2050 року” визначила не як “звичайну справу”, а як “найгіршу” траєкторію, пов’язану із “стратифікованим товариствами”, що характеризуються наростальною нерівністю і надмірним використанням природних ресурсів.

Робототехніка, цифровізація та штучний інтелект впроваджуються в агропродовольчі системи й можуть знизити потребу в робочій силі. Крім того, у багатьох країнах з низьким і середнім рівнем доходів середній розмір фермерських господарств скорочується.

Все це ставить під сумнів можливість застосування загальноприйнятої думки про ширші моделі економічної трансформації та розвитку.

Світ не на шляху до викорінення голоду до 2030 року, а нинішня глобальна продовольча система є екологічно нестійкою.

Стале перетворення продовольчих і сільськогосподарських систем потрібно на всіх рівнях і у всіх країнах.

Зробити здорове харчування доступним для всіх

Генеральний директор FAO наголосив на необхідності вирішення і мінімізації компромісів, з тим щоб можна було збільшити обсяг сільськогосподарського виробництва при одночасному скороченні викидів парникових газів, стресу від природних ресурсів і скорочення робочих місць.

У доповіді Генерального секретаря визнається, що політика, спрямована на підвищення стійкості продовольчої системи, може призвести до підвищення цін на продовольство, якщо братимуться до уваги всі витрати виробництва і споживання, зокрема деградацію ресурсів і викиди парникових газів.

“Ми прагнемо до того, щоб рекомендації з харчування розроблялися з використанням лінзи продовольчих систем, що дало країнам можливість розглянути деякі або всі аспекти стійкості — соціокультурні, екологічні, економічні та організації охорони здоров’я”, — зазначив експерт з питань харчування FAO Рамані Бетоні.

Зростання цін, що зображає такі зовнішні фактори, може призвести до обережнішого використання наявних ресурсів — і зменшення кількості харчових відходів, — але може створити проблему для економічного доступу до продовольства серед бідних верств населення.

“Продовольчі системи не можуть бути стійкими самі по собі”, — зазначив старший економіст Лоренцо Джованні Беллу, який є координатором Мережі стратегічного прогнозування ООН для FAO.

Він зазначив, що економічний доступ до достатньої кількості безпечних та поживних харчових продуктів для всіх, який є критично важливим аспектом стійкості агропродовольчих систем, повинен бути забезпечений усіма секторами економіки, а не тільки сільським господарством. Члени погодилися з тим, що уряди повинні вжити цілеспрямовані дії в масштабах всієї економіки для поліпшення можливостей отримання доходів для бідних.

Щоб підсилити це послання, головний економіст FAO Максімо Тореро в Групі високого рівня, звертаючись до Комісії ООН з народонаселення і розвитку, чітко заявив, що голод і бідність неможливо перемогти, якщо не буде радикально скорочено “нерівність на всіх рівнях”.

“FAO підтримує країни в розробці, перегляді та впровадженні рекомендацій з харчування відповідно до рекомендацій звіту Генерального секретаря”, — сказав співробітник FAO з питань харчування Рамані Беттоні. — “Ми прагнемо до того, щоб рекомендації з харчування розроблялися з використанням лінзи систем харчування, що дало країнам можливість розглянути деякі або всі аспекти стійкості — соціокультурні, екологічні, економічні та медичні”.

Комісія також закликала держави й міжнародну спільноту підтримати інвестиції в насінницькій системі для фруктів і овочів, а не тільки в основні культури, такі як товари, вимірювані Індексом цін на продовольство FAO, і більш широко використовувати різноманітність рослин, збільшуючи виробництво недовикористаних рослинних продуктів.

Джерело: FAO, Eco-Business

Більше новин та актуальних матеріалів Investory News у нашому каналі в Telegram

Контекст

Ми у соцмережах

Слідкуйте за нами у Facebook або ж читайте усе найцікавіше у нашому каналі в Telegram